Doğu Türkistan mücadelesinde gençlerin rolü toplantısı

Doğu Türkistan mücadelesinde gençlerin rolü toplantısı
29 Ağustos 2022 - 17:37

Doğu Türkistan Yeni Nesil Hareketi öncülüğünde, dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan Doğu Türkistanlı gençlerin bir araya geldiği “3. Uluslararası Doğu Türkistan Gençlik Buluşması” 25 Ağustos Cuma günü İstanbul Küçükçekmece ilçesinde bulunan, 15 Temmuz Şehitleri Anadolu İmam Hatip Lisesinde yapılan açılış töreniyle başladı.

Doğu Türkistanlı gençler, İstanbul’da bir araya geldi. Buluşmaya dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan ve Doğu Türkistan Mücadelesinde aktif rol alan Doğu Türkistanlı gençlerin yanı sıra, Türkiye’de faaliyet gösteren Doğu Türkistan STK’ları ve öğretim üyeleri de katıldı. Toplantıya, Uluslararası Doğu Türkistan STK’lar Birliği Başkanı Hidayetullah Oğuzhan, Doğu Türkistan Basım ve Medya Derneği Başkanı Dr. Abdülvaris Hoten, 15 Kasım Kıbrıs Üniversitesi Öğretim Üyesi, Dr. Şevket Nasir, Dünya Uygur Kurultayı Başkan Yardımcısı ve Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erkin Ekrem, Doğu Türkistan Ulemaları Birliği Başkanı Dr. Atavullah Şahyar gibi isimler katıldı.

Program, Kuran-ı Kerim tilaveti ve Türkiye Cumhuriyeti ve Doğu Türkistan istiklal marşlarının okunması ile başladı. Bunun ardından, Doğu Türkistan Yeni Nesil Hareketi Derneği Başkanı Dr. Abduselam Teklimakan, açılış konuşması yaptı. Teklimakan, Doğu Türkistan mücadelesindeki şehitlerin çoğunun gençlerden oluştuğunu, genç neslin bir milletin geleceği için önemli rol oynadığını, bu bilinçle 3 yıldır tertip etmekte olduğu Uluslararası Gençlik Buluşması’nın önemi hakkında konuştu. Ayrıca buluşmaya maddi ve manevi destek veren başta Uluslararası Doğu Türkistan STK’lar Birliği, Satuk Buğrahan İlim ve Medeniyet Vakfı, Mavi Hilal İnsani Yardım Derneği ve Nuzugum Aile ve Kültür Derneği olmak üzere tüm kardeş teşkilatlara minnettarlığını bildirdi.

DOĞU TÜRKİSTANLI GENÇLER İSTANBUL’DA BULUŞTU

Uluslararası Doğu Türkistan STK’lar Birliği Başkanı Hidayetullah Oğuzhan, dünyanın farklı ülkelerinden buluşmaya katılmak için gelen gençlere teşekkür ederek sözlerine başladı. Oğuzhan, “Ülkeler genç nüfusuyla kendi stratejilerini belirliyor. Aynı şekilde Doğu Türkistan Mücadelesinde de genç nesil her zaman önemli konumdadır. Mücadele ruhunu özdeşleştirmek için bu tür etkinlikleri bütün gücümüzle destekleyeceğiz. Milli şuur ve Milli Mefkûre ile büyüyen gençler bir milletin geleceğinde büyük önem arz etmektedir” dedi.

Doğu Türkistan Ulemaları Birliği Başkanı Dr. Atavullah Şahyar ise, “Doğu Türkistan’ın geleceği tamamen size bağlı ve bu mesuliyeti layıkıyla yerine getireceğinize de yürekten inanıyorum” diyerek farklı ülkelerden gençlerin bir araya gelerek Doğu Türkistan Mücadelesi için çare arama, katkı sağlama ve özverilerini takdirle karşıladığını ifade etti. Ayrıca, Peygamberimiz ve ona iman eden genç sahabelerden örnekler verdi.

Doğu Türkistan Mücadelesinin önderlerinden Abdülkadir Yapçan isae, Doğu Türkistan Bağımsızlık Mücadelesinde ihlal edilemez ilkelerin gençler tarafından çok iyi anlaşılması gerektiğine vurgu yaptı. Yapçan ayrıca, “Bir milletin var oluşu, yükselişi ve tarih sahnesinde kendini göstermesi tamamen o milletin gençlerine bağlıdır. Doğu Türkistan topraklarını Azad etmeden, ÇKP’nin işgaline bütün varımız yoğumuzla karşı çıkmadan başarı elde edemeyiz. O yüzden siz değerli Doğu Türkistanlı Uygur Türkü gençler, biz Uygur Türklerinin ve bütün Doğu Türkistanlıların umudusunuz” dedi.

Dünya Uygur Kurultayı Başkan Yardımcısı ve Hacettepe Üniversitesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Erkin Ekrem, Doğu Türkistanlı gençlerin yenilikçi olmaları konusuna değinerek, “Doğu Türkistan Mücadelesinde yenilikçi bir anlayışa ihtiyacımız var. Biz büyüklerin yaptığı hataların tekrarlanmaması için yenilikçiliğe açık olmalısınız” dedi.

15 Kasım Kıbrıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Şevket Nasir gençlerin mücadeleci ruha sahip olması konusunda tavsiyelerde bulunarak, “Sadece şunu söylemek istiyorum, Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan 84 milyon insanın, 1918 ile 1923 arası cereyan eden savaşta şehit olan yüz binlerce şehitlerimize borcu var. O sebepten Yeni Nesil Hareketi Derneği olarak Çanakkale’deki şehitliğimizi ziyaret etmenizi istiyorum” dedi.

DOĞU TÜRKİSTAN MÜCADELESİNDE GENÇLERİN ROLÜ TARTIŞILDI

25-28 Ağustos tarihleri arası üç gün sürecek buluşmada Milli Kimlik Krizi, Dini Kimlik ve Dünya görüşü, Doğu Türkistan Mücadelesi ve Dünya Siyaseti, İslam Dünyası ve Doğu Türkistan, Doğu Türkistan Mücadelesinde Medyanın rolü, Pratik Proje Hazırlama Becerileri, Lobicilik Faaliyetleri ve Sosyal Çevre ile Doğu Türkistan Mücadelesine Katkı Sağlama, Doğu Türkistan Milli Kültürü ve Medeniyeti ile Doğu Türkistan Mücadelesini Tanıtma, Gençlerdeki Kutuplaşmanın Nedenleri ve Çözüm Önerileri, Doğu Türkistan Mücadelesinde gençlerin rolü başlıkları ile oturum ve istişareler yapıldı.

2019 yılından itibaren Doğu Türkistan Yeni Nesil Hareketi Derneği organizatörlüğünde dünyanın dört bir yanından gelen Doğu Türkistanlı genç aktiviteler, çeşitli Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri, farklı alanlarda yetişen genç isimler bir araya gelerek Doğu Türkistan Kardeşlik buluşması gerçekleştiriyor.


Filiz
29 Ağustos 2022, 11:32
https://qha.com.tr/haberler/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum