ÇİN'İN, MÜSLÜMAN UYGURLAR İÇİN HAZIRLADIĞI BELGELER SIZDIRILDI: MERHAMET GÖSTERMEYİN!

ÇİN'İN, MÜSLÜMAN UYGURLAR İÇİN HAZIRLADIĞI BELGELER SIZDIRILDI: MERHAMET GÖSTERMEYİN!
18 Kasım 2019 - 15:47

Çin’de Uygur ve Müslüman azınlıklara uygulanan baskıların boyutunu gösteren yeni belgeler kamuoyuna sızdı.

Toplam 403 sayfalık belgelerde lider Şi Cinping’in, “radikalleşen” ailelerle nasıl mücadele edilmesi gerektiği yönündeki açıklamalarından, kampa gönderilen ailelerin çocuklarına bu durumun nasıl anlatılması gerektiğine kadar bir çok bilgi yer alıyor. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping belgelerden birinde Komünist Parti üyelerine, “Sincan’da terörle ve bölücülükle mücadelede kesinlikle merhamet göstermeyin” diyor. Şi Cinping’in bu talimatı sonrası Sincan Uygur Özerk Bölgesi yönetimi, yerel yetkililere yakalanmaları gereken herkesin bulunması talimatı verdi.

 

BELGELERİ HÜKUMET GÖREVLİSİ SIZDIRDI

Belgeyi Pekin hükumetinde görevli bir yetkili, yaşanan durum karşısında hissettiği rahatsızlıktan dolayı sızdırdığını belirtti. Belgelerin nasıl toplandığı konusunda bilgi verilmezken, ismi verilmeyen görevli sorumluların ceza almasını istediği için bunu yaptığını ifade etti. Dört ana kısımdan oluşan belgelerde aileleri kampa gönderilen öğrencilerin sorabileceği soruların olduğu bir bölüm yer alıyor. İlk soru, “Ailem nerede?“. “Ailen hükumet tarafından düzenlenen bir eğitime alındı” şeklinde başlayan cevapta öğrencilere ailelerinin suç işlemediği ancak eğitimden de istedikleri zaman ayrılamayacakları belirtiliyor.

“DÜŞÜNCELERİNDEKİ VİRÜS YOK EDİLDİĞİNDE ÖZGÜR OLACAKLAR”

Sorular ilerledikçe verilen cevapların niteliği de değişiyor. İlk başta kullanılan, “Kesinlikle endişe etmeye gerek yok” şeklinde yatıştırıcı tabirler daha sonra yerini tehditlere bırakıyor. Bir soruda öğrencilere, kendi sergiledikleri davranışların ailelerinin gördükleri sözde eğitimin süresini belirleyeceği söyleniyor. Belgelerde bir diğer dikkat çeken kısım da öğrencilerin sorması beklenen, “Ailem suç mu işledi?” sorusuna hazırlanan cevap, “Onlar suç işlemedi ancak düşüncelerine sağlıklı olmayan fikirler bulaştı. […] Düşüncelerindeki bu ‘virüs’ yok edildiğinde ve sağlıklarına kavuştuklarında özgür olabilecekler”.

Çin hükumeti, güvenliğine tehdit olarak gördüğü Uygurları toplama kamplarına hapsetmekle suçlanıyor. Pekin ise bu kampların bir eğitim merkezi olduğunu ve burada tutulanların meslek ve görgü eğitimi aldığını savunuyor.

Kaynak: https://qha.com.tr/haberler/cin-in-musluman-uygurlar-icin-hazirladigi-dokumanlar-sizdirildi-merhamet-gostermeyin/116993/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum