Yusuf Mesut KİLCİ Yazdı:MAHALLİ İDARECİ

Tüm yönetici adaylarımıza seçimlerdeki çalışmalarında kolaylıklar, başarılar dileriz.Yerel seçimlerin yöremizin kalkınmasına, halkımıza huzur,ülkemize refah getirmesini temenni ederiz.

 Yusuf Mesut KİLCİ Yazdı:MAHALLİ İDARECİ
05 Mart 2019 - 20:28

 

                                           MAHALLİ    İDARECİ

     Gündemde ki konu mahalli seçimler; İşimiz ilimiz, ilçemiz, beldemiz ve mahallemiz (köyümüz) de yöneticilerimizi seçmek. Sokakta, iş yerinde evde konuşulanlar hep aynı: Bu işi gerçekten hür düşünce ve irademizle mi yerine getireceğiz? Adayları ne kadar tanıyoruz, medyanın, toplum mühendislerinin tanıttığı kadar mı? Tercihlerimizde ne kadar doğru karar vereceğiz Yoksa seçilmişleri halk olarak onaylayacak mıyız? Bu soruları vatandaş olarak iyi analiz ve sentez ederek cevaplandırmalıyız.Tecrübeli,güngörmüş büyüklerimiz bu konuda zorluk çekmez düşüncesindeyim.

    Yönetime talip olan kimse hangi özelliklere sahip olmalıdır? Bizim kültürümüzde, geleneğimizde düşüncemizde inancımızda “İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olandır.” Zaman tünelinde yüz yıllar ötesine gidelim. Hemşerimiz * Hızır Bey Çelebi (1407-1459) nin hayatında kısaca gezinerek yukarıdaki sorularımıza cevap arayalım.

    Osmanlı devletinin başkenti Edirne, tahtta genç sultan ikinci Muradın oğlu İkinci Mehmed’dir. Avrupa’da Grand Turco (Büyük Türk) olarak bilinir. İlime ve ilim adamlarına değer veren padişah bilim adamlarıyla ilmi sohbet toplantıları yapıyordu. Dünyanın her köşesinden bilginler bu toplantıya katılıyordu. Yabancı bir ilim adamı Osmanlı topraklarından gelen bütün âlimleri susturmuştu. Bu duruma İkinci Mehmed üzülür. O sırada Sivrihisar’da müderris (profesör) olarak görev yapmakta olan Hızır Bey Çelebi İstanbul’a davet edilir.

    Yabancı bilgin ve Hızır Bey Çelebi arasında âlimlerin huzurunda münazara başlar. Başlangıçta yabancı bilgin Hızır Bey Çelebiyi küçük görür. Ancak sorduğu sorulara kendi dilinde cevap alınca şaşırır. Sıra Hızır Bey Çelebiye gelir. O’nun sorularına cevap veremeyen yabancı bilgin başlangıçta takındığı tavırdan ve mağlup olmanın üzüntüsüyle ilim meclisini ve Edirne’yi terk eder.

    Hızır Bey Çelebi İstanbul’un fetih edilmesiyle Fatih Sultan Mehmed tarafından ilk kadılığına getirilir. Kadılık görevleri içinde bugünkü anlamda belediye başkanın yerine getirdiği görevler bulunmaktadır. İstanbul’un ilk belediye başkanı Hızır Bey Çelebi diyebiliriz. O’nun özellikleri; İlim adamıdır. Lakabı ”İlim dağarcığı”dır. Zamanın yabancı dillerini çok iyi biliyordu. Devlet adamıdır. Sipahi, kadı ve müderrislik görevlerinde bulunmuştur. Sanatkârdır. Türk edebiyatında şiirde kıta’nın son mısrasındaki harflerden tarih düşürmenin mucididir.[1]

    Bugün doğduğu yaşadığı topraklarda Hızır Bey Çelebi genç kuşaklar tarafından bilinmemektedir. Yerel yönetimlerde görev alacaklar O’nu tanıtıcı panel, seminer sempozyum gibi ilmi toplantılar düzenlemeli, tiyatro, sinema televizyon gibi görsel sanatlarla etkinler yapmalılar. O’nun adı il, ilçe beldelerde bulvar, yol, köprü v.b yapılara verilmelidir.

    Yeni yerel yönetimler kanuna göre yöneticilerin yetki sınırları genişletilmiştir. Bu yetkiler çerçevesinde yöneticiler üretime ve istihdama yönelik yatırımlara önem vermeli veya teşvik etmelidir. Tarımdan hayvancılığa, İmalattan sanayi’ye büyüklü küçüklü bütün sektörleri desteklemeli, küçük esnaflara aracılık ederek üretimden pazarlamaya kadar şirketleşmelerini sağlamalıdır. Şehrimizin ulusal ve küresel marka ürünleri piyasalarda boy göstermelidir. İstanbul, Kocaeli, Bursa gibi büyük şehirlerdeki yerli ve yabancı ortaklıkların İl ilçelerde yatırım yapmaları için gerekli girişimlerde bulunmalıdır.

    Bugüne kadar yerel yönetimlerde görev alan belediye başkanından, il genel meclis üyesine ve azasından, muhtarına kadar herkese yaptığı hizmetlerinden dolayı minnettarız. Tüm yönetici adaylarımıza seçimlerdeki çalışmalarında kolaylıklar, başarılar dileriz.Yerel seçimlerin yöremizin kalkınmasına, halkımıza huzur,ülkemize refah getirmesini temenni ederiz. Sağlıklı, mutlu günler dileğiyle…

                                                                                                                         Yusuf Mesut KİLCİ  

                                                                                                                             Eğitimci-Yazar                     

 

[1] bk; Kilci, Yusuf Mesut ;Sultanönü Pınarları s.41-58       

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum