Saliha SULTAN

Saliha SULTAN

[email protected]

Taliban'ın büyük Türk şairi Ali Şir Nevai'nin türbesini yıktığı iddia ediliyor

17 Şubat 2023 - 09:37 - Güncelleme: 17 Şubat 2023 - 10:23

 Taliban'ın büyük Türk şairi Ali Şir Nevai'nin türbesini yıktığı iddia ediliyor

Taliban’ın büyük Türk şairi Ali Şir Nevai’nin türbesini yıktığı, Mezar-ı Şerif’te bulunan heykelini de yok ettiği iddia ediliyor. 2021’de Afganistan yönetimini yeniden ele geçiren Taliban’ın Divan-ı Lügat-it Türk’ten sonra Türkçenin en iyi eseri olarak kabul edilen ‘Mahakemetü’l-Lagateyn’in yazarı Ali Şir Nevai’nün türbesinin bir bölümünü yıktığı iddiasına yönelik henüz bir fotoğraf bulunamazken, heykelinin yıkıldığı ise bir gazetecinin paylaştığı görselle ortaya çıktı.
 

SALİHA SULTAN

Sosyal medyaya yansıyan paylaşımlarda türbenin yıkıldığını ileri süren kullanıcılar, fotoğraf olarak ise Taliban’ın geçen Ağustos ayında Ali Şir Nevai’nin Şibirgan şehrinde bulunan resmini parçaladığı görselleri paylaştı. Öte yandan, gazeteci Moheb Mudessir de 11 Şubat’ta yaptığı paylaşımda, Belh eyaletinde bulunan Mezar-ı Şerif şehrindeki Ali Şir Nevai heykelinin de yıkıldığını belgeleyen görseller paylaştı. Afganistan’da yayın yapan Amu TV’nin 9 Şubat’ta sosyal medya hesaplarında paylaştığı video haberde de heykelin yıkıldığı görülüyor.

Fotoğrafta, yerinde olmadığı görülen heykel 2010’da da vandal saldırıya uğramıştı. Büyük Türk şairi, bilgin ve devlet adamı olan Ali Şir Nevai, 3 Ocak 1501 tarihindeki vefatının ardından Herat’ta Gevher Şad Türbesi’nin yanı başında kendi yaptırdığı türbeye gömülmüştü.

v.png
Öncesi

vv.png
Sonrası

Uzmanlar, Taliban’ın Afganistan’da yönetimi devralmasının ardından 2001’deki işgalde ülkedeki Bamyan Buda heykellerini havaya uçurduğunu hatırlatarak endişelerini dile getirmişlerdi. Ali Şir Nevai ile ilgili iddiaların ardından, bölgedeki diğer kültürel varlıklara ilişkin endişeler yeniden gündeme geldi.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum