Anadolu Selçuklu Çağı Mirası

Selçuklu Belediyesince yürütülen "Anadolu Selçuklu Çağı Mirası Projesi" tamamlandı. Proje kapsamında 30 bin km yol kat edilerek,

Anadolu Selçuklu Çağı Mirası
06 Ocak 2017 - 19:52

Anadolu Selçuklu Çağı Mirası gün yüzüne çıkıyor. Cumhurbaşkanlığı himayesinde geçekleştirilen, Selçuklu Belediyesince yürütülen proje tamamlandı. Proje kapsamında defter kayıtlarında yer alan ve her müzede ayrı tutulan, Anadolu Selçuklu müze eserleri envanterleri oluşturuldu ve ilk defa dijital ortama aktarıldı. Uzman bilim adamları tarafından hazırlanan özgün metinler bilinmezlikleri ortadan kaldırarak, doğru bilinen yanlışları düzetti. Proje için; 30 bin km yol kat edilerek, 52 bin fotoğraf karesi, 9 saatlik video görüntüsü çekildi. Üçü mimari, ikisi müze eserleri olmak üzere, her biri 504 sayfa olan, beş ciltlik eser ortaya çıktı. Elde edilen video görüntülerinden 30 dakikalık belgesel, 7 dakikalık lansman filmi hazırlandı. Yayınlanan eserin 3 ciltlik mimari bölümü için, 48 ilde çalışma yapıldı ve 491 adet bina ele alındı. Müzeler bölümünde ise ortaya çıkan iki ciltlik eserde 33 müzeden 603 adet esere yer verildi.

17-01/06/anadolu_selcuklu_cagi_mirasi-2.jpg

1308'DEN SONRAKİ MİMARİ DAHİL EDİLMEDİ

Projesi'nde Mimari adlı çalışma, Anadolu Selçuklu Çağı'na ait 491 binayı ele alan üç ciltlik bir çalışma. Proje kapsamında ilçeleriyle birlikte 48 ilde çalışma yapıldı. Kataloğa dahil edilen yapılar, kitâbe ve tarihî kaynaklar gözden geçirilerek kapsamlı bilgileriyle birlikte ilk defa bütüncül bir kitapta toplandı. Selçuklu çağının fiilen sona erdiği 1308 yılından sonra inşa edilen yapılar ile Selçuklu çağında inşa edilmedikleri halde Selçuklu eseri olarak değerlendirilen yapılar kitaba dahil edilmedi.

MÜZE ESERLERİ DEVRİNİ YANSITIYOR

Proje kapsamındaki Müze Eserleri adlı çalışma ise, Türkiye müzelerindeki değişik türde malzemenin temsilcisi olabilecek eserlerini bir araya getirerek iki cilt halinde sunuluyor. Türkiye’deki 55 müzeden binlerce eserin fotoğrafı çekilerek, hemen hepsinin müze envanter bilgileri bir havuzda toplanıp gözden geçirilmiş ve aralarından 603 adet örnek seçilerek kitaba konmuş. Kitaba giren eserler 33 müzede yer alıyor. Proje Türkiye’deki devlet müzelerinde yer alan Anadolu Selçuklu eserlerinin ele alınmasını hedefliyor. Kitaba giren eserler devrinin temsilciliğini üstlenecek nitelikte.

ERDOĞAN ESERİ İNCELEDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Yıldız Sarayı Mabeyn Köşkü’nde, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ı kabul etti ve Cumhurbaşkanlığı’nca himaye edilen “Anadolu Selçuklu Çağı Mirası Projesi” hakkında bilgi aldı. Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belgesel için çekimleri yapıldı. Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, projeye himayelerinden dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etti ve 5 ciltlik “Anadolu Selçuklu Çağı Mirası” eserini kendisine takdim etti. Erdoğan, Türkçe İngilizce olan eseri inceledikten sonra, Türkçe - Arapça olarakta yayınlanmasını istedi. Eserin Türkçe-Arapça yayınlanması için Selçuklu Belediyesi çalışma başlattı.

17-01/06/anadolu_selcuklu_cagi_mirasi-5.jpg

ERDOĞAN:“MİLLETLERİN KADERİ “TARİH YAPMAK” DEĞİL, “TARİH OLMAK”TIR.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anadolu Selçuklu Çağı Mirası Projesi'nde eserinin giriş bölümündeki yazısına “Tarih, milletler için hem bir ibret vesikası, hem de kudret kaynağıdır. Biz nereden geldik?” sorusunun cevabı “Biz nerede duruyoruz? Nereye gideceğiz?” sorularına da ışık tutarak, bugün ve gelecek tasavvurlarımızı şekillendirir. Köklerini kaybetmiş olanlar, bırakın göklere kanat açmayı, rüzgarın önünde nereye savrulacağını bilemeden sürüklenir dururlar. Böyle milletlerin kaderi de “tarih yapmak” değil, “tarih olmak”tır. Halbuki bizim milletimiz, tarih yapmakla maruf bir millettir.” diye başalayan Erdoğan, yazısının devamında, “Selçuklu dönemi, bu kadim tarihte özel bir öneme sahiptir. Selçuklunun hüküm sürdüğü kültür coğrafyasının en önemli yeri de, hiç şüphesiz, Anadolu’dur. Sultan Alparslan’ın 'Size öyle bir vatan aldım ki, ebediyen sizin olacaktır' sözüyle ecdadımıza armağan ettiği Anadolu’da, dünya tarihine yön veren yeni bir dönemin temelleri atılmıştır. Malazgirt Zaferiyle, 1071’de kapıları milletimize açılan Anadolu, 1075 yılında İznik’te kurduğumuz ilk devletimiz olan Türkiye Selçuklu devletiyle, ebediyen bizim olacak şekilde mühürlenmiştir' İfadesini kullanan Erdoğan, 'Ecdadımız, her yerde olduğu gibi Anadolu’da da, sadece toprak kazanmakla kalmamış, bu toprakları imar ve ihya ederek, insanların gönüllerini de fethetmiştir. Anadolu’nun fethini sadece askeri yönüyle ele alan her değerlendirme eksiktir, yanlış sonuçlara varmaya mahkumdur. Anadolu, asıl irfanla, ilimle, hikmetle, muhabbetle, farklılıklar içinde birlikte yaşama anlayışının inşasıyla kazanılmıştır” diyerek bugüne atıfta bulundu ve yazısının son bölümünde şöyle konuştu “Bugün de ülke ve millet olarak, güçlü ve müreffeh geleceğimizin yolu, kendi tarihimize sahip çıkarak,oradan elde edeceğimiz dersler ışığında hedeflerimize yürümemizden geçiyor. İşte bu sebeple, “kökü mazide bir ati şuuruyla hayata geçirilen çalışmaları destekliyor, teşvik ediyoruz. Kuşlara bile yuva yapan o merhametli ecdadın kemiklerini sızlatmamak için Bosna’da, Filistin’de, Irak’ta, Suriye’de, Türkistan’da ve ecdadın nerede bir emaneti varsa ona sahip çıkmayı, orada olmayı sürdüreceğiz. Hep söylüyoruz; bizim kimsenin topraklarında gözümüz olmadığı gibi gönüllerimize sınır çizmeye de hakkımız yoktur. İşte bu anlayışla, ecdadımızın mirasına sahip çıkmayı amaçlayan her çabayı önemli görüyorum. Anadolu Selçuklu Çağı Mirası adlı bu eserin de, Selçuklu mirasının yaşatılması, tanıtılması ve geleceğe aktarılması konusunda örnek bir çalışma olduğuna inanıyorum. Bu güzel eseri ülkemize ve milletimize kazandırdıkları için Konya Selçuklu Belediyesine, Sayın Başkan’a ve ekibine, esere katkı veren tüm yazarlara teşekkür ediyorum.”

17-01/06/anadolu_selcuklu_cagi_mirasi-1.jpg

ALTAY: “SELÇUKLU MEDENİYETİNİN AÇILAN KAPISINDAN YÜRÜMEYE DEVAM EDİYORUZ”

Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ise eserde yer alan sunuş yazısında: “Bu toprakların bizlere yurt olmasını sağlayan, siyasi ve toplumsal açıdan son derece karışık bir dönemde egemen olduğu topraklara refah mutluluk ve zenginlik getirerek altın bir çağ yaşatan Selçukluların; devlet yapısını, sanatını, mimarisini ve günlük yaşamını keşfetmeyi sürdürüyoruz. Selçuklu medeniyetinin açılan kapısından yürümeye devam ediyoruz.” dedi. Altay, yazısının devamında şu ifadelere yer verdi; “İslam coğrafyası; bin yıl önce tarihinin en büyük ve dikkat çekici hanedanlıklarından biri olan Selçukluların görkemli ve ihtişamlı kültürüne tanıklık etti. Ancak, kısa ömürlü olan bu hanedanlık, Moğol istilası ile son buldu. Selçuklu medeniyeti, kısa ömrüne rağmen insanlık tarihinin aydınlık çağı oldu. Selçuklular; 11. yüzyıldan itibaren, doğudan batıya kuzeyden güneye bir medeniyet yürüyüşü gerçekleştirdi. Orta Asya, Ortadoğu ve Anadolu’yu içine alan geniş coğrafyada 268 yıl etkili oldu. Orta Asya steplerinden Doğu Roma İmparatorluğu’nun ihtişamlı başkenti Konstantinopolis yakınlarına kadar gelen Selçuklular, kültürel değerlerini ve İslam’ın hoşgörüsünü bu topraklara taşıdı. Anadolu’nun Selçuklular tarafından fethedilmesi, tarihe yön veren yeni bir sürecin başlamasına neden oldu. Kısa ömürlü bir devlet olmalarına rağmen, dünya tarihinde unutulmaz izler bıraktı.”

Kaynak: http://www.karar.com/hayat-haberleri/anadolu-selcuklu-cagi-mirasi-turkce-ve-arapca-da-yayimlanacak-362931

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum