TÜRK kelimesi ne anlama gelir?

TÜRK kelimesi ne anlama gelir?
26 Ocak 2024 - 10:14
Türkolojiye, Türk dillerine, onların alanına ve coğrafyasına her zaman ilgim olmuştur. Hatta Rusça yayınlanan "Yüz Türk Etnisiteleri" kitabının da yazarıyım.
Bunlar yerlerinde.
Hep tek bir düşünceyle meşgul oldum: Acaba TÜRK kelimesinin kökeni nereden geliyor?
Elbette bu yönde pek çok varsayım, yorum, değerlendirme ve yargı var. Doğrusunu söylemek gerekirse şu ana kadar konuyla ilgili okuduğum, duyduğum hiçbir şeyden tatmin olmadım.
Bu yerel kelimenin ardından uzun bir yol yürüdüm ve "bitiş"e ulaştım. Biliyorsunuz, Altay'daki bazı Türk halklarının dilinde (örneğin Telengut veya Telengit dillerinde - Ruslar onlara "teleut" diyorlar) TÜRK kelimesinin özel bir anlamı vardı. Böylece Türk, Turkindaş ve Turkendash kelimeleri "yerli", "yakın", "nazik", "sevgili" anlamlarında kullanılmaktadır. Mesela "Sen benim Türkümsün" (yani sen benim yerlimsin). Bu sözlüğün bizim dilimizde "kar", "sırdaş", "yoldaş" kelimeleri gibi güçlü bir yeri vardır, bize yakın ama aynı zamanda... uzak...
...Bugünlerde televizyonda konuşmasını dinlediğim bir bilim insanı-entelektüelin vardığı sonuçlar, bu "keşfe" dair bende giderek daha güçlü bir güven duygusu uyandırdı. Böylece Altay'ın milli şairi, Altay Yazarlar Birliği başkanı, Türkolog, oryantalist, çevirmen ve Altay Halk Kongresi'nde (1912) "El Başçi" seçilen Brontoy Yangi'nin oğlu Bedurov pek çok şey döktü. bu konuya televizyonda ışık tuttu.
Ayrıca diyelim ki o dönemde Altay'da bir Türk hanlığı vardı.
Not: "Türk" kelimesi bazı durumlarda "truq" ("truk") olarak da kullanılmaktadır. Rusça "druk" kelimesinin de buradan kaynaklandığı varsayılabilir. Ancak Rusça açıklayıcı sözlüklerde "ilaç" kelimesinin "derjat" kelimesinden türediği iddia edilmektedir.
Bazen "çok uzakta" yaşayan Türk soydaşlarımızın dil ve kültürüne aşina olmamamız bizi birçok konuda bilgisiz kılıyor.
Firuz MUSTAFA
(modern.az)

Not: Yazı 26 Ocak 2024 tarihinde turkustan.az sitesinden alınmıştır.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum