İran'ın Halaç Türklerinin şehri Saveh(Sava) ve Ağayi eski çarşının Safevi Türk mimarisi

İran Türk coğrafyasında yüzlerce mimari eserden günümüze kadar gelen pek çok yap bulunur. Yazarımız Mehdi Dehkan İran Türklerinin mimari eserleri üzerine yazdı: "İran'ın Halaç Türklerinin şehri Saveh(Sava) ve Ağayi eski çarşının Safevi Türk mimarisi"

İran'ın Halaç Türklerinin şehri Saveh(Sava) ve Ağayi eski çarşının Safevi Türk mimarisi
03 Mart 2022 - 09:20
İran'ın Halaç Türklerinin şehri Saveh(Sava) ve Ağayi eski çarşının Safevi Türk mimarisi
iranın halaç türklerinin şehri saveh(sava) ve ağayi çarısının safevi türk mimarisi

Mehdi Dehkan
araştırmacı yazar

Saveh(sava) şehri, İran'ın merkezinde bulunan İran'ın merkezi eyaletinde yer almaktadır.Şehirin halkının nüfusun yarıdan çoğu eski asil halaç türklerinden oluşmaktadır.  kültürü ve misafirperverliği ile çok nazik olan halaç türklerinin şehri saveh(sava) kendine her yıl binlerce turisti misafir  ettiğinide söyleye biliriz.  Saveh(eski türkçe ismi Sava) şehri çok eski ve güzel tarihi eserlere sahiptir.bu şehrin onlarca  tarihi eserlerinden biri ağayi eski kapalı çarşısıdır.bu çarşı mimarisiyle İstanbulun Mısır çarşısı,Diyarbekir kapalı çarşısı ve Irak Necef şehrini andırır.
Saveh'in eski çarşısı ağayi çarşısı ve Safevi Türk mimarisinin güzelliği

Yapım tarihi Safevi dönemine kadar uzanan bu çarşıda ayrıca birkaç koridor, cami, dörtyol ve Timçe vardır. çarşının sonunda  Enghelab Meydanı'nda Enghelab Camii adında bir cami vardır. Oldukça büyük ve gösterişli olan hareketli  Saveh Çarşısı , kuzeyden İmam Humeyni Caddesi'ne kadar uzanır . Bu eser, İran'ın milli eserlerinden birinin sicil numarası ile 6 Aralık 1999 2526 tarihinde tescil edilmiştir.Saeh şehir çarşısı  600 metre uzunluğunda ve çeşitli mesleklere sahip çeşitli halıcı,kuruyemişçi,baharatçı,elbiseci dükkanlarına  sahiptir ve bu çarşıdaki tüm meslek sınıfları Saveh(Sava) şehrinin Halaç( Kalaç( Türkleri ve başka vatandaşların günlük ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum