ABD destekli PYD kuzeyde işgali genişletiyor.

Türkiyenin kırmızı çizgileri... ABD destekli PKK'nın Suriye kolu PYD'nin Menbiç sonrasındaki Bab kenti örgütün kantonları birleştirme hamlesinin

ABD destekli PYD kuzeyde işgali genişletiyor.
15 Ağustos 2016 - 13:10

 

http://www.timeturk.com/pyd-kuzeyde-isgali-genisletiyor-yeni-hedef-bab/haber-249111

TİMETURK I HABER MERKEZİ

Melahat KEMAL

PYD unsurlarından oluşan ve ABD'nin destek verdiği Suriye Demokratik Güçleri (SDG) dün yaptıkları açıklama ile Menbiç'ten sonraki adımın Bab'ı almak olduğunu açıkladı.

ASKERİ KONSEY KURULDU

SDG Menbiç'in ardından hedeflerinin Bab olduğunu açıklamalarına ek olarak, aynen Menbiç operasyonundan önce yapıldığı gibi Bab Askeri Konseyi'ni oluşturduklarını da açıkladı.

Peki Suriye'nin kuzeyinde bulunan Bab'ın PYD/PKK, muhalifler, IŞİD ve en önemlisi Suriye açısından önemi ne?

BAB'IN ÖNEMİ: KANTONLAR BİRLEŞTİRİLECEK

Bab kenti PKK için kantonları birleştirerek 'devletleşme' yolunda bir adımken Suriye'de örgütü 'müttefik' olarak tanımlayan ABD için de IŞİD'in Halep kuzeyi ile Rakka arasındaki bağlantısının kesilmesi açısından önem arz ediyor. 

MUHALİFLER AÇISINDAN ÖNEMİ?

Muhalifler açısından bakıldığında ise Bab kenti PKK tarafından alındığında Mare - Azez hattında sıkışacak olan üçlü cephe en çok bu bölgedeki muhalifleri yoracak. Daha ilerleyen süreçlerde ise Bab kentinin PKK tarafından alınması durumunda muhaliflerin halihazırda ABD desteği alan yapılarının ABD baskısı ile ÖSO adı altında PKK'ya katılması da bölgeyi gerilimli bir sürece evirecektir.

IŞİD İÇİN NE ANLAM İFADE EDİYOR

Bunlarla beraber Bab kentine IŞİD'in kuzeydeki merkez misyonu yüklemesinin kendi inancı doğrultusundaki anlamı da gözden kaçırılmamalı. IŞİD'in bölgeyi kendisi için batı kanadı olarak tutması örgütün 'hicret yolu' konusunda da sıkışmasına neden olacak.

Konumu itibari ile muhatapları IŞİD ve PKK arasındaki Bab kenti savaşının muhaliflere ve bölgesel politikaya sanılandan daha derin bir etkisi olacağı kesin. Türkiye'nin kantonlar konusundaki açıklamalarının Bab kentinin ABD desteği ile PKK tarafından alınması ile 'söylemden eyleme' dönüşeceği de beklentiler arasında.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum