Türkiye ve Azerbaycan: Dostluk Örneği

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Türkiye-Azerbaycan İş Konseyi Başkanı Selçuk Akat, "Türkiye Azerbaycan arasındaki,

Türkiye ve Azerbaycan: Dostluk Örneği
07 Haziran 2016 - 22:11

DEİK tarafından düzenlenen "Türkiye'de Faaliyet Gösteren Azerbaycanlı İş Adamları ile Beşinci Çalışma Yemeği" toplantısı, Türkiye-Azerbaycan İş Konseyi Başkanı Selçuk Akat ve PASHA Yatırım Bankası AŞ Genel Müdürü Cenk Eynehan'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Açılışta konuşan Akat, toplantının geleneksel hale geldiğine işaret ederek, Azerbaycan'ın, Türk iş adamlarının gerek yatırım gerekse de ticari faaliyet bakımından en fazla tercih ettikleri ülkelerden biri olduğunu söyledi.

Bugün sanayi, telekomünikasyon, inşaat, bankacılık, taşımacılık, imalat sektörleri, yayın ve matbaacılık konusunda, ayrıca hizmet ve ticaret sektöründe çok sayıda Türk firmasının Azerbaycan pazarında faaliyette bulunduğuna dikkati çeken Akat, şunları kaydetti:

"Azerbaycan Vergiler Bakanlığının bize verdiği bilgiye göre, halihazırda Azerbaycan'da vergi mükellefi olan Türk sermayeli firma ve iş adamlarının sayısı 2 bin 200'ün üstündedir. Azerbaycan'daki Türk yatırımlarının yanı sıra, bugün artık Azerbaycan tarafından Türkiye'de gerçekleştirilen büyük çaplı yatırım projelerinden bahsetmemiz mümkündür. Bildiğiniz gibi, Ceyhan'da yapılan rafineri-petrokimya-enerji-lojistik entegrasyonlu proje çerçevesinde, Azerbaycan'ın devlet petrol şirketi Socar'ın önümüzdeki beş yıl içerisinde en az 17 milyar dolarlık yatırımı söz konusudur. Bu bir örnektir, daha birçok yatırım projesinin gündeme gelmesi istenmektedir.

Ülkelerimiz arasındaki ikili ticarete ilişkin verilere baktığımızda, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre 2014 yılında 3 milyar 166 bin dolar düzeyinde gerçekleşen ikili ticaretimiz 2015 yılı sonuçlarına göre, 2 milyar 131 bin dolar seviyesine gerilemiştir."

Selçuk Akat, bu gerilemeyi "üzücü" olarak nitelendirerek, ancak bu gerilemenin temelinde yatan objektif sebeplerin de gözardı edilmemesi gerektiğini söyledi.

Yaşanan mali krizlerin, ihracat ve ithalat rakamlarını etkilemesinin olağan olduğu değerlendirmesinde bulunan Akat, bütün dünyada bu durumun yaşandığına dikkati çekerek, "Daha çok çalışmamız gerektiğini, farklı çözümler arayarak ticari ve ekonomik ilişkileri arttırmak ve çeşitlendirmek zorunda olduğumuzu gösteren bir durum bu." ifadesini kullandı.

Akat, Türkiye-Azerbaycan İş Konseyi olarak yaptıkları faaliyetlerin başlıca amacının, ticari ve ekonomik ilişkileri derinleştirmek ve genişletmek olduğunu belirterek, bunun için çalışmaya devam edeceklerini bildirdi.

Bu çerçevede, son dönemde yaptıkları çalışmalardan bahseden Akat, "Bugün buradan, Türkiye'de faaliyet gösteren siz Azerbaycanlı iş adamları ve firma temsilcilerinin etkinliklerimize katılmanız, hatta DEİK'e üye olarak iş konseyimizin faaliyetlerinde aktif rol almanız için çağrıda bulunmak istiyorum. Gelin, çalışmalarımıza güç katarak hep beraber bir bütünün ayrılmaz iki parçası olan ülkelerimizin menfaatine çalışalım, artı değerler üretelim." diye konuştu.

yenişafak gaz

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum