Doğu Türkistan Sivil Toplum Kuruluşlarından dünya çapında protesto: "2022 Pekin Olimpiyatlarına hayır!"

Doğu Türkistan Sivil Toplum Kuruluşları, “Pekin (Beijing) 2022 Kış Olimpiyat Oyunlarına hayır” protestosu ve basın açıklaması gerçekleştirdi. Dünya çapında gerçekleştirilen protestonun Türkiye ayağında Türkiye Olimpiyat Komitesi’nin Sinan Erdem Spor Salonu önünde toplanan Doğu Türkistanlılar, Çin’in Doğu Türkistan’daki baskıcı rejimine şiddetli bir şekilde devam ettiği anımsatılarak ve TMOK’a boykot çağrısında bulundu. Protesto gösterileri ile ilgili Kırım Haber Ajansı’na açıklamalarda bulunan Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Dolkun İsa, “Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin amacı dünyaya güzel bir gelecek anlayışı bırakmak olmalı ve bu güzel gelecek anlayışında; soykırım olmayan, köle işçi olmayan ve insanların fikirlerini özgürce söyleyebildiği bir düşünce olmalıdır.“ dedi.

Doğu Türkistan Sivil Toplum Kuruluşlarından dünya çapında protesto: "2022 Pekin Olimpiyatlarına hayır!"
24 Haziran 2021 - 16:20

Dünya Uygur Kurultayı Vakfı ve Doğu Türkistan Spor ve Gelişim Derneği, Yeni Nesil Hareketinin desteğiyle dünya çapında bir protesto düzenledi. Doğu Türkistan Sivil Toplum Kuruluşları, Türkiye Olimpiyat Komitesi’nin Sinan Erdem Spor Salonu önünde 23 Haziran saat 11.00 itibarıyla “23 Haziran Uluslararası Olimpik Günü” münasebetiyle dünya çapında birçok ülkede düzenlenecek “2022 Pekin (Beijing) Olimpiyatlarına hayır!” protesto gösterilerinin Türkiye ayağını gerçekleştirdi. Yapılan protestolar ile ilgili QHA’ya açıklamada bulunan Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Dolkun İsa, “Tüm çağrılarımıza rağmen Uluslararası Olimpiyat Komitesi, ‘spor politikaya alet edilemez ve tarafsızdır’ şeklinde bir savunma yaparak çağrılarımızı reddetti. Soykırım karşısında tarafsızlık gibi bir düşünce olamaz.” ifadelerini kullandı.

Doğu Türkistanlılara vekaleten gerçekleştirildiği belirtilen protesto gösterisinin ortak basın açıklamasında, “Türkiye Milli Olimpiyat Komitesine; barış, dostluk, sevgi ve saygıyı temsil eden olimpiyatların, 2022 Kış Oyunlarının Doğu Türkistan, Tibet, İç Moğolistan, Hong Kong ve diğer topluluklara yaptıkları acımasız muameleyle insan haklarını aleni bir şekilde çiğneyen ÇKP yönetimi altındaki Çin Halk Cumhuriyeti’nin başkenti Pekin’de yapılacak olmasını boykot etmeleri için çağrıda bulunuyoruz.” ifadelerine yer verildi.

DOLKUN İSA: ULUSLARARASI OLİMPİYAT KOMİTESİ ÇAĞRILARIMIZI REDDETTİ

İsa, Pekin’de düzenlenmesi planlanan Kış olimpiyatları ile ilgili Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ne defalarca çağrıda bulunduklarını ancak Komite’nin “spor tarafsızdır” diyerek çağrılarını reddettiğini belirterek, “Bugün dünyada 50’den fazla bölgede Doğu Türkistanlılar, Tibetliler ve Hong Konglular yani ÇKP yönetimi içinde tehdit altında olan topluluklar ile gösteri düzenliyoruz. Amacımız 2022’de Pekin’de düzenlenmesi planlanan Kış Olimpiyatlarını durdurmak ve boykot etmek. Bir seneden bu yana uluslararası örgütler ile beraber, Olimpiyat Komitesi ile temaslarda bulunarak, bu olimpiyatın durdurulması gerektiğini Doğu Türkistan’da soykırım yaşanırken böyle bir organizasyonun Pekin’de olmasının soykırımı destekliyormuş gibi göründüğü konusunda uyarıda bulunduk. Tüm çağrılarımıza rağmen Uluslararası Olimpiyat Komitesi, ‘spor politikaya alet edilemez ve tarafsızdır’ şeklinde bir savunma yaparak çağrılarımızı reddetti. Soykırım karşısında tarafsızlık gibi bir düşünce olamaz.” diye konuştu.

Soykırım karşısında tarafsızlık gibi bir düşünce olamaz.

Dolkun İsa

Olimpiyatların amacının güzel bir gelecek anlayışı bırakmak olması gerektiğini belirten İsa, şunları söyledi:

“Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin amacı dünyaya güzel bir gelecek anlayışı bırakmak olmalı ve bu güzel gelecek anlayışında; soykırım olmayan, köle işçi olmayan ve insanların fikirlerini özgürce söyleyebildiği bir düşünce olmalıdır. Bu nedenle biz de Dünya Olimpiyat Günü’nün kaydedildiği bugün, farklı ülkelerde bulunan teşkilatlar ile birlikte protesto gösterisi düzenliyoruz. Gösterilerin bir bölümünde de Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin Lozan’da bulunan merkezinin önünde toplandık. Biz protestolarımıza son güne kadar devam edeceğiz. Sporculara, parlamenterlere ve hükumet yetkililerine boykot çağrımıza devam edeceğiz. “

TÜRKİYE MİLLİ OLİMPİYAT KOMİTESİNE

Dünya Uygur Kurultayı Vakfı ve Doğu Türkistan Spor ve Gelişim Derneğinin Türkiye’de düzenlediği protestoda yaptığı ortak basın açıklamasının tamamı ise şu şekilde:

Doğu Türkistanlılara vekaleten, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesine, barış, dostluk, sevgi ve saygıyı temsil eden Olimpiyatların, 2022 Kış Oyunlarının Doğu Türkistan, Tibet, İç Moğolistan, Hong Kong ve diğer topluluklara yaptıkları acımasız muameleyle insan haklarını aleni bir şekilde çiğneyen ÇKP yönetimi altındaki Çin Halk Cumhuriyeti’nin başkenti Pekin’de (Beijing) yapılacak olmasını boykot etmeleri için çağrıda bulunuyoruz.

“İNSANLIK ONURUNU KORUMA İLKESİNİ GÖZ ARDI ETMİŞTİR”

Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin 2008 Yaz Olimpiyatlarını Çin Halk Cumhuriyeti’nde düzenleme kararı hem olimpiyatların ilkelerine ters düşmüş hem de halihazırda insan hakları ihlallerinde bulunan Çin hükumetini daha da cesaretlendirerek bu eylemlerin insanlığa karşı suç ve hatta soykırım boyutuna ulaşmasına sebep olmuştur. Uluslararası Olimpiyat Komitesi, insan haklarını hiçe sayan Çin’in baskıcı rejiminin olimpiyatlara ev sahipliği yapmasına izin vererek, temel prensiplerinden olan ‘insanlık onurunu koruma’ ilkesini göz ardı etmiştir.

“İNSANLIK SUÇUNA ORTAK OLMAKTIR”

Pekin 2022 Kış Olimpiyatlarına yaklaştığımız bu günlerde, Çin Halk Cumhuriyeti, Doğu Türkistan’daki baskıcı rejimine şiddetli bir şekilde devam etmektedir. Bugün milyonlarca Uygur, Kazak ve diğer Türk halkları keyfi olarak gözaltına alınıp toplama kamplarına kapatılmakta, bu kamplarda tutulan mağdurlara toplu tecavüzler ve zorunlu kısırlaştırma uygulanmakta, aynı zamanda rızaları dışında tıbbi uygulamalar gerçekleştirerek organ hırsızlığı yapılmaktadır. Tüm bunlara ek olarak Çin, Uygur ve diğer Türk halklarını bu toplama kamplarında zorla çalıştırarak köleleştirmektedir. İnsan hakları ihlallerinin her türlüsünün en şiddetli şekilde yaşandığı Çin Halk Cumhuriyeti’nde olimpiyat düzenlemek, bu insanlık suçuna ortak olmaktır.

Dünyanın her yerinden insan hakları örgütleri tarafından Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ne bu doğrultuda birçok rapor ve analiz sunulmuştur. Uluslararası Olimpiyat Komitesi tüm bu çağrılara sessiz kalarak ve birçok ülke tarafından Çin’in Doğu Türkistan’da yapmakta olduğu vahşetin insanlığa karşı suç ve soykırım olarak tanınmasını hiçe sayarak, bu suça ortak olmaktadır.

“OLİMPİYAT KOMİTESİ, 2008’DEKİ HATAYI TEKRAR ETMEMELİ”

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, 2008 yılında yaptığı hatayı tekrar etmemeli ve bu soykırıma karşı çıkmalıdır. Bu nedenden ötürü, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesinden 2022 Kış Olimpiyat Oyunlarının başka bir ülkede yapılması için Uluslararası Olimpiyat Komitesine istekte bulunmasını, bunun kabul edilmemesi durumunda Pekin 2022 Kış Olimpiyat Oyunlarını boykot etmesini talep ediyoruz.

Saygılarımızla”

Ozan Barış ERİM- Ayyıldız Huri KAPTAN /QHA Ankara
Ayyıldız Huri Kaptan

23 Haziran 2021, 16:18
Kırım Haber Ajansı - QHA

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum