ÇİNLİ İŞÇİLER, DOĞU TÜRKİSTAN'DA UYGUR İŞÇİLERİN İKİ KATINI KAZANIYOR

ÇİNLİ İŞÇİLER, DOĞU TÜRKİSTAN'DA UYGUR İŞÇİLERİN İKİ KATINI KAZANIYOR
17 Nisan 2020 - 19:43

Çin yönetiminin 2017 yılından bu yana Doğu Türkistan’daki 3 milyondan fazla Uygur Türkü ve diğer etnik gruplara yönelik baskı ve asimilasyon aracı olan toplama kampları zulmü devam ediyor. Baskı ve zulüm mekanizmasının son halkası ise toplama kampları içindeki fabrikalarda ve Doğu Türkistan’daki diğer fabrikalarda, Çin’in Uygur Türklerini ucuz iş gücü olarak kullanması oldu.

Uluslararası hukuk bağlamında suç niteliği taşıyan bu duruma karşı, Amerika Birleşik Devletleri dahil olmak üzere bazı ülkeler, Çin’den gelen pamuk ve diğer tekstil ürünleri boykot etme çağrısında bulunuyor.

ÇİN YÖNETİMİ UCUZ İŞ GÜCÜ İLE ÜRETİM YAPAN FABRİKALARA İLİŞKİN PROPAGANDA YÜRÜTÜYOR!

Bununla birlikte son dönemde, Çin devlet medyasında, Uygur işçilerin farklı bölgelerde zorunlu olarak istihdam edildiği ve bu fabrikalarda gayet iyi gelir elde ettiğine dair propaganda yürütülüyor. Yerel gazetelerde, son yıllarda Çin Komünist Partisi’nin “başarılı” politikaları sayesinde bir tekstil fabrikasının üretim atölyesinde istihdam edilen Uygur Türklerinin ayda 3000-4000 Yuan kazanmakta olduğu belirtiliyor. Bununla birlikte Doğu Türkistan’ın coğrafi avantajları ve zengin pamuk kaynakları ile ünlü tekstil ve hazır giyim şirketleri için yatırım hedefi haline geldiği ve böylece tekstil endüstrisinin hızla geliştiği de ileri sürülüyor. Ayrıca, Çin’deki tekstil ve hazır giyim üretim işletmelerinin, güya Çin’in sağladığı teşviklerden faydalanarak Doğu Türkistan’da hızlı bir şekilde yer almakta olduğu kaydediliyor. Çinli yetkililerin, bu noktada Uygur Türklerine iş gücü sağlayıp onlara “yardım ettiği” de yürütülen propaganda söylemleri arasında yer alıyor.

İlgili haber: Dünyaca ünlü markaların Çin’deki fabrikalarında Uygur işçiler “köle gibi” çalıştırılıyor!

DOĞU TÜRKİSTAN’DAKİ FABRİKA GERÇEĞİ VE OLAYIN İÇ YÜZÜ: ÇİNLİLERE İKİ KATI ÜCRET!

Çin’deki bir bilgisayar donanım montaj fabrikasından ayrılarak Doğu Türkistan’daki bir tekstil fabrikasında çalışmaya başlayan 35 yaşındaki Çinli bir işçinin iddiasına göre, şu anda Doğu Türkistan’daki fabrikalarda saatte 35-40 Yuan ücret veriliyor. Çin’deki işinde kalifiye eleman olmasına rağmen saatte 18-20 Yuan arasında bir ücret alan Çinli işçinin, hiçbir beceriye sahip olmadan Doğu Türkistan’da mesai ve diğer primler sayesinde 7 bin Yuan’ın üzerinde gelire sahip olacağını kaydediyor. Bu anormal duruma yönelik Çinli işçinin itirafları ise olayın iç yüzünü açıklar nitelikte. Çinli işçinin iddialarına göre, kendisi gibi Çinlileri fabrikalara yönelten aracı kurumların komisyon kazandığını ve paranın bir kısmının bu şirketlere aktığını itiraf etti.

Çin hükumeti daha önce Uygurların fabrikalarda zorunlu bir şekilde ucuz iş gücü olarak çalıştırıldığını reddetse de, Çin işletmelerinin Uygur işçilere karşı ayrımcılık yaptıklarını ve Çinli işçilerden iki kat daha düşük ücretle çalışmaya zorladıklarını reddetmiyor. Çünkü, Çin’in hala mevcut olan işe alım ilanları, Çinli işçilerin bu konuda verdiği bilgiler ve propagandaları Uygur Türklerinin karşılaştığı haksızlıkları doğruluyor.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı - QHA

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum