Türkiye'nin Kuzey Irak'a Müdahale Hakkı

Türkiye antlaşmadan doğan haklarını kullanarak Kerkük ve Musul'daki haklarını gündeme getirerek bu iki şehri kontrol altına alabilir.

Türkiye'nin Kuzey Irak'a Müdahale Hakkı
03 Ağustos 2017 - 11:57 - Güncelleme: 03 Ağustos 2017 - 12:03

Türkiye’nin Kuzey Irak’a Müdahale Hakkı

NACİ YENGİN

www.tarihistan.org
I. Körfez Savaşıyla başlayan Ortadoğu da ikinci bir İsrail devletinin kurulması çalışmaları devam ediyor. 
Kuzey Irak ya da Misak-ı Milli sınırları içinde İsrail ve ABD öncülüğünde kurulması gündemde olan sözde Barzani devleti için 25 Eylül 2017'de referandum yapılacağını biliyoruz. 
Ancak Irak topraklarının parçalanması halinde Misak-ı Milli yeniden gündeme gelecek ve Türkiye antlaşmalardan doğan haklarını geri alabilecektir. 
Buna göre Türkiye Kuzey Irak'ta bağımsız bir devlet kurulması halinde 1926 Ankara Antlaşması ile Milletler Cemiyeti'nin 29 Ekim 1924 tarihli kararı ortadan kalkmış olacaktır. "Böyle bir durumda  mevcut durum diyebileceğimiz Musul ve Kerkük petrol alanları dahil olmak üzere Kuzey Irak bölgesi yeniden Türk toprağı olacaktır."

Misak-ı Milli sınırları içinde kalan Kerkük ve Musul, 1926 yılında yapılan Ankara Antlaşması ile birlikte toprak bütünlüğü sağlanması şartıyla terk edilmişti. Irak'ın toprak bütünlüğü esas alınarak yapılan İstanbul anlaşmasına göre, bugün bölünmüş yapısı ve bölgenin illegal örgütlerin kontrolüne geçmesi Türkiye'nin haklarını gündeme getirdi. Buna göre, otorite boşluğundan kaynaklanan kaos ortamı, Türkiye'nin Kerkük ve Musul'a girebilmesi için uluslar arası hukukta meşru zemini hazırlıyor.

Türkiye antlaşmadan doğan haklarını kullanarak Kerkük ve Musul'daki haklarını gündeme getirerek bu iki şehri kontrol altına alabilir.

 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum