İran Türklerinin ve Safevilerin başkenti Tebrizin kapalıçarşısı

Mehdi Dehkan yazdı: "İran Türklerinin ve Safevilerin başkenti Tebrizin kapalıçarşısı"

İran Türklerinin ve Safevilerin başkenti Tebrizin kapalıçarşısı
01 Ocak 2022 - 09:21
iran türklerinin ve safevilerin başkenti tebrizin kapalıçarşısı

mehdi dehkan
araştırmacı yazar

Tebriz Çarşısı, yaklaşık bir kilometrekarelik alanı ve İran'ın mimari şaheserlerinden biri olan, aynı zamanda İran ve Asya'daki en büyük ve en önemli pazarlardan biri olan dünyanın en büyük bağlantılı kapalı çarşısıdır. Bu pazar, dünyanın en büyük kapalı tuğla pazarı ve İran mimarisinin başyapıtlarından biridir. Tebriz Çarşı Külliyesi, 20 sıra ve çarşı, 35 sera, 25 Timçe, on bir koridor ve yaklaşık beş bin 500 dükkan ve altın ve halı pazarı çok göz kamaştırıcı 40 çeşit sınıfa sahiptir. Tebriz çarşıları arasında Emir Çarşısı, Kristal Çarşı, Harem hane Çarşısı, Türbe Garhane Çarşısı, Sadegiye Çarşısı, Abaçi Çarşısı, Kafaşan Çarşısı, Yemen Doz Çarşısı ve Tebriz Çarşısı bulunur.Bazı tarihçilere göre, şimdiki Tebriz Çarşısı mimarisi Zendiye ve Kaçar döneminde ile ilgilidir. Bu çarşı, Tebriz şehrinin ortasında ve doğudan Ali Qapo'ya (Veliaht Prens'in sarayları kompleksi) ve batıdan Ulu Cami'ye ve kuzeyden Mehran Nehri'nin parçalarına kadar uzanır. bu iki kısım birbirine ahşap köprülerle bağlıdır.Bu çarşı Tebriz'in Türkçe konuşan halkının günlük ihtiyaçlarını karşılamak için en iyi yerdir ve bu çarşı Azerbaycan Türklerinin somut olmayan ve harika mirasının bir parçasıdır.
Çarşıya girip karnınız acıktığında cızbız dükkânlarıdan satın ekmek arası cızbız alabilir ve Türk yemeklerinin keyfini Tebriz'de yaşayabilirsiniz.

Fransız turist Jean Junier bu konuda şöyle yazıyor:

Bir zamanlar Tebriz, Tahran'a kıyasla modern bir şehir olarak görülüyordu ve eski zamanlardan, hatta Safevi döneminden önce bile Tebriz halkı Avrupalılarla temas halindeydi ve onlarla ticaret yapıyordu. Aynı zamanda, ülkenin başkentinde, Tahran loncaları Avrupalıları görünce şaşırdı ve onlara mal satmayı reddetti. Bu şartlar altında Tebriz piyasasında farklı ülkelerin para birimleri olan "Duca", "Venedik", "liyor" ve "Ruble" İran para birimi kadar yaygındı.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum