GAGAUZ ÖZERK YERİ'NİN 25. KURULUŞ YIL DÖNÜMÜ KUTLANDI

GAGAUZ ÖZERK YERİ'NİN 25. KURULUŞ YIL DÖNÜMÜ KUTLANDI
23 Aralık 2019 - 18:06

Gagauz Özerk Yeri, kuruluşunun 25. yılını kutladı. Gagauz Özerk Yeri Başkanı İrina Vlah burada yaptığı konuşmada, “Gümrük ve vergi toplama haklarımız elimizden alındı.” ifadelerini kullandı.

Başkent Komrat’ta düzenlenen kuruluş yıl dönümü törenine, Gagauz Özerk Yeri Başkanı İrina Vlah, TBMM Türkiye-Moldova Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Mehmet Altay, Türkiye’nin Kişinev Büyükelçisi Gürol Sökmensüer, Gagauz Halk Meclisi Başkanı Vladimir Kısa, eski Moldova Cumhurbaşkanı Pyotr Luçinskiy, eski Gagauz Özerk Yeri Başkanı Georgiy Tabunşçik ve çok sayıda davetli katıldı.

“GÜMRÜK VE VERGİ TOPLAMA HAKLARIMIZ ELİMİZDEN ALINDI”

Konuşmasında Gagauzya’nın sorunlarını dile getiren Vlah, “Gümrük ve vergi toplama haklarımız elimizden alındı. Eğitim ve ekonomi alanıyla ilgili yasalar tartışılıyor. Bu, kabul edilmez bir durum ve Komrat ile Kişinev arasında 1994’te sağlanan anlaşmalara aykırıdır.” dedi.

Gagauz Özerk Yeri, bundan tam 25 yıl önce Moldova’da 23 Aralık 1994 tarihinde kuruldu. Başkan Vlah, Türk dili konuşan Gagauz Özerk Yeri halkının Moldova anayasasında yer alması gerektiğinin altını çizdi. İrina Vlah, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Gagauz halkı çok uzun ve zor bir yoldan geçti. Gagauzlar, 25 yıldır Moldova’da millet olarak tanınıyor. Bu sadece Gagauzya’nın değil, bütün Moldova’nın bayramıdır.”

İSTANBUL MALTEPE’DE GAGAUZYA’NIN KURULUŞ YIL DÖNÜMÜ KUTLANDI

İstanbul Maltepe’de Gagauzya’nın kuruluşunun 25. yıl dönümü törenlerle kutlandı. Törene, Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, Moldova İstanbul Başkonsolosu Alexandru Prigorschi ve Gagavuzya Özerk Cumhuriyetinden çok sayıda yetkili ile Türkiye’de yaşayan Gagauz Türkleri katılım gösterdi. Gagauz Özerk Cumhuriyetinin kuruluşu münasebetiyle düzenlenen etkinlik büyük bir coşkuya sahne oldu.

Kaynak: https://qha.com.tr/haberler/gagauz-ozerk-yeri-nin-25-kurulus-yil-donumu-kutlandi/135238/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum