BALKAR SÜRGÜNÜNÜN 76. YIL DÖNÜMÜ: BUŞUV KÜN...

BALKAR SÜRGÜNÜNÜN 76. YIL DÖNÜMÜ: BUŞUV KÜN...
08 Mart 2020 - 13:16

Sovyetler Birliği’nde II. Dünya Savaşının ardından, dünya tarihinin en acımasız lideri ve halkların düşmanı Josef Stalin’in bir emriyle birçok halk yaşadıkları kadim yurtlarından sürgün edildi. Başta Kırım Tatarları olmak üzere Ahıska Türkleri, Çeçenler ve İnguşlar gibi sürgün yoluyla katledilen milyonlarca insanın arasında yer alan Balkar Türklerinin sürgün edilişlerinin bugün 76’ncı yıl dönümü.

Alman ordusuyla iş birliği yaptığı öne sürülen Balkarlardan önce Şubat 1944’te Çeçenler ve İnguşlar Kafkasya’dan sürülmüşlerdi. 8 Mart 1944 tarihinde de tüm Balkar köylerine silah zoruyla girilmiş, en yakın tren garlarına sürüklenerek hayvan vagonlarına doldurulup Kazakistan bozkırlarına ve Kırgızistan’daki çalışma kamplarına sevk edilmişlerdi.

SOYKIRIMA DÖNÜŞEN BİR DİĞER SÜRGÜN

Tıpkı Kırım Tatarları ve diğer halklara reva görülen sürgün cezasına maruz kalan Balkarlar Türklerinin 38.000’i, Orta Asya’da değişik bölgelere sürgüne gönderildi. Sürgüne gönderilenlerin yüzde 52’si çocuk, yüzde 30’u kadın ve yüzde 18’i erkekti. 13 yıllık sürgünün ardından 1957’de Balkarlara vatanlarına geri dönme izni verildi. Soykırım mahiyetindeki sürgünde halkın büyük bir kısmı açlık ve zorlu koşullardan ötürü yurtlarına geri dönemedi.

Bu sürgünün ardından Balkarların da yaşadığı Kabardey-Balkar Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nden “Balkar” ibaresi kaldırılmış ve bölge, 1957 yılına kadar Kabardey Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti olarak adlandırılmıştı. Balkarların 1957’de yurtlarına dönmesine izin verilince, bölge yeniden eski adını alabilmişti.

Kaynak: https://qha.com.tr/haberler/balkar-surgununun-76-yil-donumu-busuv-kun/169326/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum