"Türk Dünyası: Tarihi ve Kültürel Miras" konulu uluslararası konferans

Bugün Uluslararası Türk Akademisi, Nur Sultan’da Kazakistan Cumhuriyeti Milli Akademi Kütüphanesi’nde “Türk Dünyası: Tarihi ve Kültürel Miras” konulu uluslararası konferans düzenledi.

"Türk Dünyası: Tarihi ve Kültürel Miras" konulu uluslararası konferans
09 Ocak 2021 - 12:31 - Güncelleme: 09 Ocak 2021 - 12:51

Kardeş Türk Cumhuriyetlerinin bağımsızlığının 30.yılında gerçekleştirilecek etkinliklerin ilki olarak düzenlenen konferansa TÜRKPA Genel Sekreteri Altınbek Mamayusupov, Türk Konseyi’nin ilk Genel Sekreteri Halil Akıncı, Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Darhan Kıdırali, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin eski Başbakanı Hasan Hasanov, Kırgızistan’ın eski Devlet Sekreteri Osmonakun İbrayimov, Türk Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Ömer Kocaman, Azerbaycan’ın Nur Sultan Büyükelçisi Raşad Mammedov, Türkiye’nin Nur Sultan Büyükelçisi Ufuk Ekici, Macaristan’ın Nur Sultan Büyükelçisi Mihaly Galosfai, Özbekistan Senato milletvekili Azamat Ziyo, Kazakistan Eğitim ve Bilim Bakanlığı Bilim Komitesi Başkanı Janna Kurmangaliyeva, Türk Konseyi Aksakallar Konseyi üyesi, tanınmış bilim adamı Adil Ahmetov, Frankfurt Üniversitesi profesörü, Rusya Bilimler Akademisi Sibirya Şubesi Filoloji Enstitüsü Baş Uzmanı İrina Nevskaya, Tataristan Cumhuriyeti A.H.Halikov Arkeoloji Enstitüsü Müdürü Ayrat Sitdikov, ülkemizdeki diplomatik misyon temsilcileri, kardeş Türk devletleri Milli Bilim Akademileri Başkanları, Kazakistan Cumhuriyeti Senoto ve Meclisi milletvekilleri, tanınmış fikir ve devlet insanları, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye, Rusya, ABD, İtalya, Moğolistan, Almanya ve diğer 20’yi aşkın ülkeden tanınmış Türkologlar ve eksperler katıldı.

Çevrim içi olarak ve canlı katılımla gerçekleşen etkinlikte Türk Akademisi tarafından hazırlanan “Türk Dünyası: Tarihi ve Kültürel Atlas” başlıklı kapsamlı bilimsel çalışmanın tanıtımı yapıldı. Kazakistan’ın Kurucu Cumhurbaşkanı, Elbaşı Nursultan Nazarbayev’in önsözü ile yayınlanan özgün yayın ünlü seyyahların hazırladığı eski haritaları ve atalarımızın zengin mirasını ortaya koyan önemli bilgileri içermektedir.

Söz konusu Atlas, Elbaşı Nursultan Nazarbayev’in “Büyük Bozkırın Yedi Özelliği” başlıklı makalesinin içeriğini esas alan altı bölümden oluşmaktadır.

Konferansın moderatörlüğünü Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Darhan Kıdırali yaptı. Etkinliğin, Türk Cumhuriyetlerinin bağımsızlığının 30.yıldönümününe ithafen düzenlenmekte olduğunu ifade eden Akademi Başkanı, Uluslararası Türk Akademisi tarafından hazırlanan ve 200’ü aşkın tarihi haritayı içeren Türk Dünyası Atlası’nın Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Jomart Tokayev’in “Egemen Kazakistan” gazetesinde yayınlanan “Bağımsızlık Her Şeyden Değerli” makalesinde belirttiği “Kazaklara böyle uçsuz bucaksız toprakları kimse hediye etmedi” ilkesini bilmsel açıdan teyit etmiş olduğunu ayrıca belirtti.

Türk Dünyasının ilk Tarihi ve Kültürel Atlası’nın tanıtım töreninden sonra konuşma yapan TÜRKPA Genel Sekreteri Altınbek Mamayusupov, okuyuculara takdim edilen özgün yayını takdir ederek Kazakistan Cumhurbaşkanı K.J.Tokayev’in bir program niteliğindeki makalesinde belirttiği görüşlerinin ortak tarihi paylaşan kardeş ülkeler için de önemli olduğunu ifade etti.

Bundan sonra konuşan Türk Konseyi ilk Genel Sekreteri Halil Akıncı, tarihi sınırlara ilişkin konunun artık tarihte kalması gerektiğini belirtti.

Azerbaycan’ın eski Başbakanı Hasan Hasanov ise, Kazak tarihinin çok eski Saka-İskit dönemlerine kadar dayandığını ifade etti.

Kaynak: www.yenicag.info

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum