George Orwell neden yazdığını anlattı

George Orwell neden yazdığını anlattı
10 Eylül 2023 - 11:14

George Orwell’in yazar olma yolculuğunu anlattığı ‘Neden Yazıyorum’ denemesi yeniden Türkçede. 1984 romanıyla bütün dünyada tanınan yazarın denemesi Kübra Bodur’un çevirisi ve E S Kibele Yarman’ın yeni kapak tasarımıyla Timaş Yayınları tarafından ilgilisine sunuldu.

20. yüzyıl İngiliz edebiyatının önde gelen yazarlarından İngiliz romancı George Orwell’in yazar olma yolculuğunu anlattığı ‘Neden Yazıyorum’ denemesi yeniden Türkçede. 1984 romanıyla bütün dünyada tanınan yazarın denemesi Kübra Bodur’un çevirisi ve E S Kibele Yarman’ın kapak tasarımıyla Timaş Yayınları tarafından ilgilisine sunuldu.

10kr02alt.jpg

Politik amaçla sanatsal amacı bütünleştirmeyi birincil görevi addeden yazar, 1936-1947 yılları arasında farklı mecralar için kaleme aldığı yazılarda, kitapçılık yılları anılarından onu yazmaya iten saiklere, dünya edebiyatının önde gelen isimlerine dair incelemelerinden sansürle gölgelenmiş roman ve şiir türleri üzerine gözlemlerine kadar, okura dönemin politik atmosferiyle bütünleşen bir edebî panorama sunuyor. Orwell, 1984 ve Hayvan Çiftliği romanları yayımlandıktan sonra kırk yıl boyunca en çok dile çevrilen yazar olma rekoruna sahip oldu.

Yazar, eleştirmenler tarafından ‘en büyük İngiliz denemecileri’ arasında gösterildi. En büyük amacının politik yazıyı bir sanata dönüştürmek olduğunu dile getiren Orwell, eserlerini topluma ve politikaya dair rahatsız edici gerçekler ve yapılar üzerine kurarak; faşizm, diktatörlük ve sansürü capcanlı bir tasvirle okura sunuyor. Yazar, kitabında “Yazıyorum çünkü ifşa etmek istediğim bir yalan, dikkat çekmek istediğim bir gerçek, sesini duyurmak istediğim şeyler var” diyor.
İlk yayın yeri:https://www.karar.com/kultur-sanat-haberleri/orwell-kult-eserlerini-neden-yazdigini-anlatti-1785130

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum