Yağmur Bircan yazdı: ANLAM VERME SÜRECİ

“Olayların anlamı yoktur , onlara biz anlam veririz . Olgun insan , olaylara kendisinin anlam verdiğini bilir ve verdiği anlamdan sorumluluk alır .” ( Doğan Cüceloğlu)

Yağmur Bircan yazdı: ANLAM VERME SÜRECİ
16 Haziran 2021 - 10:32 - Güncelleme: 16 Haziran 2021 - 11:17

 ANLAM VERME SÜRECİ

 “Olayların anlamı yoktur , onlara biz anlam veririz. Olgun insan, olaylara kendisinin anlam verdiğini bilir ve verdiği anlamdan sorumluluk alır.” (Doğan Cüceloğlu)
  Olaylar karşısında verdiğiniz ilk tepkiler sizce doğru tepkiler mi?
Ben doğru olduğunu düşünmüyorum . İlk tepkiler çoğu zaman düşünmeden verilen tepkilerdir . İnsanların düşündükçe fikirleri değişebilir . Bu yüzden düşünce kavramının hayatımızda oldukça büyük bir yeri vardır . Bizler farkında olmasak bile gün boyu sürekli olarak bir çok şey düşünürüz . En küçüğümüzden en büyüğümüze kadar herkes bir düşünce içerisindedir . Peki düşünmeden hareket etsek nasıl olurdu ? Sonumuz hep pişmanlık . Keşke kelimesini fazlasıyla hayatımıza sokardık . “ Keşke yapmasaydım “ , “ keşke almasaydım “ , “ keşke gitmeseydim “ keşke , keşke , keşke ...
Aslında iyice düşünüp karar verirsek keşke dememize gerek kalmayacak ama çoğumuz genellikle düşünmeden konuşma taraftarıyız.

   Olaylarda anlamak ve anlam vermek çok önemlidir . Anladığınız şeyle anlam verdiğiniz şey çok farklı olabilir . Zaten bütün olayların iki farklı anlamı vardır . Biri olumlu , biri olumsuz . Bir durum ya olumludur , mutlu eder , işine yarar ya da olumsuzdur, üzer ve işine yaramaz . Böyle durumlarda iki farklı düşünce topluluğu oluşur ve her biri diğerini ikna etmeye çalışır . Bu olaylarda doğru ya da yanlış yoktur . Herkesin düşüncesi kendine doğrudur . Tüm öğrencilerin çok iyi anlayabileceği bir örnek vermek istiyorum . Mesela öğretmen derste bir soru sorunca sizin de parmak kaldırmanıza rağmen başka arkadaşınıza söz hakkı verince içinizden “ bana inat olsun diye beni kaldırmadı “ diye geçiriyorsunuzdur . İtiraz etmeyin tüm öğrencilerin öyle düşündüğü zamanlar olmuştur. Ama hiç “belki parmak kaldırdığımı görmemiştir“ diye düşünmeyiz veya birisine seslendiğimizde bize cevap vermeyince dalgındır işi vardır demeyiz.
Hepiniz böylesiniz demiyorum ama aramızda böyleleri var .
 Peki anlam verme süreci nasıl oluşur ?
İlk öncelikle olayı tanımlarız, kavramaya çalışırız daha sonra değerlendirme aşamasına geçeriz. Değerlendirirken tek bir seçenek üzerinde düşünmemeye özen gösterin. Doğruyu da yanlışı da kafamızda belirleyin ve bu tür tercihlerde karşı tarafın düşüncelerine de saygı gösterin. Değerlendirmeniz bittikten sonra kafanızda soru işaretleri olmayacak ve kendi kararınızı ulaşacaksınız.
Sonrasında ise verdiğiniz karara dayanarak bir davranış sergileyeceksiniz. Geriye sadece ulaşacağınız sonuç kalacak .
   
      Sonuç iyi veya kötü ne olursa olsun düşünerek verdiğimiz karar için en iyi sonuç olacaktır. Demek istediğim şu ki olaylar karşısında tek bir yoldan yürümek yerine iki farklı yoldan yürüyüp en doğru sonuca varın.

YAĞMUR BİRCAN


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum