Elchin KHALIDBEYLI

Elchin KHALIDBEYLI

Elchin KHALIDBEYLI
[email protected]

NATO Rusya'ya nükleer savaş ilan etti

06 Nisan 2023 - 10:45

Şimdi Rusya'nın Ukrayna'daki savaşa uzun süre dayanacak kadar askeri ve ekonomik kaynağı yok, Kremlin yeni bir küresel savaşa hazırlanıyorsa, bu nükleer bir savaşın çok uzakta olmadığı anlamına gelir... NATO zaten hazırlanıyor bu felaket senaryosu, bu ordu - siyasi ittifakta, Başkan Vladimir Putin'in her an "nükleer düğmeye" basabileceğinden kesinlikle eminler...

Amerika Birleşik Devletleri ve Batı, Rusya'ya karşı toplam baskıyı yoğunlaştırmaya devam ediyor. Artık Kremlin'i Rusya sınırları içine itme süreci neredeyse durdurulamaz. Her halükarda Rusya, karşı karşıya olduğu sert baskı dalgasına karşı koymakta zorlanıyor. Ve böyle bir durumda Kremlin'in karşı manevralar için pek fazla seçeneği yok.
Gerçek şu ki, Ukrayna'daki savaş uzadıkça Rusya'nın askeri-politik ve mali-ekonomik kaynakları tükeniyor. Kremlin'in dış destek umutları hiç de haklı değil. Özellikle Rusya'nın Çin'den umduğu askeri ve siyasi desteği görememesi Kremlin'de hayal kırıklığı ve kafa karışıklığı yarattı. Ve bu açıdan bakıldığında, Rusya'nın şu anda izole olduğu söylenebilir.
Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) bir süre önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için tutuklama kararı çıkardığını da belirtmek gerekir ki bu aslında siyasi bir karardı. Çünkü bu kararla Kremlin'in sahibinin amacının Rusya sınırları dışına erişimi kısıtlamak olduğuna kesinlikle şüphe yok. Bu da en çok Devlet Başkanı V. Putin'in Rusya sınırları içinde "tutuklanması" anlamına geliyor.
59ccd203f93033ad15819b1dd60c3a15.jpg (332 KB)
Başkan V. Putin'in yine de Asya ülkelerini ziyaret etme hakkını elinde tuttuğu doğrudur. Ancak Avrupa'nın ve ICC'ye katılan tüm ülkelerin "kapıları" Kremlin'in sahibi karşısında sımsıkı kapandı. Yani Rusya Devlet Başkanı V. Putin'in birçok önemli uluslararası kurumda ve önemli küresel olaylarda ülkesini temsil etme imkanları engellendi.
Elbette bu konuda Rusya'yı içine düştüğü "kuyudan" çıkarmak için Kremlin'in kararlı adımlar atması gerekiyor. Ancak mevcut durumda bu tür adımların aralığı hiç de geniş değil. Rusya, yalnızca ABD ve Batı ile olan çatışmasında henüz doğrudan denemediği nükleer silahlara sahiptir. Yani şu anda Kremlin'in elindeki en güçlü ve en tehlikeli tek tehdit unsurudur.
İlginçtir ki son dönemde Rus faktörü ön plana çıkmaya çalışıyor. Her halükarda, yakın gelecekte Rusya'nın Beyaz Rusya topraklarında taktik nükleer silah konuşlandırma kararı, ABD ve Batı için çok ciddi bir tehdit oluşturuyor. Bu nedenle Avrupa ülkeleri, Kremlin'in bu niyetinden çok ciddi şekilde endişe duymaktadır. Ve Rusya'nın çıkmazda kalacağı en belirleyici anda Avrupa ülkelerine nükleer bir saldırı başlatabileceğinden korkuyorlar.
NATO'nun Rusya ile kara sınırlarını genişletmesinin ardından nükleer faktör, Kremlin'in askeri-politik manevralarında ana direniş aracı olmaya başladı. Dolayısıyla Türkiye yakın zamana kadar Rusya sınırlarının NATO tarafından tamamen kapatılmasına izin vermemişti. Çünkü NATO'ya katılmak isteyen İsveç ve Finlandiya'nın uluslararası terörizmi desteklemesi Türkiye'nin çıkarları açısından ciddi sorunlar yaratmıştır.

Ancak daha sonra Finlandiya, Türkiye'nin bu konudaki itirazlarının birçoğunun üstesinden gelmeyi başardı. Sonuç olarak resmi Ankara, İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin kararını yürürlükte tuttu, ancak Finlandiya ile ilgili tutumunu değiştirdi. Ve şimdi Finlandiya NATO'nun tam üyesi.
Aynı zamanda İsveç'in aksine Finlandiya'nın Rusya ile bin kilometreden fazla sınırı var. Artık Finlandiya bir NATO üyesi olduğuna göre, Rusya'nın Batı sınırları tamamen bloke edilmiş demektir. Ayrıca Finlandiya'nın Rusya için tarihsel bir düşman ülke olarak algılanması da önemli bir faktördür. Her halükarda, geçen yüzyılın 30'larında meydana gelen Rus-Finlandiya savaşı Kremlin'de unutulmadı.
Türkiye'nin Finlandiya'nın NATO'ya girmesine izin vermesi elbette büyük bir memnuniyetle karşılandı. Şimdi NATO, Finlandiya topraklarında yeni askeri üsler inşa etmeyi planlıyor. Kremlin'in bu sürece yönelik saldırgan tepkisinden yararlanan NATO, Rusya'nın geniş çaplı savaş hazırlıkları ile yeni askeri üslerin oluşturulması gereğini tartışmaya çalışıyor.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in barışa değil, daha büyük bir savaşa hazırlandığını iddia etti. Ona göre NATO, güvenlik yeteneklerini güçlendirmeye, Ukrayna'ya yardım sağlamaya ve Rusya'nın baskısı altındaki diğer ortakları desteklemeye devam etmelidir. NATO Genel Sekreteri, bu örgütün üye ülkelerinin ana hedeflerinin Ukrayna'nın zaferi konusunda birleşmesi gerektiğinden emin.
24d70acd8d1b6f62b68acce5b853356c.jpg (164 KB)
Görünüşe göre bir yandan NATO Genel Sekreteri Rusya'yı daha büyük savaş planları yapmakla suçluyor. Öte yandan Ukrayna savaşında NATO'nun Rusya'ya karşı kararlı adımlar atmasının önemine vurgu yapıyor. Yani NATO'nun da büyük bir savaşa hazırlık aşamasında olduğunu da gösteriyor. Ve bu, her halükarda, NATO'nun Rusya ile ortaklaşa yeni küresel savaş planlarının ortasında olduğunu gösteriyor.
Ancak mevcut durumda Rusya'nın Ukrayna'daki savaş coğrafyasını genişletmekle ilgilenebileceği inandırıcı görünmüyor. Dolayısıyla Rusya, Ukrayna savaşını uzun süre devam ettirecek kadar askeri ve ekonomik kaynağa sahip değil. Ukrayna'daki savaşın coğrafyası genişler ve küresel bir savaşa dönüşürse, şu anda adeta tecrit edilmiş durumdaki Rusya'nın bu kadar ağır bir yükün üzerinden kalkabilmesi hiç de inandırıcı değil.
Mevcut durumda, Rusya'nın yeni ve daha büyük bir savaşa hazırlandığı iddiaları ancak Kremlin'in nükleer bir savaş başlatma niyetiyle savunulabilir. Ancak bu seçenek dünya için ne kadar felaket olursa olsun, nükleer savaş senaryosunun Rus siyasi çevrelerinde oybirliği ile destek bulması gerçekçi değil. Yani Kremlin'in nükleer savaşla ilgili kararına Rus siyasi çevrelerinde sert bir direnişin olabileceği kesinlikle dışlanmış değil.
Elchin KHALIDBEYLI,
Siyaset uzmanı,
"Yeni Musavat" Medya Grubu


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Son Yazılar