"Aras" şiiri Türkiye-İran Arasında Gerginliğe Neden Oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Azerbaycan'da Aras şiirini okuması İran'ı rahatsız etti. İran Türk coğrafyasında yaşayan 40 milyon Türk vardır. Aras'ın öte yanı Güney Azerbaycan'dır. İran'ın Safevi Devleti sınırları haritasını paylaşması da İran Coğrafyasında kurulan devletlerin Türk Devletleri olduğunu göstermektedir. Tarihistan sitesi olarak Kuzey ve Güney Azerbaycan Türklüğünün birleşmesini destekliyoruz.

"Aras" şiiri Türkiye-İran Arasında Gerginliğe Neden Oldu
11 Aralık 2020 - 19:33 - Güncelleme: 11 Aralık 2020 - 19:47

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ermenistan işgalindeki Azerbaycan topraklarının kurtarılması dolayısıyla dün Azerbaycan’daki Azadlık Meydanı'nda düzenlenen Zafer Geçidi Töreni'nde okuduğu Aras şiiri İran'da tepkiyle karşılandı

 Şair Bahtiyar Vahapzade'nin "Topraktan pay olmaz" şiirinden bir bölüm okuyan Erdoğan, Karabağ'ı 30 yıllık hasretin ardından ana vatanla buluşturan Azerbaycan ordusunun neferlerini tebrik ederek, onları dualarla cepheye gönderen anaların ellerinden öptüğünü söyledi.

ARAS DAHA GÜÇLÜ ÇIĞIRACAK

Erdoğan, “Aras, türküsünü daha güçlü çığıracak. Karabağ şikestesini okuyan nefesler daha yüksek daha güçlü çıkacaktır.” ifadelerini kullanarak, Aras türküsünün sözlerini okudu:

“Aras'ı ayırdılar

Kum ile doldurdular;

Ben senden ayrılmazdım

Zor ile ayırdılar,

Ay Lâçin, can Lâçin,

Men sene kurban Lâçin”

İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI ZARİF'TEN HADDİNİ AŞAN SÖZLER

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün okuduğu şiirden rahatsız oldu. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Zarif şu ifadeleri kullandı:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Bakü'de kötü anlattığı şeyin, Aras'ın kuzeyindeki bölgelerin İran anavatanından zorla ayrılmasına atıfta bulunduğu bilgisi verilmedi.

Azerbaycan Cumhuriyeti'nin egemenliğine zarar verdiğinin farkında değil miydi?

Kimse sevgili Azerbaycan'ımız hakkında konuşamaz."

ZARİF'İN ARDINDAN BİR SKANDAL PAYLAŞIM DAHA

Cevat Zarif'in ardından İran İletişim Bakanı Cehremi de "yorumsuz" ifadesiyle Safevi Devleti'nin sınırlarını gösteren bir harita paylaştı. Anadolu ve Azerbaycan'ı içine alan haritalı göndermeye birçok yorumcu "Yavuz'un kılıcını hatırlatalım" şeklinde paylaşımlarda bulundu.



Kaynak: https://www.istiklal.com.tr/haber/aras-siiri-irani-gerdi/592435


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum