Boynu vurulan bir kişinin beyni ne kadar süre bilinçli kalır?

İngiliz tarihinde Anne Boleyn ya da Fransız Devrimi’nde Jean-Paul Marat’nın katilinin kelleleri uçurulduktan sonra konuşmaya çalıştığına dair birçok hikaye vardır.

Boynu vurulan bir kişinin beyni ne kadar süre bilinçli kalır?
08 Mayıs 2019 - 07:46

Adam Taylor*

Jean-Paul Marat’ın katili Charlotte Corday, 1793’te giyotinle idam edildiğinde, söylentilere göre Francois le Gros isimli adam kadının kafasını kaldırıp her 2 yanağını da tokatladı. Olayı görenlerin iddiasına göre, Corday’ın yüzünde öfkeli bir ifade belirdi ve yanakları kızardı. Tarihte vücuttan ayrılan başların bir süre bilinçli kaldığına dair başka rivayetler de var. Örneğin Anne Boleyn, kafası kesildikten sonra konuşmaya çalıştı. Peki bu hikayeler düzmece mi yoksa başın vücuttan ayrıldıktan sonra bilinçli kaldığına dair bilimsel kanıtlar var mı?

Geçen yıllarda, dünyanın ilk potansiyel insan kafası nakline büyük ilgi vardı. Bu alandaki gelişmeler, organ nakli biliminin birçok sınırını zorlayacak. En belirgin problem, nakil için gövdeden ayrılan başın ve başın içindeki dokuların ne kadar uzun süre hayatta kalacağı sorusu.

Beyin ve bünyesindeki yapılar çalışmak için oksijene ihtiyaç duyar (vücuttaki oksijenin yüzde 20'sini beyin kullanır). Boyundaki damarlar kesildikten sonra beyin oksijen temin edemez. Ölümcül darbeden sonra kan ve dokularda kalan oksijenin kullanılabilmesi mümkün ancak bu da çok uzun sürmeyecektir.

Yaznın devamı için:https://www.independentturkish.com/node/28841/bilim/boynu-vurulan-bir-ki%C5%9Finin-beyni-ne-kadar-s%C3%BCre-bilin%C3%A7li-kal%C4%B1r

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum