Türkmeneli'nde zorunlu Arapça eğitim

Türkmeneli'nde zorunlu Arapça eğitim
29 Ağustos 2022 - 17:40

Irak’ta daha önce Türkmen diliyle eğitim göremedikleri için ayağa kalkan Türkmenler, şimdi de yapılan sınavlarda kendilerine daha zor sorular sorulmasıyla karşı karşıya. Bölgedeki Türkmenlerin çocuklarına Arapça eğitimi aldırmak zorunda kalmaları da Türkmenlerin ülke genelindeki üniversite başarılarını yıldan yıla düşürüyor.

Türkmenli’ndeki Türkler, yıllardan beri süren Arap baskılarıyla bu sefer eğitim konusunda boğuşuyor. Daha önce Türkmen dilinde eğitim görme haklarına sahip olmalarına rağmen şu anda bölgede bulunan Türkmenler çocuklarına Arapça eğitim verdirmek zorunda kalıyor.

Baskıcı sistem nedeniyle Arapça öğrenmeye zorlanan Türkmenler aynı zamanda yapılan sınavlarda ülkedeki Arap ve Kürt öğrencilere göre daha zor sorularla karşılaşıyor. Böylece Türkmen çocuklarının ülke genelindeki üniversite başarıları git gide düşüyor. İran destekli grupların bölgedeki Türk milliyetçiliğinin İslamcılaşması yönündeki çalışmalarıyla Irak Türkmen Cephesi (ITC) çalışmalarına da sekte vuruluyor. Irak Türkmenleri, daha önce eğitim alma özgürlüklerinde karşılaştıkları sorunlar nedeniyle defalarca eylem düzenlemişti.


Filiz
29 Ağustos 2022, 10:59
Kırım Haber Ajansı - QHA

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum