PKK'NIN GİREMEDİĞİ TEK KÖY OLAN ULUPAMİR'DE KIRGIZLAR GÖÇ TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA

PKK'NIN GİREMEDİĞİ TEK KÖY OLAN ULUPAMİR'DE KIRGIZLAR GÖÇ TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA
10 Haziran 2020 - 00:00

1982 yılında Çin, Tacikistan ve Afganistan’ın keşişiminde bulunan Pamir yaylasından işgal nedeniyle göç ederek Türkiye’ye sığınan Pamir Kırgızları, 40 yıl önce geldikleri Van’ın Ulupamir Köyü’nden (mahallesi) bölgeye hidroelektrik (HES) santrali yapılması gerekçesiyle sürgün edilmek isteniyor.

PAMİR KIRGIZLARI, GÖÇE ZORLANMAK NEDENİYLE ENDİŞELİ

Ulupamir’de Kırgız kültürünü yaşatan ve bölücü terör örgütü PKK’nın varlığını engelleyen Pamir Kırgızları, köyün göçe zorlanmasından ve 40 yılı aşkın bir süredir bölgede korumaya çalıştıkları kültürün etkileneceğinden endişe duyuyor.

Van’ın Erçiş ilçesi Ulupamir köyünde planlanan HES santraline ilişkin, Danıştay kararıyla durdurulan çalışmaların yeniden başladığı öğrenildi. Yeniden inşa çalışmaları başlanan HES projesi için bölgeden taşınmak zorunda kalan köylüler, bölgede yeşerttikleri kültürlerin bu yolla kaybolacağını düşünüyor.

İlgili haber: Kırgızlar “Ata Yurdu”nda geleneklerini yaşatıyor

VAN ERÇİŞ’TE PKK’NIN GİREMEDİĞİ TEK KÖY: ULUPAMİR

Van’ın Erçiş ilçesi Ulupamir Köyü’nün hikayesi, 80’li yıllara dayanıyor. Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği, 1979 yılında Afganistan’ı işgal edince, Pamir Yaylası’nda yaşayan Kırgız nüfusunun bir kısmı Afganistan’ı terk etmek zorunda kaldı. Önce Pakistan’a göç ettiler. Ancak Pakistan’ın sıcak iklimine alışamadılar. Bunun üzerine Pakistan’ın Türkiye Büyükelçiliği’ne müracat ederek yardım istediler. Bu istek 1982 yılında kabul edildi. Bin 150 Kırgız uçaklarla Türkiye’ye getirtildi. Önce Malatya ve Van’a yerleştiler. 1985 yılında ise Turgut Özal’ın talimatı ile TOKİ Konutları’na geçtiler. Kırgızların isteği ile de köyün adı Ulupamir oldu. Köy halkı, şimdi de HES projesi nedeniyle göç etme tehlikesiyle karşı karşıya

DANIŞTAY KARARI 2O14’TE DURDURULMUŞTU

2012 yılında Zilan Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali kurmak için başlatılan girişimler sonucu Bakanlar Kurulu kararıyla bölge için ‘acele kamulaştırma’ kararı verildi. Fakat köylülerin başlattığı hukuk mücadelesi sonucu Danıştay, bu kararın yürütmesini 2014 yılında durdurdu.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı - QHA

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum