İnsanlık ve medeniyet tarihinin altın ile imtihanı

İnsanlık ve medeniyet tarihinin altın ile imtihanı
04 Aralık 2021 - 14:14

İnsanlık ve medeniyet tarihinin altın ile imtihanı

Araştırmacı yazar İbrahim Okur, 2016'da Okursoy Yayınları'ndan çıkan "Altın / Dünya Tarihine Farklı Bir Pencere" adlı 2016 tarihli kitabında altın, gümüş ve diğer kıymetli madenlerin izini sürerek 5000 yıllık dönemi kapsayan bir tarihin omurgasını ortaya koymaya çalışıyor. Merkezinde altın, gümüş ve diğer kıymetli madenlerin yer aldığı, ekonomi ağırlıklı bir dünya tarihi mahiyetindeki bu çalışması ile İbrahim Okur tarihe farklı bir cepheden bakmanın adımlarını atıyor. Mısır'da, Kudüs'te, Asur'da, Ninova'da, Babil'de, Persepolis'te, Atina'da, Kartaca'da, pagan tapınaklarında muhafaza edilen hazinelerin nasıl el değiştirdiği, bu emel doğrultusunda yapılan katliamlar, eski çağlarda ticaretin nasıl ortaya çıktığı ve günümüze doğru nasıl bir seyir izlediği kitapta öne çıkan konular arasında yer alıyor..

Sudan platosundan Sümer ovasına, Ötüken'den Doğu Anadolu'da Urartu'ya, Orta Anadolu'da Tabal'dan Alplerin eteğindeki Etrüsklere, Sarı Irmak Vadisi'nden Elâm Ovası'na, Nil'den Gana'ya, Gine'ye kadar olan coğrafyada, doğusuyla batısıyla Afrika'da, kuzeyiyle güneyiyle Amerika'da, deniziyle karasıyla Hindistan etrafında tarih boyunca cereyan eden olayların kıymetli madenlerin peşinde koşan insanlar tarafından nasıl tetiklendiğini ayrıntılarıyla inceliyor.

Kitapta Türk kültür tarihi de ağırlıklı olarak yer alıyor. Avrasya'nın her tarafında karşımıza çıkan kurganların, tümülüslerin ve piramitlerin ne ifade ettiği, nasıl bir dini inancın etkisiyle bilinen biçimiyle inşa edildikleri de inceleniyor. Bunun yanında, kurganlarda yapılan kazılarda çıkarılan ve günümüz teknolojilerine taş çıkartan muazzam sanat eserleri kitabın sonundaki renkli sayfalarda okurun incelemesine sunuluyor.

Son tahlilinde, dünya ekonomisinin nasıl bir seyir izlemekte olduğunu ve dünyanın gelecekte alabileceği biçimlere dair bazı işaretler de kitapta enine boyuna analiz ediliyor.

(Ahmet Yabuloğlu)

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum