Haham Mendy Chitrik'in Manisa gezi izlenimleri

Bir süre önce Türkiye'de Yahudi izlerini takip eden Haham Mendy Chitrik Manisa ve civarına dair gezi izlenimlerini yayınladı.

Haham Mendy Chitrik'in Manisa gezi izlenimleri
23 Kasım 2021 - 11:08
Haham Mendy Chitrik'in Manisa gezi izlenimleri
2 İmam ve 1 Haham. Ve birçok ortak nokta.
"Manisa'ya gittiğinizde İmam Osman sizi dört gözle bekliyor." – Selim Öztürk
Tel Aviv'deki Türk Büyükelçiliği Kültür Ataşesi - Akhisar'daki Ulu Cami İmam Osman'ın öğrencisi. "Yahudi izlerini bulmana yardım edecek." Ve öyleydi.
Bir zamanlar hareketli bir Yahudi cemaatinin yaşadığı Manisa'da dolaşmaya başladık. Osmanlı İmparatorluğu'nun son Hahambaşısı Rav Haim Nahum burada doğdu. Hahamlıktan istifa eden ve daha sonra Mısır Hahambaşılığına atanan, 1960'taki ölümüne kadar renkli bir karaktere sahipti.
Haim Nahum eşi benzeri olmayan bir karaktere sahiptir ve muadilleri onun bir haham olarak yetenekleri veya dini inançları ve uygulamaları hakkında farklı görüşlere sahiptir. Arapça profesörü olması ve Nasır ile birlikte çalışması, hahamlık derecesine pek yardımcı olmadı.
Ama Manisa'da Haim Nahum'dan eser kalmamıştı...
Arkeoloji Müzesi tadilat nedeniyle kapatıldı. Henüz ziyarete açıkken Sardeis'ten (yakında ziyaret edeceğimiz) birçok esere ev sahipliği yaptı. Manisa'da da yaşamış büyük âlimlerden eser kalmamış, ancak Moris Aşkenazi iz bırakmıştır.
Bu Manisa doğumlu Amerikalı sigara üreticisi, çocukluğunda burada bir Doktor tarafından tedavi edilmiş - burada onu okuyun. Bu şehirde büyük bir iz bıraktı – çocukları tedavi eden bir şehir hastanesi! Hayırseverlik, görünüşe göre bursdan çok daha büyük.
Maalesef Manisa sinagogunu bulurken kaybolduk ve iyi imam Manisa'nın Yahudi mezarlığını bulana kadar ileri geri gidiyordu! Son defin 1950'li yıllarda yapılmış ve Manisa Belediyesi bugüne kadar bölgenin temizliğini üstleniyor.
Haim, Eliezer ve ben Manisa Yahudilerinin ruhları için dua ettik. Biz de dualarımızda Haim Nahum Efendi'den bahsetmiştik. Manisa'da olup da ondan nasıl bahsetmezsin?! Ama sadece o değil - diğer tüm büyük hahamlar ve alimler de.
Daha sonra Turgutlu'ya gittik. Turgutlu Kent Müzesi'ni yöneten Mehmet Gökyayla, bahçede oturup 41 derece sıcaklıkta Türk çayı içerken bizimle paylaşana kadar orada büyük bir Yahudi cemaati olduğunu bilmiyordum.
Bu müze, 1922'de 2 sinagog da dahil olmak üzere şehrin yüzde 97'sini yok eden büyük yangının hikayesini barındırıyor. Aynı zamanda 1300 kişilik güçlü Yahudi nüfusunun hikayesini de barındırıyor. Yakov Bencoya, müzisyen Alberto ve diğerlerinin puanları – bir arada yaşamanın gerçek yaşam örnekleri.
İmam Osman, Turgutlu Kent Müzesi'nin çeşitlilik ve kapsayıcılık sergilemesiyle bu bölgedeki insanların Yahudilere ve diğer azınlıklara karşı tutumunun gerçek bir örneği olduğunu anlattı. Chaim, Eliezer ve ben Kipa'mızla yürüyorduk ve Tsitsit tamamen memnuniyetle karşılandı.
Turgutlu Sinagogu sadece 150 metre uzaklıktadır. Hala ayakta ve tanınabilir olsa da, artık iyi durumda değil. 1930 yılında, iki eski sinagogun daha yok olduğu yangından sonra inşa edilmiştir.
Benden çok daha uzun olan Chaim, pencereden Arc'ın (Aron Kodesh) birkaç fotoğrafını çekmeyi başardı.
Kavurucu sıcakta arabaya dönerken yeni arkadaşlarım İmam Osman ve İmam Yaşar yola çıkmadan önce bir çay daha içmemizi önerdiler. Bu durum, Maarif Müdürü, bir okul müdürü, yerel tarihçiler, tüm Yahudi Mahallesi çocukları (Yahudi mahallesinde doğan çocuklar) ile belediye binasında bir tartışmaya dönüştü.
Mehmet Ölmez, “Babam cumartesi günleri Yahudi evlerinde mum yakardı” dedi. "Babam da yaptı! Bunun için 5 kuruş alırlardı!” dedi bir başkası. “Evimin ikinci katı sinagog yapılana kadar Midraş olarak kullanılıyordu” ve “Bencoya hayırseverliğiyle tanınırdı”.
Yaklaşık 5 bardak sıcak çaydan sonra sıra harekete geçiyor. Bizim hedefimiz? Sart. Anadolu'daki en eski Yahudi yerleşimi - MÖ 700'e dayanan!
İlk Kudüs Tapınağı yıkılmadan önce, Sanherib binlerce Yahudiyi Lahiş'ten sürgün etti – ve Peygamber Obadia bize “Sfarad'daki Kudüs diasporası”ndan bahsetti – eski adı S[f]ardis!
Sardeis Sinagogu'nu görmeyi seviyorum. Ama bu sefer İmam Osman ve İmam Yaşar'ı ziyaret etmek ona bambaşka bir bakış açısı kazandırdı. Teoman'ın rehber olması da bize daha fazla bilgi verdi. Teoman 1960'dan beri burayı kazıyor!
Yanında koşer olmayan hayvan kalıntıları bulunan restoranın aksine, sadece Koşer yemeklerinin kalıntıları olan 1500 yıllık Yahudi Restoranına baktık. Yakub'un dükkânına geldiğimizde İmam Osman, "Yahudilerin bu kadar uzun süre burada olduğunu bilmiyordum" dedi.
Sardeis'teki bu antik sinagog, Avrupa'nın en eskisi ve 1200 metrekareden büyük. Bir seferde 2000'e yakın tapan tutabilir. Teomen, güzel mozaikleri dış etkenlerden korumak için yeni bir çatı yapıldığını söyledi.
Google çeviriden faydalanılmıştır.

Yazı ve fotoğrafların tamamı için: https://blogs.timesofisrael.com/2-imams-and-1-rabbi/// 22 Kasım 2021 tarihli İnternet kaydı

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum