Elchin KHALIDBEYLI

Elchin KHALIDBEYLI

Elchin KHALIDBEYLI
[email protected]

Azerbaycan ABD ve Fransa'ya güvenmiyor

18 Kasım 2023 - 19:13

Batı'nın asıl amacının Güney Kafkasya'daki askeri çatışmaların başarılmasına endeksli olduğu aşikar, çünkü ancak bu durumda hakem statüsüyle bölgeye yerleşme şansı yakalayabilir... Bunu sinsice seziyorum Niyet, resmi Bakü, Ermeni yanlısı Fransa'nın bölgesel barış sürecine katılımını engelledikten sonra Azerbaycan'a baskı yapmak. ABD, politikasını Güney Kafkasya'dan uzak tutmaya çalışıyor...

Güney Kafkasya'yı yeniden karıştırmak istiyorlar. Bu yadsınamaz bir gerçektir. Her halükarda, son olaylar bunu açıkça doğrulamaktadır. Üstelik siyasi açıklamalarda "barış elçisi" görevi görenler, artık Güney Kafkasya'da yeni bir savaşın senaryo yazarı ve sponsoru haline geldi. Ve artık bu gerçeği gizleyemiyorlar.
Mesele şu ki, ABD ve Batı, Ermenistan'ın hamisi gibi davranıyor. Yetkili Erivan'ın uydurma siyasi söylemlerini destekleyerek Azerbaycan'a baskı yapan bir konuma geldi. Bu tür davranışlar Güney Kafkasya'da barış sürecinin engellenmesine yol açmaktadır. Bu bakımdan Batı'nın barış çağrılarının sadece manipülasyon olduğunu kanıtlamaya gerek yok.
Bundan emin olmak için ABD'nin son dönemdeki davranışlarına dikkat etmek yeterli. Dolayısıyla ABD Kongresi'nde "Dağlık Karabağ duruşmalarının" yapılması sadece bölgesel barış sürecine değil, Azerbaycan-ABD ilişkilerine de ağır bir darbe olarak değerlendirilebilir. Ve bu "duruşmalar" nedeniyle Azerbaycan-ABD ilişkilerinin ciddi şekilde gerginleştiği açıkça görülüyor.
58ca911243c3fd4ca9342955a69a883a.jpg (140 KB)
Birincisi, ABD Kongresi'ndeki "Dağlık Karabağ oturumları" Azerbaycan'ın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine açıkça saygısızlıktır. Çünkü uluslararası hukuka göre "Dağlık Karabağ" Azerbaycan'ın ayrılmaz bir parçasıdır. O bölgede olup bitenler kesinlikle Azerbaycan'ın iç işidir. Nasıl ki Azerbaycan, ABD'nin hiçbir eyaletinde yaşanan olayı parlamentosunda tartışmadıysa, ABD Kongresi'nin de böylesine hukuka aykırı bir sorumluluğu üstlenmemesi gerekiyor. Üstelik ABD Kongresi'nde artık "Dağlık Karabağ" denilen toprak bölünmesinin olmadığını, Azerbaycan'ın Karabağ ekonomik bölgesinin var olduğunu anlamalılar.
Ama kesinlikle hepsi bu değil. ABD Parlamentosu'nda konuşan Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı James O'Brien, Rus barış güçlerinin Karabağ'dan çıkarılması ve yerlerine başka bir uluslararası birliğin yerleştirilmesinin önemini vurguladı. Ancak ABD dışişleri bakan yardımcısının konuyu hangi yetkiyle ve hakla gündeme getirdiğini açıklamaya gerek duymadı. James O'Brien muhtemelen Karabağ'ın ABD'nin değil Azerbaycan'ın ayrılmaz bir parçası olduğunun farkında değil.
Elbette Beyaz Saray temsilcisinin bu davranışı her halükarda kabul edilemez. Çünkü Rus barış güçlerinin Azerbaycan topraklarından ne zaman çekileceğinin ABD ile hiçbir ilgisi yoktur. Bu konu Azerbaycan ile Rusya arasında tartışılabilir. Ve nihai kararı verme hakkı resmi Bakü'ye aittir.
eliyev-pasha-sened.JPG (67 KB)
Öte yandan Azerbaycan ile Ermenistan arasında barış anlaşması imzalanmasının önemini her fırsatta gündeme getiren Beyaz Saray'ın öncelikle tarafsız bir tavır almayı düşünmesi gerekiyor. Çünkü ABD Kongresi'nde "Ermenilerin Korunması" belgesinin kabul edilmesi Beyaz Saray'ın Ermenistan'ın yanında olduğunu teyit ediyor. Üstelik Azerbaycan'a askeri yardımı yasaklayan Özgürlük Yasası'ndaki 907. değişikliğin yeniden yürürlüğe girmesi de ABD'nin Ermeni yanlısı tutumunu güçlendiriyor. Bu da ABD'nin Azerbaycan konusunda aslında geçen yüzyılın 90'lı yıllarına dönmeye başladığı anlamına geliyor.
Mesele şu ki, o dönemde 907'nci değişiklik kabul edilmişti. Üstelik Azerbaycan şimdiki kadar güçlü değildi, çok zor bir dönemden geçiyordu. Ermenistan, Rusya'nın aktif desteğiyle Azerbaycan topraklarını işgal etti. Yani askeri işgale uğrayan taraf Azerbaycan oldu. ABD Kongresi, haksızlığa uğrayan, Rusya'nın desteğiyle toprakları Ermenistan tarafından işgal edilen, nüfusu soykırıma uğrayan, bir milyona yakın mülteci sorunuyla karşı karşıya kalan Azerbaycan'a karşı 907'nci yasa değişikliğini kabul etti. Ve böylece ABD'deki Ermeni diasporasının "kaprislerine" teslim olan işgalci, Ermenistan'ın koruyucusu haline geldi.
Bu nedenle Beyaz Saray'ın şu anki konumunu ABD'nin geçen yüzyılın 90'lı yıllarındaki davranışına benzetmek mümkün. Çünkü Azerbaycan son üç yıldır uluslararası hukuka aykırı hiçbir adım atmadı. Tam tersine uluslararası hukukun sağlayamadığı egemenliğini yeniden sağlamayı başardı. Azerbaycan, 30 yıl sonra topraklarını tamamen Ermenistan işgalinden kurtardı. ABD'nin Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü yeniden tesis etmesinden de hiç memnun olmadığı anlaşılıyor.
Büyük ihtimalle Beyaz Saray, AGİT'in Minsk Grubu'na eş başkanlık yaptığı dönemde var olan durumu yaratmakla daha çok ilgileniyor. Aksi takdirde Ermenistan hamilik yapmak yerine uluslararası hukukun yanında yer alacak ve bölgesel barış sürecinde tarafsız bir pozisyon alacaktı. Ve Beyaz Saray bunu yapmadığı takdirde Azerbaycan'ın gözünde adil bir arabulucu statüsü kazanamayacaktır.
685772a6f686fcd5fd6be7a9165c38a8.jpg (98 KB)
Bu nedenle resmi Bakü'nün ABD'nin son dönemdeki tutumuna sert tepki vermesi hiç de şaşırtıcı değil. Azerbaycan, ABD'nin aracılık ettiği barış sürecinin başarıya ulaşacağına pek inanmıyor. ABD'nin son dönemdeki Ermeni yanlısı tutumuna karşılık, resmi Bakü'nün 20 Kasım'da Washington'da yapılması planlanan dışişleri bakanları toplantısına katılmayı reddetmesi kesinlikle doğru bir karardır.
Ancak Beyaz Saray'ın temsilcileri hâlâ Güney Kafkasya'daki barış sürecini desteklediklerinde ısrar ediyor. Hatta Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki müzakereler ister Washington'da ister başka bir platformda yapılsın, ABD'nin bu sürecin başarıya ulaşması için her şeyi yapmaya hazır olduğunu belirtiyorlar. Ve bu, güya ABD'nin Güney Kafkasya politikasının bir önceliğidir.
Ancak mevcut durumda buna resmi Bakü değil, yalnızca saf insanlar inanabilir. Her halükarda ABD ve Batı'nın şu anda hangi niyetlere odaklandığını tahmin etmek o kadar da zor değil. Çünkü Batı'nın asıl amacının Güney Kafkasya'da askeri çatışmaları gerçekleştirmek olduğu açıktır. Ancak bu durumda ABD ile Batı, bölgede hakem statüsü kazanarak uzlaşma şansına sahip olabilir. Ve bu sinsi niyetin farkında olan resmi Bakü, Ermeni yanlısı Fransa'nın bölgesel barış sürecine katılımını engelledikten sonra Azerbaycan'a baskı politikası izleyen ABD'yi Güney Kafkasya'dan uzak tutmaya çalışıyor.
Elchin KHALIDBEYLI,
Siyaset uzmanı,
"Yeni Müsavat" Medya Grubu



 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Son Yazılar