Kazakistan Cumhurbaşkanından Latin Alfabesi Açıklaması

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev: “Latin Alfabesine Geçmemiz Çok Önemli”

Kazakistan Cumhurbaşkanından Latin Alfabesi Açıklaması
26 Kasım 2020 - 09:53
Kazakistan Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev, “Kazak dilinin Latin alfabesine geçişi” konulu bir toplantıya başkanlık etti. Kazakistan Kültür ve Spor Bakanı Aktotı Rayımkulova ve Milli Eğitim Bakanı Ashat Aymağambetov, dilbilimciler ve bilim insanlarından oluşan uzmanlar Kazak dilinin Latin alfabesine geçiş süreci ile ilgili çalışmalarının sonuçlarını sundu.

Kazak Bakan Rayımkulova, bilimsel olarak incelenmiş bir alfabe projesi sundu. Gelişmiş alfabe halkın yazma geleneğine uygun olarak bilinen “bir ses – bir harf” ilkesine göre tasarlandığını ifade etti. Tek sesi oluşturan iki harflerle yazma ilkesi kullanılmayacağını bildirdi. Söz konusu alfabe projesi Kazak dilinin 28 sesi oluşturan harfleri içeriyor.

Kazak Milli Eğitim Bakanı Ashat Aymağambetov, yeni alfabenin okullarda ve eğitim kurumlarında sistematik olarak tanıtılmasının ön aşamaları, öğretmenlerin eğitimi, okul, ders kitapları ve öğretim metotların güncellenmesi ile ilgili bilgi verdi. Aymağambetov, Latin alfabesine geçiş sürecine, ön hazırlıktan sonra kapsamlı ve aşamalı olarak yönetileceğinin altını çizdi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, toplantıda tartışılan konularla ilgili bir dizi talimat verdi. Özellikle, taslak halinde olan alfabeyi bilim insanları ayrıntılı olarak incelemeli ve Kazak alfabesinin Latince’ye geçişi için Milli Komisyonun bir sonraki toplantısında sunulması ve kararların alınmasın istedi.

Tokayev, söz konusu Komisyon toplantısının ardından Hükümet, geliştirilmiş alfabenin onaylanmasına ilişkin bir kararname taslağını Cumhurbaşkanlığı İdaresine sunulması gerektiğini ifade etti.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev: “Yeni alfabeye geçiş sürecinin karmaşık ve çetrefilli bir konu olduğunu hatırlamak önemlidir. Yeni alfabeyi tanıtmak, bir günde hatta bir yılda yapılabilecek, aceleye getirilecek bir iş değildir. Aksi takdirde acele tüm kültürümüze ve tarihsel kimliğimize zarar verebilir. Sorun Kiril alfabesinden Latin alfabesine çevirmek değildir. Bunu Kazak dilinin geniş çaplı reformu olarak görebiliriz. Ayrıca bununla ilgili mali konuları da düşünmemiz gerekiyor. Latin alfabesinin tanıtımı kademeli olarak yapılmalıdır. Asıl amaç, Latin alfabesinden en çok genç neslin yararlanabilmesidir. Bu nedenle, bu süreç planlı ve aşamalı bir şekilde uygulanmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Kassym-Jomart Tokayev, Kültür ve Spor, Milli Eğitim, Enformasyon ve Sosyal Gelişim Bakanlıklarına bilim insanlarının, dilbilimci uzmanların ve aydınların katılımıyla yeni alfabenin kapsamlı bir şekilde tanıtılmasını amaçlayan kapsamlı bir bilgilendirme çalışması yapma talimatı verdi.

 

Haber-Yazı: Suinbay Suyundikov
Kaynak:orhaajans.com

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum