Unutulan insanlık onuru beyazperdede

Bu yıl sekizincisi düzenlenen Boğaziçi Film Festivali İstanbul’da başladı. 10 yapım, sinema dünyasının prestijli ödüllerinden ‘Altın Yunus’ için yarışacak.

Unutulan insanlık onuru beyazperdede
25 Ekim 2020 - 12:03

SALİHA SULTAN | KARAR GAZETESİ

Boğaziçi Kültür ve Sanat Vakfı tarafından bu yıl 8’incisi düzenlenen Boğaziçi Film Festivali heyecanı İstanbul’da başladı. Henüz yolun başında saygın festivallerin çıtasını yakalayan ve sinema dünyasının prestijli organizasyonlarından biri haline gelen festival çevirimiçi ve reel etkinlikleriyle takipçileriyle buluşuyor. Pandeminin yarattığı kaos ortamında başarılı bir şekilde organize edilen ve birbirinden değerli yapımlara yer veren festival Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla takipçilerine yine zengin bir program sunuyor. Festivalde film gösterimlerin yanı sıra, sinema dünyasının güncelini merceğine alan endüstri bölümü Bosphorus Film Lab etkinliklerinde de önemli isimler yer alıyor. Çevirimiçi gerçekleşecek ve festivalin sosyal medya hesaplarından yayınlanacak bu etkinliklerde TRT Ortak ve Dış Yapımlar Müdürü Faruk Güven, yapımcı Zeynep Atakan gibi sektörün birçok önemli aktörünün yanı sıra, Cannes gibi yurt dışı festivallerinden önemli isimler her yıl olduğu gibi bu yıl da sinema dünyasının nabzını tutuyor. Festivalin sinema dünyasının saygın ödülleri arasında yer alan ‘Altın Yunus’ ödülü için yarışan 10 filmin yer aldığı, pandemi kurallarının en üst seviyede uygulandığı ve Beyoğlu ve Kadıköy sinemalarında seyircisini bekleyen gösterimleri kaçırmamalı. Ulusal Uzun Metraj kategorisinde Türk sinemasına damga vuran yönetmen Derviş Zaim’in yeni filmi Flaşbellek de var, bu yıl katıldığı birçok festivalde ödülleri silip süpüren Ercan Kesal’ın Nasipse Adayız’ı da. Üstelik 30 ülkeden 60 filmin yer aldığı bu gösterimlerin ‘mobilet.com’dan satışa sunulan biletleri gündüz 10, akşam 15 lira . Festivalin yarışmalı kategorilerinde yer alan kısa film gösterimleri ise sadece 5 lira. 30 Ekim’de sona erecek festivalin takvimine ‘boğazicifilmfestivali.com’ internet adresinden ulaşabilirsiniz.

FLAŞBELLEK

unnamed.jpg

28 EKİM KADIKÖY

Salah Bakri, Sara El Debuch gibi oyuncuların rol aldığı Derviş Zaim imzalı ‘Flaşbellek’ Suriyeli bir rejim askerinin yaralanması ve sonrasında ülkede akan kanı durdurmak için hayatını riske atan bir eyleme girişmesini anlatıyor. Müziklerine Marios Takoushis’in imza attığı film dünyanın gözlerini yumduğu bir konuyu, insanlık onurunu merkezine alıyor.

GÖLGELER İÇİNDE

145210279-golgelericinde.jpg

26 EKİM BEYOĞLU -29 EKİM KADIKÖY

Yönetmen Erdem Tepegöz’ün distopik bir dünyaya kuşkucu bir bakış atan ve ilkel teknolojiyle yönetilen bir fabrika bölgesinde bir grup işçinin hayatına odaklanan ve dünya prömiyerini 42. Moskova Film Festivali’nde yapacak ‘Gölgeler İçinde filminde Numan Acar, Vedat Erincin, Ahmet Melih, Yılmaz, Selin Kavak rol alıyor.


KODOKUSHİ
50395316911-2fa99596af-k.jpg

26 EKİM BEYOĞLU-25 EKİM KADIKÖY

Ensar Altay’ın hem yönetip hem senaryosuna imza attığı, yalnız ölenlerin evlerini temizleyen Norihito’yla dünyada var olmak için kendine sebep arayan Yaşlı Muramatsu’nun hikayesini bir Japon fenomeni üzerinden anlatan belgeseli ‘Kodokushi’ günümüzde modern şehir insanının korkusu haline gelen yalnız ölüm fobisi etrafında dolaşıyor.

MAVZER

indir.jpg

25 EKİM BEYOĞLU-27 EKİM KADIKÖY

Fatih Özcan’ın koyunlarını kurtlardan korumak için bir mavzer satın almaya çalışan bir adamın, oğlu ve kardeşleriyle yaşadıklarını konu edinen ‘Mavzer’ filmi dünya prömiyerini 26. Saraybosna Film Festivali’nde yaptı. Serhat Kılıç, Ozan Çelik, Seda Türkmen gibi oyuncuların rol aldığı film bir miras hikayesinden yola çıkıyor.

GELİNCİK 

gelincik.jpg

26 EKİM BEYOĞLU-28 EKİM KADIKÖY

Görevinden ayrılan genç komiser Ayhan’ın, gittiği orman evinde kızının gelişini beklerken yeni hayatına uyum sağlamaya çalışmasını anlatan ‘Gelincik’ filminin yönetmen koltuğunda Orçun Benli oturuyor. Filmin başrolündeki başarılı oyunu Ahmet Mümtaz Taylan buradaki rolüyle bu yıl Altın Portakal aldı.

ÖLÜ EKMEĞİ 

280920192303342192095-2-41.jpg

25 EKİM BEYOĞLU -27 EKİM KADIKÖY

Usta yönetmen Reis Çelik’in bir aşık ile çırağının hikayesini ele alan ve dünya prömiyerini 32. Tokyo Film Festivali’nde yapan ‘Ölü Ekmeği’ Bulgaristan’ın Varna şehrinde düzenlenen Love Is Folly Film Festivali’nde eleştirmenler ödülünü kazandı. Film 60’lı yılların Anadolusu’nda din, politika, yoksulluk ve kader konularını işliyor.

Kaynak:https://www.karar.com/unutulan-insanlik-onuru-beyazperdede-1591508

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum