Celil ALTINBİLEK

Celil ALTINBİLEK

[email protected]

Moris Şinasi ve Millet Hastanesi

24 Haziran 2022 - 11:43

Moris Şinasi ve Millet Hastanesi
     Manisa’da 1934 yılından 2017 yılına kadar hizmet vermiş bir Hastane vardı. Bu bir vakıf Hastanesi olup kurucusu da bir Osmanlı Devleti vatandaşı olan Moris Şinasi idi.
    İlgilinin hayatını ve Hastaneyi biz daha önce “Mori Şinasi’nin Külleri”* isimli yazımızda anlatmıştık. Burayı kuran kişi Yahudi cemaatine mensuptu, hastalanıp ölümden döndüğü bu topraklardan Amerika’ya göç etmiş, önemli bir servet edinmiş ve de zengin olmuştu. Manisa’ya ve bu topraklara olan borcunu bu Hastaneyi kurmakla ödemişti.
     Bu hastane vakıf statüsünde idi. Ücretsiz sağlık hizmetini vermekteydi ve her sene Amerika’dan giderler için gelir gelmekteydi. Ancak bunun için sağlık hizmetinin de devam etmesi şartı bulunmaktaydı. Şehrimizde uzun seneler devlet-millet hastanesi görevini yüklendi. Giderleri artınca 1968 yılında Çocuk Hastanesi olarak hizmet vermeye devam etti.
    Bu Hastanenin sağlık hizmetlerinden herkes yararlandı. Fakat hangi akla hizmet eder bilinmez veya hangi maksatlarla bu müessese kapatıldı.
     Memlekette birçok yerde vakıf malları korunur ve bazıları bazı kimselere iade edilmektedir. Zamanında, bu memleket vakıf mallarının satışını da gördü. Bu olumsuz uygulamalar hala zihinlerde iz bırakmışken, benzer şekilde, halkına hizmet etmiş ve insanların sağlığı için faaliyet gösteren bir kurumun kapatılması reva mıdır?
     Hastane binası bir devrin özelliklerine sahip tarihi bina hüviyetine sahip olup sağlamdır. Etrafında vakfa ait olan geniş bir arazisi bulunmaktadır ve çok kıymetlidir. Bina bu şekilde tescil edilip korunmalıdır.
     Bu Hastane, bu ülkenin birlik beraberlik ve dayanışmasının nişanesidir. Tarihi değerinin tescil edilip, korunup, faaliyete geçmesi temennimizdir.
Celil Altınbilek
21.06.2022
* https://www.tarihistan.org/yazarlar/celil-altinbilek/moris-sinasi-nin-kulleri/6419/


 

Reklam

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum