800 Bin Yıllık Bir Fosilden, En Eski İnsan Genetik Kanıtının Elde Edildiği İddia Edildi!

Nature isimli bilim dergisinde yayımlanan bir makaleye göre 800 bin yaşındaki bir insansıya ait diş minesinden elde edilen antik proteinler, modern insanlarla olan bağı genetik olarak kanıtladığını gösterdi.

800 Bin Yıllık Bir Fosilden, En Eski İnsan Genetik Kanıtının Elde Edildiği İddia Edildi!
14 Nisan 2020 - 19:42

Evrim bilimcilere göre insan soyu yaklaşık 5-6 milyon yıl kadar önce şempanzelerin atalarından ayrılmış ve insan ailesi çeşitli değişimlere uğrayarak bugünkü modern insana yani homo sapiens’e evrilmiştir. Özellikle bu alanla uğraşan bilim insanları için modern insanın soyu tükenmiş ataları ve akrabaları büyük önem taşımaktadır. Günümüze kadar insanın evrimleşmesine dair bilgilerin çoğu antik dna’ların incelenmesi üzerine dayanıyor. Elde edilen en eski antik insan dna’sı ise 400 bin yaşındadır. Ancak zaman ilerledikçe teknolojik ve bilimsel gelişmeler dahilinde dna ile limitli yaklaşımlar antik proteinlerin de incelenip genetik veriye dönüşmesini sağlayan kütle spektrografisi denilen bir teknikle aşılabilmiştir.

F: Professor Laura Martín-Francés
800 bin yıllık homo antecessor kalıntıları

Kopenhag Üniversitesi tarafından yürütülen araştırmada, 1,2 milyon yıl önce evrimleştiği düşünülen homo antecessor isimli insan türüne ait 800 bin yaşındaki bir diş minesinden elde edilen proteinler kütle spektrografisi tekniğiyle incelenmiştir. İspanya’nın Sierra de Atapuerca isimli arkeolojik ve paleontolojik kazı alanında 1994 yılında bulunan homo antecessor kalıntıları vasıtasıyla ulaşılan genetik veriler, insan ailesi soyunu tahmin edilenden çok daha eskilere çekmektedir. On yıldan uzun süren bir çalışma sonrası edinilen bu sonuçlar, insan evrimi çalışmalarında büyük bir başarı ve ilerleme olarak nitelendirilmektedir.

F: Professor Laura Martín-Francés
Homo antecessor’a ait diş minesinin dijital ortamda yapılandırılmış görüntüsü

Çalışma sonuçlarına göre elde edilen 800.000 yıllık dişten elde edilen antik protein, homo antecessor ile modern insanlar, denisovalılar ve neandertaller arasındaki yakın ilişkiyi net olarak ortaya koymaktadır. Öte yandan homo antecessor’a ait yüz özelliklerinin neandertallerden oldukça farklı olduğu, aksine homo sapiens’e ise çok benzediği görülmüştür.

Kaynak: University of Copenhagen The Faculty of Health and Medical Sciences. “Oldest ever human genetic evidence clarifies dispute over our ancestors.”

https://antikyazar.com/800-bin-yillik-bir-fosilden-en-eski-insan-genetik-kanitinin-elde-edildigi-iddia-edildi/


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum