AB: KIRIM'IN İŞGALİ VE DONBAS'TAKİ SALDIRGANLIK, AVRUPA'NIN GÜVENLİĞİNİ TEHDİT EDİYOR

AB: KIRIM'IN İŞGALİ VE DONBAS'TAKİ SALDIRGANLIK, AVRUPA'NIN GÜVENLİĞİNİ TEHDİT EDİYOR
11 Aralık 2020 - 17:40

Avrupa Birliği’nin (AB) Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Temsilciliği, Kırım’ın Rus işgalinin ve Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki askeri saldırganlığının Avrupa güvenliği için ciddi tehdit oluşturduğunu ifade etti. Temsilcilik, AB’nin Rusya’nın söz konusu eylemlerini kınamaya devam edeceğini vurguladı.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Daimi Konseyi dün Viyana’da toplandı. Toplantıda açıklama yapan AB’nin AGİT Temsilciliği, Ukrayna doğusunda Rus silahlı saldırganlığı sonucu başlatılan çatışmanın ve Kırım’ın işgalinin Avrupa güvenlik düzeni için büyük tehdit oluşturduğuna dikkat çekti. AB’nin Rusya’nın söz konusu saldırgan eylemlerini kınamaya devam edeceğini ifade eden Temsilcilik, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda yenilenmiş “Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol (Akyar), Karadeniz ve Azak Denizi’nin Askerileştirilmesi Sorunu”  başlıklı kararın kabul edilmesini memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

RUSYA’NIN KIRIM’I ASKERİLEŞTİRİLMESİ SORUNU AGİT’İN GÜNDEMİNDE

AB’nin AGİT Temsilciliği yaptığı açıklamada, “Rusya Silahlı Kuvvetlerinin askeri saldırganlık eylemlerinin neden olduğu Ukrayna doğusundaki çatışma devam ediyor; Rusya Federasyonu’nun Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar’ın (Sivastopol) yasa dışı ilhakı ise yerel nüfusa Rus yasa ve yönetmeliklerini empoze etme girişimleri ve yarımadayı askerileştirme çabaları ile giderek güçlendiriliyor. Uluslararası hukuk ve AGİT ilkelerinin söz konusu ihlallerinin tehlikeli sonuçları vardır ve Avrupa güvenlik düzenine ciddi bir meydan okuma oluşturmaktadır. AB bundan sonra da söz konusu eylemleri kınamaya devam edecek.” ifadeleri kullanıldı.

Bununla birlikte Temsilcilik, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda 7 Aralık 2020 tarihinde yenilenmiş “Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol (Akyar), Karadeniz ve Azak Denizi’nin Askerileştirilmesi Sorunu”  başlıklı kararının kabul edilmesini memnuniyetle karşıladıklarını kaydederek, Rusya’ya ilgili belgenin tüm hükümlerine uyma çağrısında bulundu.

Kırım Haber Ajansı - QHA
https://qha.com.tr

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum