Doğu Türkistan'da baskıların belgesi: Çinli öğretmenin Uygur çocuğa dayağı görüntülendi

Doğu Türkistan'da baskıların belgesi: Çinli öğretmenin Uygur çocuğa dayağı görüntülendi
11 Mayıs 2021 - 16:17

Doğu Türkistan’da çekildiği ileri sürülen bir videoda, Çin’in işlediği insan hakları ihlalleri ve zulüm politikaları bir kez daha gözler önüne serildi. Videoda, Çinli bir öğretmenin, tüm sınıfın önünde Doğu Türkistanlı öğrenciye hakaretler savurup tokatladığı görüldü. Tiktok’ta yayımlanan video, Doğu Türkistan’ın Aksu vilayetinde kaydedildi.

Çin’in Doğu Türkistan’da ortaya koyduğu baskı ve asimilasyon politikalarının belgeleri her geçen gün dünya kamuoyunun gündemine geliyor. Son bir kaç gündür popüler sosyal medya platformlarından Doğu Türkistan’da bir okulda çekildiği belirtilen videoda, Çinli öğretmenin Uygur çocuğa şiddet uyguladığı görüntüler ortaya çıktı.

TİKTOK, DOĞU TÜRKİSTAN’DAKİ ÇİNLİ ÖĞRETMEN DEHŞETİN VİDEOSUNU KALDIRDI

Doğu Türkistanlı aktivistler, skandal videonun, Doğu Türkistan’ın Aksu vilayetinde kaydedildiğini bildirdi. Tiktok’ta canlı yayımlanan videonun sınıftaki bir başka öğrenci tarafından çekildiği öğrenildi. Tiktok, videonun yurtdışında yayılmasının ardından videoyu kaldırdı.

Videoyu yayımlayan Tiktok hesabı

 

DİNİ, ETNİK VE SİYASİ BASKILARIN MERKEZİ: DOĞU TÜRKİSTAN

Çin hükumetinin sistematik baskı ve asimilasyonlar ile dini, etnik, kültürel ve siyasal anlamda “soykırıma” varan faaliyetleri, her geçen gün dünya kamuoyunun daha çok gündemine geliyor. ABD Dışişleri Bakanlığının açıkladığı verilere göre Doğu Türkistan’da yaklaşık 2 milyona yakın Uygur Türkü ve diğer azınlıklara mensup Müslümanlar, eğitim adı altında zorla toplama kamplarında tutulmakta.

Etnik ve kültürel ayrımcılığa ve insan hakları ihlallerine maruz kalan Doğu Türkistanlılar, ucuz iş gücü olarak Çinli şirketlerde çalıştırılıyor. Öte yandan, Birleşmiş Milletlerin resmi verilerine göre ise, Pekin idaresinin kültürel soykırım uyguladığı Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında 1 milyondan fazla Uygur Türkünü zorla tutuyor. Farklı kaynaklarda cezaevleri ile gözaltı merkezlerinde tutulanlarla birlikte bu rakamın 3-4 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor.

Çin hükumeti, dünya kamuoyundan toplama kampındaki Uygur Türklerinin durumuna dair tüm verileri gizlemektedir. Ancak, ABD Dışişleri Bakanlığı verilerine göre 2 milyonu aşkın Doğu Türkistanlı toplama kamplarında zorla tutuluyor. Çin Komünist Partisinin sistematik baskı ve şiddet politikalarına maruz kalan Uygur Türkü ve azınlıklar, birçok hak ihlali ile karşı karşıya kalmaktadır.

Kırım Haber Ajansı - QHA
Ömer Cihad Kaya
11 Mayıs 2021, 11:07

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum