Irak-Türkmen folklor ortamının güncel durumu üzerine seminer düzenlendi

Folklor Enstitüsü'nde "Irak-Türkmen folklor ortamının güncel durumu" konulu bilimsel seminer düzenlendi.

Irak-Türkmen folklor ortamının güncel durumu üzerine seminer düzenlendi
05 Ekim 2023 - 18:19
ANAS Başkanlığı'nın 12 Temmuz 2023'teki toplantısında Irak-Türkmen Çalışmaları Koordinasyon Konseyi'nin kurulmasına karar verilmiş olup, Konsey, Irak-Türkmen folklorunun incelenmesi ve sistemleştirilmesi dahil olmak üzere birçok yönde faaliyetler düzenleyecektir. Irak Türkmenlerinin ilgili kurumlarıyla bilimsel ilişkilerin kurulması ve koordinasyon çalışmalarının yapılması görevi verilmiştir.
ANAS Folklor Enstitüsü, bu yöndeki tedbirler çerçevesinde 3 Ekim 2023'te "Irak-Türkmen folklor ortamının güncel durumu" konulu bilimsel seminer düzenledi. Seminere Irak-Türkmen Gazeteciler Cemiyeti Başkanı, Kerkük Kültür Derneği Başkanı, tanınmış araştırmacı ve yazar Şemseddin Kuzachi de katıldı.

ANAS Folklor Enstitüsü Genel Müdürü Akademisyen Muhtar Kazımoğlu-İmanov, açılış konuşmasıyla etkinliğin açılış konuşmasını yaparak, Türk halklarının manevi değerlerinin korunmasını, Irak-Türkmen folklorunun toplanmasını ve incelenmesini sağlayabilecek spesifik adımlardan bahsetti. folklor ve Iraklı-Türkmen ve Azerbaycanlı folklorcular arasında ortak araştırma.
Daha sonra Dr. Konuşma yapan Şemseddin Kuzachi, Irak Türkmenleri ile Azerbaycan Türkmenlerinin aynı soydan geldiklerini, ortak kültür, dil ve folklora sahip olduklarını kaydetti. Irak'ın Kerkük, Musul, Erbil, Selahaddin gibi illerinde daha yoğun olarak yaşayan ve zengin bir folklor mirasına sahip olan Irak Türkleri - Türkmenlerin kültür, eğitim ve edebiyatının modern durumunu da detaylı bir şekilde anlattı. Günümüz araştırmalarının konuları olarak halkın manevi bütünlüğünü sağlayan folkloru ve Iraklı-Türkmen kardeşler hakkında örnekler verdi.  
Daha sonra Türk Halkları Folklor Bölümü önde gelen araştırmacısı, felsefe doktoru, doçent Dr. Sakina Gaybalıyeva konuştu. Şemseddin, Kuzeçi'nin edebi ve ilmi araştırmaları hakkında bilgi verdi. Muhabir, Şemseddin Kuzachi'nin 100'den fazla Iraklı Türkmen şairine adanmış monografiler ve koleksiyonlar da dahil olmak üzere 72 kitabın yazarı olduğunu kaydetti. Sakina Gaibaliyeva ayrıca yazarın uzun bir dönem boyunca derlediği, Kerkük ve Türkiye'deki gazetecilik faaliyetleri sırasında derlediği "Irak-Türkmen basınının tarihi" adlı eserinden de bahsetti.
Eğitim Bölüm Başkanı, Filoloji Felsefe Doktoru Doç. yeni örnekler.
Sonunda Dr. Şemseddin Kuzeçi'ye kitaplar ve enstitüde basılan ses diskleri hediye edildi, hatıra fotoğrafları çekildi.
Kaynak: https://folklor.az/az/news/77


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum