Gözsüz görme çağı

Biyonik göz araştırmalarında çığır açacak bir buluş gerçekleştirildi. ABD’li bilim insanları, bir kamera ile beyin arasında, gözü devre dışı bırakarak bağlantı kurmayı başardı. Yeni buluş, görme engellilere umut oldu.

Gözsüz görme çağı
04 Kasım 2016 - 20:16

Bilim insanları, körlüğü elektronik aletlerle yenmek için bugüne kadar birçok çalışma yaptı. ‘Biyonik göz’ olarak tabir edilen cihazlar, hastanın kullandığı gözlüğe yerleştirilen bir kameranın elde ettiği görüntülerin retinaya, oradan da beyne iletilmesiyle çalışıyor.

ABD’deki California Los Angeles Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma ise bu teknolojiyi bir adım daha ileriye taşıdı. Cerrahlar, 30 yaşındaki görme engelli bir kadın üzerinde yaptıkları operasyonda, görüntüleri biyonik gözün kamerasından beyne doğrudan aktarmayı başardı. Sistemde, görüntüyü beynin algılayabileceği şekilde işleyen bir bilgisayar da bulunuyor.

Hastanın, operasyonun ardından renkli şekiller, noktalar ve çizgiler gördüğü belirtildi. Daha önce geliştirilen biyonik gözler, büyük oranda görme kaybı yaşasa da bir miktar ışık algılayabilen hastalarda işe yarıyordu. Yeni geliştirilen biyonik göz ise, tamamen kör veya gözü olmayanlar için de umut oldu. Operasyonu gerçekleştiren ekibin lideri Nader Pouritan, “Onun ilk kez renkleri gördüğü an, çok duygusal bir deneyimdi. Bu bizi çok derinden etkiledi. Bu sistem, görme engellilerin görmesini sağlayacak potansiyele sahip” dedi. Adının açıklanmasını istemeyen hastanın, sekiz yıl önce yakalandığı nadir görülen bir hastalık sonucu tamamen görme engelli olduğu kaydedildi. karar gaz.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum