Abdurrahman PALA

Abdurrahman PALA

TAHLİL
[email protected]

Ukrayna saldırısı üzerine

08 Mart 2022 - 09:56


Ukrayna saldırısı üzerine
                                                                        TAHLİL/ABDURRAHMAN PALA


Sovyet Sosoyalist Cumhuriyetler Birliği dağıldıktan sonra bu birliğin Uzay çalışmaları Kazakistan’da, Motor teknolojileri ve geliştirilmesi çalışmalarının merkezi de Ukrayna’da kaldı. Benim aklım “Putin mantığı bütün eski Varşova Paktı ülkelerinden vazgeçse bile Kazakistan ve Ukrayna’dan vazgeçmez.” diyor.
1989’da Baba Bush ile Gorbaçov’un Malta da yaptıkları zirve Sovyetlerin dağılma sürecini başlatmıştı. Gorbaçov’dan sonra iktidarı devralan Yeltsin dahil Rusya yöneticileri bir taraftan durumu idare etmeye çalışırken, Batı’nın kendi sinir uçlarına dokunmasını hiçbir zaman unutmadı. Amerikalıların tabiriyle onları hep kaydetti.
İş o kadar ileri gitti ki NATO Varşova Paktı Ülkelerinin sözleşmeyi imzaladığı salonda toplantı düzenledi.
Adım adım Rusya Federasyonu olarak ayakta durmak isteyen ülkeye karşı psikolojik saldırılarını sürdürdü Batı dünyası…
Eski Varşova Paktı ülkelerinin birer birer Nato’ya alınması Rusya’nın tahammül sınırının nereye kadar duruma müsaade edeceği sorusunu hep akıllara getirdi.
Sovyetler’in dağılmasından sonra Rus ordusu yaklaşık 10 yıllık bir duraklama dönemine girdi. Devlet başkanlığı görevine 2000 yılında Vladimir  Putin’in gelmesiyle ise Rus ordusunda tam bir modernizasyon seferberliği başlatıldı. 2001’de 7 milyar dolar olan savunma bütçesi 2007’de artık 32 milyar dolar olmuştu. Bu rakam şu anda 70 milyar dolar. Ayrıca Putin göreve gelir gelmez 2000’de Rusya’nın askeri, ulusal güvenlik ve dış politika doktrinlerini değiştirdi. Putin’in “güçlü ordu, güçlü devlet” felsefesi geçen 15 yıl içinde orduda modernizasyon ve büyüme şeklinde kendini açıkça gösterdi. Çeçenistan’dan Gürcistan’a, Ukrayna’dan Suriye’ye kadar girişilen ve yüz binlerce cana mal olan işgal harekatları… Sonuncusu da Ukrayna saldırısı.
Gözlerden kaçırılmaması gereken bir nokta var.
Sovyet Sosoyalist Cumhuriyetler Birliği dağıldıktan sonra bu birliğin Uzay çalışmaları Kazakistan’da, Motor teknolojileri ve geliştirilmesi çalışmalarının merkezi de Ukrayna’da kaldı.
Benim aklım “Putin mantığı bütün eski Varşova Paktı ülkelerinden vazgeçse bile Kazakistan ve Ukrayna’dan vazgeçmez.” diyor.
Nitekim son gelişen olaylar bu iki önem arzeden nokta konusunda Putin doktrininin ne kadar hassas olduğunu ortaya koyuyor.
Bugün Türkiye’nin sadece arabulucu olabildiği konularda bile Putin, Ukrayna’nın NATO içine alınması projesinden vazgeçilmesini,Ukrayna’daki Zelensky’nin başında olduğu iktidarın da değişmesini istiyor.
Başka ve bağımsız bir ülkenin iktidarınının da değişmesini istemek nasıl bir cür’et ise…
ABD ve AB ülkelerini yayınladığı düşman listesiyle deklare eden Putin, artık sosyalist siyasetten realist siyasete geçmiş görünüyor.
Belki İktidarın değişmesini başaramasa bile  Ukrayna’nın kendisi için ne kadar önem arzettiğini dostu düşmanı herkese duyurdu.
AB ülkelerinin soğukta donma riskini elinde tutan Putin, planlamalarını yaparken de çok realist davrandı.
Petrol ve doğalgaz fiyatlarının uçuşa geçmesi de Putin’in ekmeğine yağ sürdü.
Başta ABD ve İngiltere olmak üzere batı dürüst olsa bunca yaptırım sıralaması yerine petrol ve emtia fiyatlarıyla oynasa Putin’e daha farklı bir kıskaç uygulayabilirdi.
Bunu yapmadığına göre anlıyoruz ki; Batı’nın başta ABD olmak üzere yaptırımları bir aldatmacadan ibaret.
Siyasi ve ticari ortaklıklarımız yanında Suriye ve Libya cephelerinde karşı saflarda savaşmamıza rağmen Rusya’nın en güvendiği ülke Türkiye olduğu, kendisiyle diyalog başlatılacaksa bu buluşmayı realize edecek liderin Erdoğan olduğu gerçeği bir kez daha ortaya çıkmıştır.
Haretz gazetesi geçen hafta “Rusya-Ukrayna savaşının galibi Erdoğandır” diye manşet atması da dikkatlerden kaçmamalıdır.
Umarım
Putin, Erdoğan’ı dinler ve sivillerin tahliyesi konusunda verilen sözleri tutar.
CP Morgan petrol fiyatları konusunda “189 doları görebilir” diye bir açıklama yaptı. Bu zorlu kış şartlarında yükselen petrol fiyatları tüm dünya için olduğu kadar ülkemiz için de felaket olur. Şu haliyle bile 108 dolarlık bir petrol fiyatı her gece petrol ürünlerine zam yapılmasını mecbur kılmaktadır.
Batı, Ukrayna üzerinden 10 yıl önce Soros aracılığıyla operasyonlar yaparken bugün artık direkt Ukrayna gibi bir ülkenin felakete sürüklenmesine  sebeb olmuştur.
Bu haliyle bile bir millete felaketi yaşatan tablo
En güzel sözü de Aziz Sancar hocam söylemiş
“Ukrayna’da insanlık ölüyor” deniyor. Doğru ama eksik. Çünkü o insanlık ; Afrika’da aç bırakılmış, Bosna’da tecavüze uğram Hocalı’da duyulmamış,Irak’ta aldatılmış, Myanmar’da yakılmıştı.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum