Cumhurbaşkanı Erdoğan Türk dünyasına ortak alfabeye geçme çağrısı yaptı

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türk Devri" temasıyla düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları Konseyi 10. Zirvesi'nde konuştu. Erdoğan konuşmasında, ortak alfabe girişimi için çalışmaların hızlanması için çağrı yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türk dünyasına ortak alfabeye geçme çağrısı yaptı
05 Kasım 2023 - 11:09

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3 Kasım 2021 tarihinde toplanan TDT Devlet Başkanları Konseyi 10. Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, teşkilatın gelecekte hayata geçireceği projeler için Türkiye'nin önerilerini açıkladı. Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Akorda Sarayı'nda "Türk Devri" temasıyla düzenlenen zirvede, gerçekleştirdiği konuşmanın Türk dünyasıyla ilgili satır başlıkları şöyle:

"TDT SİVİL SAVUNMA MEKANİZMASININ HAYATA GEÇİRİLMESİNDE FAYDA GÖRÜYORUZ"

Türk Devletleri Teşkilatının 6 Şubat depremlerinin akabinde sergilediği dayanışmayı Türkiye'nin unutmasının mümkün olmadığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "16 Mart'ta Ankara'da düzenlediğimiz olağanüstü zirvede tüm dünya bu dayanışmaya şahit olmuştur. Ankara'da aldığımız kararla Türk Devletleri Teşkilatı Sivil Koruma Mekanizması'nın kurulması için önemli bir adım atmıştık. Gerekli süreçleri bir an önce tamamlayarak mekanizmanın hayata geçirilmesinde fayda görüyoruz." dedi.

"ULAŞTIRMA AĞLARINI GELİŞTİRME HEDEFİNE DE ÖZELLİKLE EĞİLMELİYİZ"

Erdoğan, Hazar doğal gazının Türkiye'ye ve Avrupa'ya taşınmasının hem Türk devletlerinin refahı hem de Avrupa'nın enerji güvenliğine katkı yapacağını belirterek, "Ülkelerimiz arasındaki ulaştırma ağlarını geliştirme hedefine de özellikle eğilmeliyiz. Bu anlayışla Hazar Geçişli Doğu-Batı Orta Koridoru'nu etkinleştirme gayretlerimizi sürdürüyoruz. Ulaşım ve ticaretin önündeki engellerin kaldırılması, ulaşım ağlarının zenginleştirilmesi, sınır geçişlerinin ve vize işlemlerinin kolaylaştırılması noktasında işbirliğimizi güçlendirmeliyiz." ifadelerini kullandı.

"BİRLİK VE BERABERLİĞİMİZİN GÜÇLENMESİ İÇİN DİL BİRLİĞİNİN ÖNEMİ AŞİKARDIR"

Türk dünyasının ortak dil, kültür ve tarihe dayalı beşeri ilişkilerini arttırmak ve yükseköğretim alanındaki işbirliğini güçlendirmek adına çalışmalar yürüttüklerini vurgulayan Erdoğan, "Özellikle birlik ve beraberliğimizin güçlenmesi için dil birliğinin önemi aşikardır. Bunun ilk adımı, alfabe birliğinin sağlanmasıdır. Bu konuda başkanların desteği çok çok önemlidir. Yükseköğretim Kurulumuzun sekreteryamıza ilettiği önerilerin siz kıymetli kardeşlerim tarafından en iyi şekilde değerlendirileceğine inanıyorum." şeklinde konuştu.

"ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMİ TÜRK DEVRİ YAPMAK İÇİN OMUZ OMUZA ÇALIŞACAĞIZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Birliğimiz gücümüzdür" şiarıyla Türk dünyasını her alanda kuvvetli kılmayı, farklı meydan okumalar karşısında daha dirençli ve dayanıklı hale getirmeyi hedeflediklerini söyledi. Ayrıca Erdoğan konuşmasında, "Liderler olarak birlik ve beraberlik içinde güçlü bir Türk dünyası tasavvuruyla Türk dünyası bayrağını taşıyan gönüllere yol göstermeliyiz. Bu sene 100. yılını kutlayan Türkiye Cumhuriyeti olarak tüm Türk dünyasının barışı, refahı ve güvenliği yönünde adımlar atmayı sürdüreceğiz. Türkiye Yüzyılı vizyonumuzu teşkilatımıza da teşmil ederek önümüzdeki dönemi inşallah Türk devri yapmak için omuz omuza çalışacağız" ifadelerine yer verdi.
İlk yayın yeri:https://www.qha.com.tr/turk-dunyasi/cumhurbaskani-erdogan-dan-turk-dunyasinda-ortak-alfabe-cikisi-480820

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum