Büyük Türk bilgini İbn-i Sina

Hekimlerin hükümdarı İbn-i Sina, bundan tam 986 yıl önce hayata gözlerini yumdu. Tıp sahasında adından hala söz ettiren ünlü Türk bilgini İbn-i Sina, geride bıraktığı eserleriyle geleceğe ışık tutmaya devam ediyor.

Büyük Türk bilgini İbn-i Sina
22 Haziran 2023 - 17:47

Ünlü Türk İslam bilgini, Orta Çağ biliminin kurucusu ve tababet ilminin hükümdarı İbn-i Sina, 980 yılında Buhara’da dünyaya geldi. İbn-i Sina, klasik dönem Türk İslam bilim tarihine adını altın harflerle yazdırdı. Hezarfendi. Yani; Tıp, Matematik, mantık, felsefe, kimya, fizik gibi pek çok ilmi sahada çalışmalar yaptı.

ZAMANININ ÇOK ÖTESİNDE BİR İSİM: İBN-İ SİNA

Aristo, antik Yunan ilmi için ne ise İbn-i Sina da yaşadığı dönem için onu ifade eder. Tıp ilmine ilgi duyarak hastalıklar hakkında araştırmalar yaptı. Hastalıkları, bulaşıcı ve bulaşıcı olmayanlar şeklinde ayırmaya başladı. 16 yaşına geldiğinde ünlü bir hekim oldu.

Buhara Sultanı’nın hiçbir hekimin çare bulamadığı hastalığını tedavi etti. Bu başarısından ötürü saray kütüphanesi emrine tahsis edildi. Yaşadığı yüzyılda Türkistan’ın siyasi çalkantılarla uğraşması nedeniyle birçok şehir gezmiştir.

EL-KANUN Fİ'T-TIB - ENFEKSİYON VE MİKROPLAR 

Batıda "Avicenna", İslam dünyasında olarak tanınır. En yakın dostu ve talebesi Cüzcani ve Şirazi ile tanıştığı Cürcan’da El-Kanun fi't-Tıb isimli meşhur kitabını yazdı. Bu kitapta, ilk kez enfeksiyondan ve mikropların canlı olduğundan bahsetti. İbn-i Sina’nın bu eseri, ölümünden yüzyıllar sonra bile Doğu ve Batı tıbbına yön verdi. Daha sonra İsfahan şehrinde Kitabu'ş Şifa kitabını tamamladı. Felsefe ve Mantık eseri olarak bilinen bu kitap, birçok dile çevrildi.

FELSEFE ANSİKLOPEDİSİ KİTABU'Ş ŞİFA

İbn-i Sina, Felsefe Ansiklopedisi olarak bilinen Kitabu'ş Şifa kitabını kaleme aldı. Felsefi açıdan halen değerini yitirmeyen ve üzerinde çalışmalar yapılan Şifa kitabı, 17 dile çevirilerek üniversitelerde okutuldu. 

Kaslarıyla ilgili sinirsel bir hastalığa yakalanan ünlü bilgin, 22 Haziran 1037 tarihinde Hemedan’a dönerken hayatını kaybetti.

İbn-i Sina'nın Hemedan’daki kabri yüz binlerce insan tarafından ziyaret edilmeye devam ediyor.


İlk yayın yeri: https://www.qha.com.tr/turk-dunyasi/hekimlerin-hukumdari-buyuk-turk-bilgini-ibn-i-sina-474086

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum