Batı Trakya Türkleri Türkçe eğitim ve anaokulları istiyor!

Batı Trakya'da Türk azınlık kurum ve kuruluşları, 21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla yaptıkları açıklamada, Batı Trakya'da Türkçe eğitim verecek anaokullarının açılmasını talep etti.

Batı Trakya Türkleri Türkçe eğitim ve anaokulları istiyor!
23 Şubat 2024 - 10:00

Batı Trakya'daki Türk azınlığın temel insan haklarını ihlali eden Yunan hükumeti, eğitim konusundaki baskısını artırmaya devam ediyor. Daha önce Batı Trakya Türk azınlığının bulunduğu okulları kapatarak çocukların eğitimine engel getiren Yunanistan, 5 okulu daha hedef almıştı.

TÜRKÇE EĞİTİM VERECEK ANAOKULLARI AÇILSIN

Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği (BTTÖB) 21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla, anavatanlarındaki ayrımcılığa ve Türkçe eğitim veren okulların kapatılmasına dikkat çekerek, Türk azınlığının eğitim alanında yaşadığı sorunlara dikkat çekti. BTTÖB 21 Şubat 2024 tarihinde Türkçe ve Yunanca eğitim verecek anaokullarının açılmasını talep ederek bir bildiri yayımladı.

BATI TRAKYA TÜRK ÖĞRETMENLER BİRLİĞİDEN BİLDİRİ

BTTÖB yayımladığı bildiride, "Bir insanın ana dilinden kopması veya koparılması onun yalnızca ailesi, milleti ile bağlarının kopması değil, aynı zamanda dünya ile bağlarının kopması demektir. Dillerini kaybeden milletlerin, millet olarak ayakta kalabilmeleri imkansızdır. Ana dilinden kopan birey, pek çok milli değerlerinden de kopmuş olur" ifadelerine yer verdi.

TÜRKİYE MEZUNU ÖĞRETMENLER GÖREV YAPSIN

Türkçe eğitim veren ilkokullarda Türkiye mezunu öğretmenlerin görev yapması talep edilen bildiride, "Türkiye üniversitelerinin eğitim fakültelerinden mezun olmuş azınlık öğretmenlerine ilkokullarımızda da görev verilmesini istiyoruz" denildi.

"VAZGEÇİLMEZ, SINIRLANDIRILAMAZ TEMEL BİR İNSAN HAKKIDIR"

Batı Trakya Azınlığı Kültür ve Eğitim Şirketi de (BAKEŞ) konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Kadim Türk tarihi birikiminden damıtılmış toplumsal değerlerimizi, kültür ve dilimizi bugünlere taşıyan ana dilimizdir. Bizi 'biz' yapan, bir kimlik bilinci ile var olmamızı sağlayan ana dili, yaşama hakkı kadar doğal, vazgeçilmez, sınırlandırılamaz temel bir insan hakkıdır" ifadelerini kullandı.

"BİREYİN ANA DİLİNDE EĞİTİM ALMASI EN TEMEL İNSAN HAKLARINDAN BİRİDİR"

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonunca (ABTTF) yayımlanan açıklamada ise, "Bireyin ana dilinde eğitim alması en temel insan haklarından biridir. UNESCO'nun da altını çizdiği üzere özellikle okul öncesi eğitimde çocukların ana dillerini öğrenmeleri, onların hem sonraki okul eğitiminde başarılı olmaları hem de kimlik ve kültürün korunarak gelecek nesillere aktarılması açısından büyük önem arz etmektedir" görüşü paylaşıldı.
Not: Haber Kırım Haber Ajansında 22 Şubat 2024 tarihinden alınmıştır.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum