Zangazur: bölgedeki yeni gerilim kaynağı - Yazan: Asif Narlımanlı

Zangazur'da neler oluyor? İlham Aliyev "döneceğiz" dedi, Nicole Paşinyan "Syunik (Zangazur) yürüyüşünü" denedi, ABD'nin Ermenistan Büyükelçisi Lynn Tracy bölgeye gitti.

Zangazur: bölgedeki yeni gerilim kaynağı - Yazan: Asif Narlımanlı
22 Nisan 2021 - 10:29 - Güncelleme: 22 Nisan 2021 - 12:09

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Zangazur Koridoru'nun uygulanmasına ilişkin olarak, "Azerbaycan halkı 101 yıl önce bizden alınan Zangazur'a dönecek" dedi.

- Aliyev kime ve hangi mesajı veriyor?
- Koridorun gerçekleşmesi tarihi topraklara dönüşümüz anlamına mı geliyor?
- Zangazur için planlarınız neler?

İlham Aliyev'in "101 yıl önce bizden alınan Zangazur'a döneceğiz" sözleri sadece Ermenistan'a değil, 1920'de Zangazur'u 101 yıl önce Ermenistan'a veren Rusya'ya da hitap ediyor. Özellikle Azerbaycan devletinin Karabağ'da ikinci bir Ermeni devletinin kurulmasına izin vermeyen bir sonraki hedefini kamuoyuna duyuruyor.

Buradaki en düşündürücü nokta, "Zangazur koridorunu hayata geçireceğiz" diyen Cumhurbaşkanı'nın ardından "101 yıl önce bizden alınan Zangazur'a döneceğiz" hedefinin açıklanmasıdır.

Bu, koridorun yapılmasıyla Azerbaycan halkının Zangazur'a dönüşü anlamına gelmez. Bu, koridorun gerçekleşmesiyle Zangazur'a dönüş sürecinin başlangıcı olarak okunabilir.

Karabağ savaşı ve savaştan önce söyledikleri, Aliyev'in toprak meselesinde popülist olmadığını doğruladı. Bu açıdan bakıldığında "101 yıl önce bizden alınan Azerbaycan halkı Zangazur'a dönecek" sözü popülizm değildir ve devletin bu konuda bir stratejisi vardır.

Erivan'ın hedefini açıklayan İlham Aliyev, “Oraya tankla döneceğimizi söylemedim. Tarihi topraklara dönme stratejisinin "yol haritasına" atıfta bulunarak, geri döneceğiz dedim. " Ve Zangazur'da nüfuzunuzu iki koridor üzerinden - Mehri ve Nahçıvan'ı Azerbaycan'ın batı bölgelerine bağlayarak - bölgeye yatırım projeleri yoluyla girmek ve bölgede tazminat ve diğer kaldıraçlarla faaliyet göstermek için bir plan olabileceğine inanıyoruz. . Ancak bu, sürecin görünür, muhtemel tarafıdır.

Devletin stratejik planlarının görünmeyen yönleri nelerdir, zamanla öğreneceğiz. Şimdi net olan bir şey var: Aliyev popülizm değil, hedeflerine işaret ederek "Azerbaycan halkı 101 yıl önce bizden alınan Zangazur'a dönecek" diyor.

Bu arka plana karşı, Ermenistan'daki iki olay dikkate değer: Pashinyan ve Lynn Tracy, Zangazur'a gittiler.

Pashinya'nın kursu iç süreçlerden kaynaklanıyor:

  • 1. Siyasi rakiplerinize bölgeye hakim olduğunuzu gösterin.

  • 2. Bölgedeki protestocu seçmen sayısını azaltın ve seçimlerde oy kazanın.


Nicolas arifesinde, ABD Büyükelçisi Lynn Tracy'nin bölgeyi ziyaretinin nedenleri daha derin:


- Büyükelçi bölgedeki nüfusun ruh halini inceliyor ve seçim öncesi durum hakkında bir rapor hazırlayacak. ABD büyükelçileri bu deneyime sahiptir;
- Washington, Rusya'nın Gümrü'deki askeri üssünün bir kısmını bölgeye yeniden yerleştirme planlarını araştırıyor: Ruslar, Zangazur'da da fiilen Türkiye üzerinden Azerbaycan'a gelen NATO'ya karşı bir savunma hattı oluşturuyor;
- Washington, Zangazur Koridorunu ve olasılıklarını yerinde incelemek istiyor: bölgedeki ABD destekli Gürcistan rotasına bir alternatif olarak ve koridoru erişim için Çin'in "Tek Kuşak, Tek Yol" projesi çerçevesinde kullanmayı planlıyor. Orta Asya.

Süreçlerin gelişmesi, özellikle ABD ile Rusya arasında bölgedeki çıkar çatışması, Zangazur'un bölgede yeni bir gerilim kaynağı olma olasılığını artırıyor.

Aliyev'in "Zangazur'a döneceğiz" sözlerinin şimdiki hedeflerini burada anlamak mümkün:

 

  • 1. Bu açıklamalar, bölgedeki Ermeni nüfusunun Paşinyan hükümetine karşı protestolarına yol açmakta ve merkezi hükümetin etkisini azaltmaktadır. Bu durum bölgenin gerilim kaynağı olma potansiyelini artırmaktadır.

  • 2. Karabağ'daki gerginlikler Zangazur - Ermenistan'a aktarılır.

Zangazur'da bir gerilim kaynağı yaratmanın Rusya'nın çıkarlarına aykırı olduğu düşünülürse, Bakü, Hankendi'yi Azerbaycan'a karşı kullanan Rusların önünde manevra yapma şansına da sahip: Hankendi'yi karıştırırsanız, biz de ...

Bu açıdan Aliyev'in 101 yıl önce bizden aldığı "Zangazur'a döneceğiz" açıklaması tesadüfi değildi.

Yazan: Asif Narlımanlı
 
Kaynak:https://modern.az/az/news/286969/zengezur-regionda-yeni-gerginlik-ocagi-yaranir-tehlil-


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum