DOĞU KAZAKİSTAN'IN ZAYSAN BÖLGESİNDE ORTAÇAĞ'DAN KALMA ŞEHİR BULUNDU

DOĞU KAZAKİSTAN'IN ZAYSAN BÖLGESİNDE ORTAÇAĞ'DAN KALMA ŞEHİR BULUNDU
09 Haziran 2020 - 23:55 - Güncelleme: 10 Haziran 2020 - 00:03

Doğu Kazakistan eyaleti Zaysan bölgesinde 5.-12. yüzyıldan kalma şehrin kalıntıları tespit edildi. Kazak Arkeolog Abdeş Tölebay’ın aktardığı bilgilere göre eski şehrin yeri, Jinişke nehri kıyısında Karatal köyü ve Sarjıra köyü arasında bulunuyor.

ÜÇÜNCÜ ALTIN ADAMIN BULUNDUĞU BÖLGEDE YENİ ŞEHİR BULUNDU

Kazak Arkeolog Abdeş Tölebay, daha önce de Zaysan bölgesine bağlı Şilikti köyünde üçüncü “Altın Adam’ı” bularak önemli bir keşif yapmıştı.

Yerleşimin tam olarak hangi döneme ait olduğunu söyleyebilmek için henüz erken olduğunu ifade eden Tölebay şu açıklamaları yaptı:

“Ortaçağ şehri 5 ila 12 yüzyıl arasında bir döneme ait olabilir. Daha önce de Sarjıra köyünde antik yerleşim yeri bulunmuştu. İki buluntunun aralarındaki mesafe yaklaşık 25-30 kilometre.  Kalıntılardan şuna kadar seramik vazo parçaları, inşaatta kullanılan seramik taşlar, bakır mutfak eşyaları parçaları, bakır bıçak, taştan yapılmış mücevher parçaları çıkarıldı. Bu şehir meşhur İpek Yolu’nun küçük bir kolu olabilir. Yol Jetisu  ile başlıyor, ikinci bir kısım da Tarbagatay’dan geçip  Aksuat’a, oradan da Zaysan, Jemeney, Siyah İrtiş nehri boyunca Çin’e kadar gidiyor. Bu güzergâh boyunca, arkeologlar yerleşim ve konaklama yerleri buluyorlar.  Arkeologlar şehrin tam olarak hangi zamana ait olduğunu anlamak için incelemelere devam edecekler.”

 

Kaynak: Kırım Haber Ajansı - QHA

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum