"Dünden Bugüne Batı Trakya'da Türk Varlığı ve 29 Ocaklar" - Yazar: Necat Ahmet

Yunanistan’da yaşayan Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı, Yunan devletinin asimile politikalarına, baskılarına boyun eğmeden Türk kimliğinin inkar edildiğini, birçok konuda hakların verilmediğini tüm dünyaya haykırmak için 29 Ocak 1988 ve 29 Ocak 1990 yıllarında birlik ve beraberlik içerisinde verdiği mücadelenin, direnişin 32. yılı Gümülcine’de düzenlenen etkinlikle kutlandı.

"Dünden Bugüne Batı Trakya'da Türk Varlığı ve 29 Ocaklar" - Yazar: Necat Ahmet
26 Kasım 2020 - 09:58 - Güncelleme: 29 Ocak 2021 - 21:58

29 Ocak 1988 tarihi, Batı Trakya Türklerinin milli kimliğini inkar eden ve varlığını bir tehlike olarak gören zihniyete verilen cevabın tarihidir. Bir haykırıştır. 29 Ocak, Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığın belleğine haklı mücadelenin sembolü olarak kazınmıştır.

Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı, Yunanistan devleti tarafından verilmeyen haklar için, yapılan asimile politikalarına ve baskılara “DUR” demek için yollara dökülerek tarihe geçen Toplumsal Dayanışma Günü 29 Ocak 1988 yürüyüşünün ve 29 Ocak 1990 olaylarının yıldönümünü ( 29 Ocaklar) Gümülcine’deki bir otelde Batı Trakya Türkleri Danışma Kurulu tarafından düzenlenen bir etkinlikle anıldı.

Yunanistan Yargıtayı, “Batı Trakya’da Türk yoktur’’ iddiası ile 4 Kasım 1987’de Batı Trakya Türk öğretmenler ve Gümülcine Türk Gençler Birliklerinin kapatılma kararı almasının ardından, haber Batı Trakya Türkü tarafından ancak 1988 yılının Ocak ayında öğrenildi. Artan tepkiler ve mahkemenin aldığı karar neticesinde kimlikleri inkar edilen halk tepkisini 29 Ocak’da düzenlenen ve binlerce kişinin tüm zorluklara rağmen katıldığı yürüyüşle dile getirdi.

Aynı gün Davos’da Türkiye ve Yunanistan Başbakanları görüşüyordu. Onların gündem maddesinde yer alabilmek ve seslerini dünyaya duyurabilmek için aynı gün, yani 29 Ocak 1988’de güçlü bir direniş için kolları sıvadılar. Nitekim tüm zorluklar ve yaralanmalara rağmen kalabalık bir grupla Gümülcine Türk Gençler Birliği önünde toplandılar. Polis Valilik konağına kadar yapılması öngörülen yürüyüşe izin vermez iken, halk direnişini yasaklara rağmen yerine getirdi. Dönemin milletvekili Rodoplu da Azınlık halkının isteklerini yazılı olarak gerekli makamlara sundu.

İşte o günden bu güne kadar devam eden bu anma törenleri 1990 yılında Türk mağazalarını yağmalamakla devam etti ve bugüne kadar da mağazaların zararları devletten hala tazmin edilemedi.

Batı Trakya Türk Azınlığı’nın 29 Ocak Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü sebebiyle 29 Ocak 2020 Çarşamba günü “Dünden Bugüne Batı Trakya’da Türk Varlığı ve 29 Ocaklar” başlığı altında düzenlenen etkinliğe Batı Trakya’nın her bölgesinden soydaşlar katıldı.

Çarşamba akşamı 18.30’da gerçekleşen etkinlik, 29 Ocaklar’da yaşanan olaylara ilişkin videonun gösterimiyle başladı. Daha sonra Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif yaptığı açılış konuşmasında 29 Ocaklar’da yaşananlarla ilgili anılarını katılımcılarla paylaştı.

Ardından moderatörlüğünü Gazeteci Hülya Emin yaptığı ve 29 Ocakların konuşulduğu oturumun ilk bölümü başladı. İlk oturumda İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünden Uzman Tarihçi Özer Hatip, Yüksek Tahsilliler (BTAYTD) Başkanı Dr. Hüseyin Baltacı ve BAKEŞ Genel Müdürü Dr. Pervin Hayrullah konuşma yaparak 29 Ocaklara ilişkin düşüncelerini katılımcılarla paylaştılar, sorulan soruları yanıtladılar.

Oturumun ikinci bölümünde, etkinliğe İzmir’den katılan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Turan Gökçe, Batı Trakyalı soydaşlara konuşma yaptı.

Prof. Dr. Gökçe, konuşmasının ilk bölümünde 29 Ocaklara ilişkin düşüncelerini paylaştı ve önceki konuşmacıların dile getirdiği bazı noktaları değerlendirdikten sonra Batı Trakya bölgesinde ve Balkanlarda Türk varlığının tarihçesine değinerek katılımcıları detaylı bir şekilde bilgilendirdi.


Kaynak: orhaajans.com

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum