Türkmenistan ve Türkiye arasındaki görüşme trafiği hızlandı

Türkmenistan Cumhurbaşkanı ve Türkiye Dışişleri Bakanı eyaletler arası diyaloğun önceliklerini tartıştı

Türkmenistan ve Türkiye arasındaki görüşme trafiği hızlandı
08 Mart 2021 - 09:58
Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguly Berdimuhamedov, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu kabul etti.
Misafir, geçirdiği zaman için içten şükranlarını dile getirerek, kardeş Türkmen halkına en iyi dileklerini ileten Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Devlet Başkanı'na içten selamlarını iletti. Aynı zamanda, Türk tarafının Türkmenistan ile tüm yelpazesinde başarılı bir şekilde gelişen geleneksel dostluk ilişkilerine bağlılığı teyit edildi.
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Gurbanguly Berdimuhamedov, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'na sıcak selamlar ileterek, eyaletler arası diyaloğun yapıcı ve ilerici niteliğini memnuniyetle kaydetti. Türkmen lider, Türkmenistan ve Türkiye'nin hem karşılıklı çıkarları hem de bölgesel ve küresel boyutlarda refah hedeflerini karşılayan verimli bir işbirliği ile bağlantılı olduğunu söyledi.
Toplantıya devam eden Devlet Başkanı ve konuğu, varılan ikili anlaşmalar bağlamında Türkmen-Türk ortaklığının geleceği ve çeşitli alanlarda mevcut somut potansiyelin uygulanması konusunda görüş alışverişinde bulundu. Öncelikli etkileşim alanları arasında ticaret ve ekonomik alan, enerji, ulaşım ve iletişim sektörü vb. Vardı.
Devlet başkanı, Avrupa'ya erişim sağlayan Afganistan-Türkmenistan-Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye transit-ulaşım koridorunun potansiyelinin kullanılmasının bölge ülkelerine çok büyük faydalar sağlayacağına olan güvenini dile getirdi.
Türk Dışişleri Bakanlığı başkanı ayrıca, elverişli bir yatırım ortamının yaratıldığı Türkmenistan ile karşılıklı yarar bağlarını daha da güçlendirmek isteyen Türk iş dünyasının temsilcilerine sağlanan destekten dolayı Cumhurbaşkanı Gurbanguly Berdimuhamedov'a şükranlarını ifade etti. büyük ölçekli sosyo-ekonomik programlar uygulanmaktadır.
Devletlerarası ilişkilerin ayrılmaz bir parçası da iki ülke halklarını birleştiren tarihi, kültürel ve manevi topluluktan kaynaklanan insani alan. Bu alanda, zengin bir ortak çalışma deneyimi biriktirilmiş ve eğitim ve bilim, kültür ve sanat ile spor ve turizm alanlarında verimli bir işbirliği oluşturmak için elverişli fırsatlar bulunmaktadır.
Bununla birlikte, Türkmenistan ve Türkiye'nin yetkili bölgesel ve uluslararası kuruluşlar formatında etkin bir şekilde etkileşime girdiği, öncelikli olarak küresel barış ve güvenliğin sağlanması ve Sürdürülebilirliğin sağlanması ile ilgili zamanımızın güncel meselelerindeki konumların tesadüf veya benzerliğini ortaya koyduğu vurgulanmıştır. Gelişim hedefleri. Bu bağlamda, devlet başkanı ve konuğu da dışişleri bakanlıkları aracılığıyla düzenli temasların sürdürülmesi lehinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Gurbanguly Berdimuhamedov, Türkmenistan'ın önerisiyle 2021'in, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun özel bir kararıyla kutlanan Uluslararası Barış ve Güven Yılı ilan edildiğini belirterek, Türkiye'nin en çok destek veren devletler arasında yer almasından dolayı şükranlarını dile getirdi. bu girişim.
Ayrıca bu yıl Türkmenistan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın başkanlığını devraldı. Bu misyonun ülkemiz için büyük bir onur ve sorumluluk olduğunu söyleyen devlet başkanı, Türkiye'nin bu çalışmada edindiği tecrübenin faydalı olacağını ve başarıyla devam edeceğini vurguladı.
2020 yılında Türkiye ile Türkmenistan arasındaki ticaret cirosunun yüzde 8 artarak yaklaşık 2 milyar ABD dolarına ulaştığını kaydeden devletimiz, ikili ilişkilerin geliştirilmesinde Hükümetlerarası Komisyon'un önemli rolüne vurgu yaptı.
Cumhurbaşkanı Gurbanguly Berdimuhamedov, Türk işadamlarının Türkmenistan'da büyük ölçekli dönüşümler ve uluslararası öneme sahip projelerin hayata geçirilmesinde aktif rol oynadıklarından söz ederek, Türkmenistan-Afganistan-Pakistan enerji nakil hatlarının inşasının Türkmenistan-Afganistan-Pakistan компанииalik Enerji şirketidir.
Türkmenistan'ın ECO başkanlığı çerçevesinde, 28 Kasım 2021'de bu yetkili örgütün Aşkabat'ta kurulduğu gün, Garagum Oteli'nin Teşkilat Devlet Başkanları Zirvesi'ni düzenlemesinin planlandığına dikkat çekildi. Cumhurbaşkanı Gurbanguly Berdimuhamedov, Ekonomik İşbirliği adına Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının bu etkinliğine katılmaya davet etti.
Ayrıca bu yıl Aşkabat'ta Türkmenistan-Azerbaycan-Türkiye arasında üst düzey bir zirvenin düzenlenmesi ve bu zirvede eyaletler arası ilişkilerin yoğunlaştırılmasına ilişkin konuların görüşülmesi planlanıyor. Koronavirüs salgını nedeniyle bu olayın zamanlaması değiştirildi. Bu bağlamda, Türkmen tarafının bu üst düzey toplantıyı uygun herhangi bir zamanda düzenlemeye hazır olduğu kaydedildi.
Toplantının sonunda Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguly Berdimuhamedov ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, uzun vadeli devletler arası ortaklığın dinamik bir şekilde gelişmeye devam edeceğine duyduğu güveni dile getirdi.
Toplantıya Türkiye Cumhuriyeti Olağanüstü ve Tam Yetkili Türkmenistan Büyükelçisi Togan Oral katıldı.

Kaynak:https://tdh.gov.tm/ru/post/26224/prezident-turkmenistana-i-glava-mid-turcii-obsudili-prioritety-mezhgosudarstvennogo-dialoga

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum