'HERKES İÇİN TÜRK DİLİ' - Arslan TEKİN

'HERKES İÇİN TÜRK DİLİ' - Arslan TEKİN
19 Şubat 2021 - 19:14 - Güncelleme: 19 Şubat 2021 - 19:18
PKK'nın rehin aldığı insanlarımız için "esir/tutsak" denemeyeceğini yazmıştık. Siyasîler de "esir" denip denmeyeceği üzerine gittiler. Kim ki, rehin alınanlar için "esir" der, HDP/PKK'nın oyununa gelir.
2021'i "Türkçe Yılı" ilân ettiler, sade suya tirit bir tören düzenlediler. Reis Bey, Türkçemize dair kopyala yapıştır bir konuşma yaptı. Böyle hep nutukta mı kalacak, yoksa icraata geçilecek mi?
İcraat deyince... Bir "Arılaştırmadan Türkçeye Geçiş" planı ortaya konmalıdır. Hemen bir adres göstereceğim... Kendilerinin de itiraz etmeyeceği Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı'yla iş birliğine gidebilirler. Kurucu başkan D. Mehmet Doğan bu işlerin pîri.
Türkçemiz diyoruz... Eski Türk Dil Kurumu Başkanı, gazetemizin yazarı Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun, "Herkes İçin Türk Dili- Türk Dili Temel Kitabı"nı çıkardı. (Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü yayını. Büyük boy, 155 s.)
Kitabı çıkaran kurum da çok önemli. Madem "Türkçe" diyorsunuz, iş birliği yapılacak bir kuruluş da Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü'dür. Mesele "parti"ye yakınlık-uzaklık ise üyeleri arasında itiraz edemeyeceğiniz isimler var.
"Herkes İçin Türk Dili" kitabına "Sunuş" yazan enstitünün fedakâr başkanı Prof. Dr. Dursun Yıldırım şu bilgileri veriyor:
"Elinizdeki eser, üyemiz olan değerli bilim adamı, alanın yetkin uzmanı Ahmet Bican Ercilasun tarafından geniş Türk okuyucu kitlesi için kaleme alınmıştır. Geniş okuyucu kitlesinin dipnotlarına boğulmadan, anlama güçlüğü çekmeyeceği bir anlatım dili ile Türk dilinin tarihi, coğrafyası, dağılımı, konuşma ve yazı dilinin gramer açısından gösterdiği özellikler açıklanmaktadır. Genel kültür edinme, dilinin geçirdiği ve içinde bulunduğu macerayı öğrenmek ve bilmek isteyen geniş okuyucu kitlesine yararlı olacağını düşündüğümüz bu çalışma, konusunda önemli bir boşluğu doldurmuş olacaktır."
Eser dört bölüm: 1- Türkçenin Kolları ve Yayılma Alanları - Nüfusları, 2- Türk Dilinin Tarihî Gelişimi (Dönemler - Eserler), 3- Türkçenin Dil Özellikleri (Ses ve Dil Bilgisi), 4- Türkçenin Dünya Dilleri Arasındaki Yeri.
Bütün Türkler ve Türkçemiz hakkında umumî bir fikir edinmek için ilk okuyacağınız kitap Ercilasun Hoca'nın, "Herkes İçin Türk Dili- Türk Dili Temel Kitabı"dır, diyebilirim.
Bir kitap üzerinde daha duracaktım. Prof. Dr. Bilge Ercilasun'un "Bir Vatan Kaybettiler-Balkanların Fethi ve Kaybını Ele Alan Romanlar Üzerine Bir İnceleme" Ötüken Neşriyat, 477 s.)
Bilge ErcilasunA. B. Ercilasun'un evdeşi. Ercilasunların evi bir üniversite. Oğulları Prof. Dr. Konuralp Ercilasun'dur. Onun da Orta Asya öncelikli tarih çalışmaları var.
Yeni Türk Edebiyatı sahasında önemli kitaplara imza atan Bilge Ercilasun, eserinin "Ön Söz"ünde "Türk'ün Rumeli macerasını, tarihin akışı içinde romanlar üzerinden göstermek istedim." diyor.
Bilge Ercilasun Hocamızın titizliğini diğer çalışmalarından bilirim. Bu eserinde de iğneyle kuyu kazmış, desem yeridir.
Ben de komünist idarelerin çöküşünden sonra geçiş döneminde Balkanları dolaşmış ve "Balkan Volkanı" kitabını çıkarmıştım.
Dünya tarihinin odasında biz varız. Ne araştırsak ne yazsak az.

19 Şubat 2021 - Yeniçağ Gazetesi

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum