Arkeolojimizin ikinci kuşağı devretti

Kültür ve Turizm Bakanlığı, üniversitelerinden emekli olmuş ve arkeolojik kazı başkanlığı sıfatını sürdüren 14 profesörü 11 Eylül Çarşamba günü Ankara’da Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nde topladı.

Arkeolojimizin ikinci kuşağı devretti
01 Ekim 2019 - 22:16

Hürriyet’in haberine göre toplantı, Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan başkanlığında yapıldı. Hocalara teşekkür edilerek bundan sonra kazı başkanlığı yapamayacakları belirtildi. İçlerinde dünyaca tanınmış Neolitik dönem uzmanı Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, yakın zamanda kaybettiğimiz Prof.Dr. Hayat Erkanal’ın eşi Prof.Dr. Armağan Erkanal, Prof. Dr. Berna Alpagut gibi isimler vardı. Hepsi ünlü Türk arkeologlar Prof. Jale İnan, Prof. Nimet Özgüç, Ord. Prof. Ekrem Akurgal, Ord. Prof. Arif Müfid Mansel, Prof. Halet Çambel’in öğrencileriydi. Türk arkeolojisinde ikinci kuşak olarak nitelendirilen bir dönem böylelikle kapanmış oldu. Hocaların hemen hepsi üniversitelerinden 65 yaş sınırlaması ile emekliydiler. Kazı başkanlığı görevlerini Kültür ve Turizm Bakanlığı adına Bakanlar Kurulu Kararı ile devam ediyorlardı. Toplantıda emekli hocalara Bakanlığın İç Denetim Birimi Başkanlığı’nca hazırlanan rapor doğrultusunda kazılarına son verileceği, kendilerine de “Onursal Başkan” yapılacağı anlatıldı. Toplantı sonunda kazı başkanlarına Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy adına teşekkür plaketi verildi. Önceki gün basında hocaların toplantıda bu karara itiraz ettiğine dair bazı haberlere yer verildi. Aydınlık’ın ulaştığı Neolitik dönem uzmanı Prof. Dr. Mehmet Özdoğan ise konunun çarpıtıldığını çeşitli basın organlarının konuyu yanlış yansıttığını ifade etti.

‘BAKANLIK HİÇ OLMADIĞI KADAR NAZİK VE OLUMLU’

 

 

Özdoğan şöyle konuştu: ‘’Basına yanlış bir yansıma var. Biz zaten görevimizi kendi yetiştirdiğimiz insanlara Bakanlık’la görüşerek devrediyorduk. Bu zaten üç yıl önce başlamıştı. Bakanlık hatta şimdiye kadar hiç olmadığı kadar nazik ve olumlu davrandı. Niye bu şekilde yansıtıldı bilmiyorum. Biz 13 arkadaş olarak zaten yetiştirdiğimiz insanların artık Doçent olmasını istiyorduk. Bu tip haberler zarar veriyor.’’ Kazı başkanlıklarını devreden hocalar: Prof. Dr. Aliye Öztan - Acemhöyük kazıları Prof. Dr. Berna Alpagut - Bursa Paşalar kazıları Prof. Dr. Mehmet Özdoğan - Kırklareli Aşağı Pınar Prof. Dr. Armağan Erkanal - İzmir Panaztepe Prof. Dr. Coşkun Özgünel- Apollon Smintheus kazıları Prof. Dr. Nuran Şahin - Klaros Kazıları Prof. Dr. Sevil Gülçur - Güvercin Kayası kazıları Prof. Dr. Ömer Özyiğit - Foça Phokaia kazıları Prof. Dr. Erksin Güleç - Üçağızlı Mağara kazıları Prof. Dr. Mustafa Büyükkolancı- Aydın Ayasuluk kazıları Prof. Dr. İlknur Özgen - Hacımusalar höyük kazıları Prof. Dr. Aslıhan Yener - Aççana höyük kazıları Prof. Dr. Elif Tül Tunay - İzmir Nif Dağı kazıları Prof. Dr. Sait Başaran - Enez kazıları

Kaynak: https://www.aydinlik.com.tr/arkeolojimizin-ikinci-kusagi-devretti-kultur-sanat-eylul-2019

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum