Elchin KHALIDBEYLI

Elchin KHALIDBEYLI

Elchin KHALIDBEYLI
[email protected]

Ermeni terörüne "demir yumruk"tan başka çözüm yok: Vurun komutan, vurun...

19 Eylül 2023 - 18:50

Ermeni terörüne "demir yumruk"tan başka çözüm yok: Vurun komutan, vurun...

Azerbaycan ordusu Başkomutan'dan en doğru emri almıştır ve 30 yıldır süren Ermeni bölücülüğünü ve terörünü ortadan kaldırmak ancak terörle mücadele operasyonuyla mümkündür... Avrupa Birliği'nin Güney Kafkasya temsilcisi Toivo Klaar ise , Bakü'nün silahlı suçlularla ne kadar diyalog kurması gerektiğini normal mantıkla anlatmak üzeredir. Düşünürse hatasını hemen anlayacaktır...

Azerbaycan'ın sabrını test ediyorlardı. Ermeni ayrılıkçı-teröristler ısrarla resmi Bakü'nün nasıl tepki vereceğini açıklamaya çalıştı. Aynı zamanda çeşitli provokasyonlar ve terör eylemleri gerçekleştirerek Azerbaycan devletine "meydan okumaya" çalıştılar. Son dönemde ise Ermeni bölücü-teröristlerin provokasyonları dayanılmaz boyutlara ulaştı.
İstediklerini zaten büyük ölçüde başardılar. Yani resmi Bakü'nün sabrını sona erdirmeyi başardılar. Ancak artık Azerbaycan'a "meydan okuma" niyetleri boşa çıkmıştır. Resmî Bakü'nün sabrı tamamen tükendiği için artık Ermeni bölücülüğü ve terörizmiyle kesin olarak hesaplaşma kararı aldı. Şimdi de Azerbaycan ordusu, Karabağ bölgesinde halen varlığını sürdüren "gri bölgenin" ortadan kaldırılmasıyla doğrudan ilgilenmeye başladı.
Gerçek şu ki, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin anayasal yapısını yeniden tesis etmek amacıyla bölgede yerel terörle mücadele tedbirleri başlatıldı. Azerbaycan Savunma Bakanlığı'nın açıklamasında, yerel terörle mücadele operasyonunun ana hedefleri arasında Rusya ve Ermenistan arasında imzalanan üçlü anlaşma hükümlerinin uygulanmasının sağlanması ve Karabağ'da gerçekleştirilen büyük çaplı provokasyonların önlenmesinin yer aldığı özellikle vurgulanıyor. ekonomik bölge. Bu da Rus-Ermeni çiftinin davranışlarının, resmi Bakü'nün terörle mücadele operasyonları yürütmeye zorlanmasında rol oynadığının bir ipucu olarak değerlendirilebilir.
c1a511b88eabbe2955295c1a34248658.jpg (261 KB)
Öte yandan Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan silahlı kuvvetlerine ait birliklerin silahsızlandırılarak ülkemiz topraklarından çıkarılacağını, askeri altyapılarının etkisiz hale getirileceğini vurguladı. İşgalden kurtulan topraklarımıza dönen sivil halkın güvenliğinin yanı sıra, imar çalışmalarında görev alan sivil işçi ve askeri personelin de güvenliğinin sağlanacağını söyledi. Bütün bunlar, resmi Bakü'nün Azerbaycan ordusu için somut hedefler belirlediğini gösteriyor.
Yerel terörle mücadele tedbirleri çerçevesinde Azerbaycan ordusunun, Ermeni silahlı kuvvetlerinin ön cephesini, derin mevzilerini ve uzun vadeli ateş noktalarını, savaş araçlarını ve askeri nesneleri kullanarak yok ettiğini de belirtmek gerekir. yüksek hassasiyetli silahlar. Sivil nüfus ve altyapı tesisleri hedef alınmıyor, yalnızca meşru askeri hedefler vuruluyor. Ermeni halkı da çeşitli yollarla etkilenen bölgelerden uzak durmaları konusunda uyarılıyor.
Bütün bunlar Azerbaycan ordusunun yerel terörle mücadele operasyonlarına önceden tam olarak hazırlandığını gösteriyor. Savunma Bakanlığı'nın açıklamasından, Azerbaycan topraklarındaki "gri bölge" tamamen kaldırılıncaya kadar yerel terörle mücadele operasyonlarının devam edeceği anlaşılıyor. Yani Ermeni bölücülüğünün ve terörünün sonu gelmiştir ve bu suça dayalı silahlı grupların artık varlıklarını sürdürmeleri mümkün olmayacaktır.
c4b16a01-f119-46b1-92d0-4e698bc34335.jpg (149 KB)
Elbette resmi Bakü, yerel terörle mücadele operasyonları öncesinde Rusya faktörünü de hesaba kattı. Hem Kremlin hem de Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde geçici olarak görev yapan Rus barış güçleri bu konuda önceden uyarıldı. Yani şu anda Rusya'nın Bakü'yü protesto etmesinin hiçbir siyasi ve hukuki nedeni yok. Üstelik Kremlin, Azerbaycan ordusunun şu anda Rusya ve Ermenistan'ın büyük ölçüde ihlal ettiği üçlü anlaşmaların uygulanmasını sağlamakla meşgul olduğunu dikkate almalı.
Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın ilk tepkisi, Rus barış güçlerinin Azerbaycan ordusunun terörle mücadele operasyonlarına müdahale etmeyeceği yönünde oldu. Aynı zamanda Kremlin, tüm tartışmalı konuların müzakere masasında çözülmesi için bir kez daha çağrıda bulundu. Ve Rus siyasi çevreleri de çok iyi biliyor ki, bu tür çağrıların şu anda hiçbir önemi yok, sadece resmi nitelikte.
Bunun temel nedeni, Ermeni bölücü-teröristlerin ısrarla her türlü tartışmadan kaçınmaları ve silahlı provokasyon yapmaları ile doğrudan ilgilidir. Ermeni teröristlerin silahlı provokasyonları uzun süre devam edemezdi. Her şeyden önce bu silahlı suçlularla hesaplaşmak önemliydi. Ve şimdi de Ermeni bölücü-teröristlerin onlarca yıllık savaş suçlarından dolayı cezalandırılması süreci başladı.
ef5a66c27257c53030ba6699cc4cddad.jpg (275 KB)
Avrupa Birliği'nin Güney Kafkasya temsilcisi Toivo Klaar'ın da ateşkes çağrısında bulunması ilginç. Mayın patlaması sonucu Azerbaycanlıların trajik ölümünden üzüntü duyduğunu ifade eden Erdoğan, "Ancak askeri operasyonların devam etmesi durumu daha da kötüleştiriyor. Bu nedenle resmi Bakü ve Karabağ Ermenileri arasında diyaloğun sağlanması için ateşkese ihtiyaç vardır. Huzur içinde yaşamanın tek doğru yolu budur."
Elbette bu, Avrupa Birliği temsilcisinin "görev başında" açıklamasıdır. Çünkü Azerbaycanlıların mayın patlaması sonucu öldüğü gerçeği dışında yaptığı açıklama gerçeklerden uzaktır. Her halükarda T. Klaar'ın, mayın terörü yapan Ermeni teröristlerle Bakü yetkilisinin ne kadar diyalog kurması gerektiğini normal mantıkla açıklaması önemli. Eğer açıklayamıyorsa belki kendisi de diyalogun barış içinde yaşamanın tek doğru yolu olmadığını anlayacaktır.
Dolayısıyla Azerbaycan ordusu Başkomutan'dan en doğru emri aldı. Artık Azerbaycan ordusu "Vurun, komutan, vurun" talimatıyla hareket ediyor. 30 yıldır devam eden Ermeni bölücülüğü ve terör sorununu çözmenin başka yolu yoktur. Tek doğru yol Ermeni teröristlerle "demir yumruk"la konuşmaktır.
Elchin KHALIDBEYLI,
Siyaset uzmanı,
"Yeni Müsavat" Medya Grubu


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum