Ali GÖZEN Yazdı: DANTE VE İSLAM

Dante ve büyük eseri için, yüzyıllar boyunca sayısız kitap ve makale yazılmış, ancak içlerinden biri yarattığı şaşkınlık ve hatta öfke dalgasıyla, hepsini geride bırakmıştır.

 Ali GÖZEN Yazdı: DANTE VE İSLAM
16 Temmuz 2021 - 09:37
DANTE VE İSLAM
Dante ve büyük eseri için, yüzyıllar boyunca sayısız kitap ve makale yazılmış, ancak içlerinden biri yarattığı şaşkınlık ve hatta öfke dalgasıyla, hepsini geride bırakmıştır. Miguel Asin Palacios’un La Escatologia Musulmana en la Divina Comedia’sı ya da Türkçe çevirisi başlığıyla: Dante Ve İslam.
Yalnızca İtalyan edebiyatının değil, bütün Batı edebiyatının da başyapıtlarından biri olan İlahi Komedya ile, Mirac kıssası ve İbn Arabi’nin eserleri arasındaki çarpıçı benzerlik, Palacios’a göre Dante’nin İslam kaynaklarından esinlediği ve beslendiği anlamına geliyordu. Bu cüretkar tez, Batı dünyasında ve özellikle Dante araştırmacılar arasında büyük bir sarsıntıya yol açtı ve çürütülmesi için sayısız çalışmalar yapıldı; ancak tartışmalar asla son bulmadı. Edebiyat çalışmalarının daha da olgunlaştığı günümüzdeyse, ibre Palacios’un tezini doğruluğundan yana olduğunu göstermektedir.
 *Cebrail’in Hz. Muhammed’e rehberlik etmesi gibi, Beatrice de Dante’ye rehberlik eder ve uçarak  göğe yükselirler.* Her iki anlatıda da yani İsra ve Mirac’ın ana temasında benzerlik görülmüştür.(Dante’nin Tanrı katına yükselişine İsra denir.) Burada benzerlik konusunda başlangıç olarak sayılabilir. Yazar betimleme özelliği ile muazzam bir şekilde kaleme almıştır.
Yazarın eserde ‘’Bilgisiz müslüman hayalciler’’ tabiri kullanılmıştır. Lakin Dante’nin cahil Müslümanların dinlerini kopyalayarak kendi dinini oluşturduğu hakkında kitap yazması da ayrı bir gülünç hadisesi olarak karşımıza çıkıyor.
Palacios bu eserinde Dante’nin dininin İslam Dinine benzerliklerini kaleme almıştır. Yazar İbn Arabi’ye daha fazla yer verebilirdi diye düşünüyorum. İbn Arabi’nin Cennet tasvirlerinin bazılarının Dante ile aynı diğerlerinin ise benzerlik gösterdiğini görebiliyoruz. Dolayısıyla İbn Arabi’yi eserinde daha ayrıntılı alabileceği kanaatindeyim.
Dante ve İslam adlı bu eseri okuduktan sonra yazarın büyük bir çaba sarfettiğini görebiliyoruz. Detayları gözden kaçırmaması, kendine has uslübu, olayları tahlil edebilmesi ve en alıcı noktalarda benzerlikleri ortaya koyması, kaleminin bu denli ölçülü olduğunun göstergesidir.
Bu eseri her yerde bulabilir ve okuyabilirsiniz. Fiyatı herkesin alabileceği düzeyde olduğunu söylemek istiyorum. Okurken keyif alacağınız ve bir o kadar ürkeceğiniz muazzam bir eser.  

Ali GÖZEN Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü 2. Sınıf Öğrencisi




 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 2 Yorum
  • Fevzi Yetkin
    2 yıl önce
    Eline emeğine sağlık, yolların hep aydınlık olsun. Oburca oku, yılmadan düşün ve daima hakikati ara. Sende bu cevher var.
  • Sultan Harman
    2 yıl önce
    Mükemmel olmuş yine .