Fransa'da Bulunan 50 Bin Yıllık İp İnsanlık Tarihinin En Eskisi Olarak Kaydedildi!

Uzmanlar tarafından bulunan ip parçasının Neandertaller tarafından yapıldığı anlaşıldı.

Fransa'da Bulunan 50 Bin Yıllık İp İnsanlık Tarihinin En Eskisi Olarak Kaydedildi!
14 Nisan 2020 - 19:37

Yapılan bu yeni keşfe kadar bilinen en eski ip parçası İsrail’de bulunmuştu. 19 bin yıl öncesine tarihlendirilen ip parçası modern insanların eseriydi. Ancak Güneydoğu Fransa’daki Abri du Maras kazı alanında bulunan küçük ip parçacığının incelenmesi sonucu bu bilgi artık tarih oldu. Çünkü Abri du Maras, Neandertallerin günümüzden 90 bin yıl öncesinden 40 bin yıl öncesine kadar yaşadıkları bir bölgeydi. İşte bu bölgede bulunan ve Neandertaller tarafından yapıldığı ortaya çıkan ip parçasının 50 bin yıl öncesine tarihlendirilmesi sonucu, bulunan parça en eski ip olarak kayıtlara geçti.

Abri du Maras Kazı Alanı, Fransa
F: M. H. Moncel

Modern insanların kuzeni olarak adlandırılan ve 40 bin yıl kadar önce kesin olarak bilinmeyen nedenlerle soyları tükenmiş olan Neandertaller, Almanya’daki Neandertal Vadisi’nde ilk kez keşfedildiklerinde ilkel insanlar olarak tanımlanmışlardı. Ancak zaman içerisinde yapılan bir çok araştırma; onların avcılıkta, el işçiliğinde, giyim-kuşamda, sanatta ve araç-gereç yapımında hiç de öyle bazılarının söylediği kadar ilkel olmadıklarını, hatta bazı bilim insanlarının savunduğu gibi biz modern insanlardan yetenek ve zeka yönünden hiçbir eksiklerinin olmadığını ortaya koymuştur. Scientific Reports isimli dergide yayımlanan bilimsel bir makale tam da bunu destekler niteliktedir. Makaleye göre Neandertaller günümüzden 50 bin yıl kadar önce ağaçlardan ip yapabilecek pratik bilgi ve beceriye sahiptiler.

İp parçasının dijital mikroskop altındaki görüntüsü
F: M. H. Moncel

Uzmanlar Fransa’daki kazı alanında, ip parçasını çakmaktaşından yapılma keskin bir alete bağlı olarak buldular. Muhtemelen aleti tutmak için aletin kenarına sarılmış olabileceği değerlendirildi. Yapılan incelemeler sonrası ipin kozalaklı ağaç kabuğundan elde edildiği anlaşıldı. İp yapımı için doğru ağacın doğru bölgesinin seçilmesi Neandertallerin gerçekten bu işten anladığını gösteriyordu. Ayrıca iplerin örülme ve bükülme şekli, ağaç liflerinin kesinlikle ip yapımı için bilinçli olarak kullanıldığının, yapan kişilerin el becerilerinin ve zeki olduklarının bir göstergesiydi.

İp parçasındaki bükülmüş ağaç liflerini gösteren detay
F: M. H. Moncel

Yaklaşık 10 yıldır Abri du Maras kazı alanında çalışan uzmanlara göre yapılan ipler Neandertaller tarafından muhtemelen sepet, çanta, şilte, ağ ve hatta kumaş yapımında bile kullanılmış olabilir. Yani Neandertaller en az ortalama bir insan kadar akıllıydılar ve böylelikle binlerce yıl yaşamlarını sürdürebildiler. Uzmanların tüm bu görüşlerine rağmen Neandertallerin oldukça aptal olduklarını savunan kesimler ise araştırmaya şüpheyle yaklaşmaya devam ediyor.

Kaynak: Art Net News

https://antikyazar.com/fransada-bulunan-50-bin-yillik-ip-insanlik-tarihinin-en-eskisi-olarak-kaydedildi/


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum