Çin'in Türk devletleri üzerindeki yeni planı

Çin, Türk devletlerini ekonomik olarak etkisi altına alma planını sessizce ilerletiyor. Çin’in yeni planı doğrultusunda Çin-Orta Asya İşbirliği Mekanizması Sekreterliği başlatıldı.

Çin'in Türk devletleri üzerindeki yeni planı
01 Nisan 2024 - 10:36
Çin’in Türk devletleri üzerindeki yeni planı

Çin, hanedanlıklar döneminden bu yana sahip olduğu Türkistan coğrafyasını etkisi altına alma ve yutma planını sessizce ilerletiyor. Çin'in "Türkistan Rüyası" olarak adlandırdığı proje, bölgedeki Türk devletleri için tehlike arz ediyor. Bununla birlikte ekonomik açıdan zayıf olan Türk devletleri Çin'in borç tuzağına düşmeye devam ediyor.

DIŞİŞLERİ BAKANI WANG Yİ'DEN AÇIKLAMA

Çin’in Türk devletleri üzerindeki yeni planı olan Çin-Orta Asya İşbirliği Mekanizması Sekreterliği, Çin'in Kuzeybatısındaki önemli kenti Şanşi eyaletinin Şian şehrinde başlatıldı. Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, Sekreterliğin önemine ilişkin 31 Mart 2024 tarihinde açıklama yaptı.

ÇİN-ORTA ASYA MEKANİZMASI 4 YIL ÖNCE KURULDU

Wang Yi, "4 yıl önce Çin-Orta Asya mekanizması ortaya çıktı. Geçtiğimiz 4 yılda mekanizma hızla ve istikrarlı bir şekilde gelişti ve sürekli olarak iyileştirildi. Geçen yıl ilk Çin-Orta Asya Zirvesi Şian'da başarıyla düzenlendi ve Çin-Orta Asya mekanizması iyileştirildi. Mekanizmanın yönlendirdiği Çin-Orta Asya iş birliği hızla gelişti ve kapsamlı bir ilerleme ivmesi gösterdi" ifadelerini kullandı.

TÜRKİSTAN'DA ÇİN ETİKİSİ BÜYÜYOR

Çin bu bağlamda Türkistan'daki ilk Çin kültür merkezi Kırgızistan'da açtı. Tacikistan'da ise Uluslararası kamuoyunda istihbarat merkezi olarak bilinen Konfüçyüs Enstitüleri, yerel halka Çin kültürü aşılıyor. Öte yandan Türk devletler ile Çin arasında 80'den fazla karşılıklı kardeş şehir bulunuyor.
Not: Yazı ilk olarak 31.03.2024 tarihinde qha(Kırım Haber Ajansında) yayınlanmıştır.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum