Saliha SULTAN

Saliha SULTAN

[email protected]

Çocuk ve gençlere önerilen kitapların kabul ölçütü ne?

08 Eylül 2022 - 09:32 - Güncelleme: 08 Eylül 2022 - 20:58

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ‘Çocuk ve Genç Dostu Kitap’ listesi yayın dünyasından tepki topladı. Yazar Mustafa Ruhi Şirin, Bakan Derya Yanık’a yolladığı mektupta “Listeniz çocuk edebiyatının pedagojik, görsel ve estetik kabul ölçütlerine göre hazırlanmamış” diyerek, 31 kitabının listeden çıkarılmasını istedi. Türkiye Yazarlar Sendikası ise listeye “Sansürcü, ayrımcı ve düşmanlaştırıcı” ifadeleriyle sert eleştiri getirdi.

Öte yandan listede günümüz çocuk edebiyatının Gülten Dayıoğlu, Muzaffer İzgü gibi usta kalemlerinin eserlerinin yer almaması şaşkınlık yarattı.

SALİHA SULTAN

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın hazırladığı ‘Çocuk ve Genç Dostu Kitap’ listesi edebiyat ve yayın dünyasında tepkilere neden oldu. Daha önce 0-6 yaş grubuna yönelik hazırladığı 472 kitaplık ‘çocuk dostu’ kitap listesini genişleten Bakanlık, geçen hafta listenin ismini ‘Çocuk ve Genç Dostu Kitap’ listesi olarak güncellediğini, 1093 kitaptan oluşan yeni listenin yaş aralığının ise 0-18 olarak belirlendiğini açıkladı. Listeye ilk tepki, çocuk edebiyatına yönelik çalışmalarıyla tanınan, aynı zamanda Çocuk Vakfı Başkanı olan yazar Mustafa Ruhi Şirin’den geldi. Listede 31 kitabına yer verilen Şirin, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’a kitaplarının listeden çıkarılması talebiyle bir mektup gönderdi. Şirin, gerekçesini mektubunda şu ifadelerle aktardı: "Listeniz ne çocuk edebiyatının pedagojik, görsel ve estetik kabul ölçütlerine ne de kültürü bileşenlerine göre hazırlanmıştır. Listede adıma ve kitaplarıma yer verilmemesini önemle ve ivedilikle istirham ederim" dedi. Şirin, ayrıca "Çocuk edebiyatına 45 yıl emek vermiş biri olarak böyle bir listede adımın yer almasının çocuğa ve Türkçeme saygım çerçevesinde uygun olmadığı kanaatindeyim. Listeniz ne çocuk edebiyatının pedagojik, görsel ve estetik kabul ölçütlerine ne de kültürü bileşenlerine göre hazırlanmıştır. Listede adıma ve kitaplarıma yer vermeyin" ifadelerini kullandı.

50.jpg

ÇOCUK VAKFI: ‘ÜNİVERSİTE’ ÇEVRESİNDEN 19 UZMAN KİMLER?

Şirin’in tepkisinin ardından kurucusu olduğu Çocuk Vakfı da listenin iptali talebiyle bir açıklama yayımlayarak, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık’a 15 soru yöneltti. Açıklamasında, bakanlığın hazırladığı listenin çocuk görüşü alınmadan oluşturulduğunu ileri süren Çocuk Vakfı, liste için şu ifadeleri kullandı: “Amacı, işlevi, yöntemi olmayan kaygı verici bir liste. Liste pedagojik, görsel ve estetik kabul ölçütlerine göre hazırlanmadığı için çocuğun öncelikli yararına uygun değil.” Bakan Yanık’a yöneltilen 15 soru arasında ise “Listeyi hazırladığını belirttiğiniz ‘üniversite’ çevresinden 19 alan alan uzmanının kimler olduğunu açıklar mısınız?” sorusu dikkati çekti. Vakıf ayrıca listede Fazıl Hüsnü Dağlarca’ya yer verilmediğini vurgulayarak “Türkçenin en görkemli çocuk şairi Fazıl Hüsnü Dağlarca’ya ve çok değerli bazı çocuk edebiyatı yazarlarımıza listede yer verilmemiş olmasından üzüntü duyuyor musunuz?” diye sordu. Çocuk Vakfı, bakanlığa ayrıca Türkiye genelinde bir okuma kültürü programı hazırlanması önerisinde bulundu.

YAZARLAR SENDİKASI: AYRIMCI, SANSÜRCÜ VE DÜŞMANLAŞTIRICI

Listeye en sert tepki ise Türkiye Yazarlar Sendikası’ndan (TYS) geldi. Listenin hangi ölçütlere göre hazırlandığının bilinmediğini ileri süren TYS yaptığı açıklamada, “Bakanlığın açıkladığı ‘çocuk dostu kitaplar listesi’, 18 yaşına kadar olan çocuk ve gençleri kapsayan sansürcü, ayrımcı ve düşmanlaştırıcı bir listedir” dedi. “’Çocuk dostu’ nitelemesi, bu listede yer verilmeyen yazar ve yapıtlarını sansür eden, düşman gören ayrımcı bir anlayışın yansımasıdır. Açıklamada, “Tam bir söz söyleme ve yazma özgürlüğünü savunan Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) olarak ailelere, eğitimcilere, çocuklar ve gençlere yönelik ‘ayrımcı liste’ uygulamasından vazgeçilmesini, çocuklar ve gençlerin okuyacakları kitapları özgürce seçmesini istiyoruz” denildi. Tepkilerin ardından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan ise henüz bir açıklama yapılmadı.

51.jpg

GÜLTEN DAYIOĞLU’NUN HİÇ ESERİ YOK

Çocuk ve Genç Dostu Kitap’ listesi Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ‘aile.gov.tr/chgm/sayfalar/cocuk-dostu-kitap-listesi/’ internet adresinden incelenebiliyor. Bakanlığın dün itibariyle Mustafa Ruhi Şirin’in talebini yerine getirdiği, yazarın 5’i yetişkin, diğerleri çocuk edebiyatın yönelik olan 31 kitabını listeden çıkardığı görülebiliyor. Ancak, Bakanlığın geçen haftaki duyurusunda 1093 kitaptan oluştuğu bilgisini verdiği listede, 7 Eylül tarihinde 1059 kitap yer aldı. Yazar Şirin’in 31 kitabının dışında, listeden çıkarıldığı anlaşılan diğer 3 kitabın hangileri olduğu merak konusu. Yerli yabancı birçok yayına yer verilen listede diğer dikkat çeken bir konu ise, günümüz çocuk edebiyatının önde gelen isimlerinden, kitaplarıyla birkaç kuşağı büyüten Gülten Dayığolu’nun kitaplarına yer verilmemesi. Yine, günümüz çocuk edebiyatının sevilen yazarları Muzaffer İzgü, Yalvaç Ural gibi birçok isim de Bakanlığın listesinde görülmüyor.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum