Türk Devletleri Teşkilatı Diaspora İşlerinden Sorumlu Bakanlar ve Kurum Başkanları 4. Toplantısı Yapıldı

Türk Devletleri Teşkilatı Diaspora İşlerinden Sorumlu Bakanlar ve Kurum Başkanları 4. Toplantısı 19 Kasım 2021 tarihinde online olarak gerçekleştirildi.

Türk Devletleri Teşkilatı Diaspora İşlerinden Sorumlu Bakanlar ve Kurum Başkanları 4. Toplantısı Yapıldı
21 Kasım 2021 - 11:06
Kazakistan Cumhuriyeti Enformasyon ve Sosyal Kalkınma Bakan Yardımcısı Serik Egizbayev'in ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya, Türkiye Cumhuriyeti Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Abdullah Eren, Özbekistan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu bünyesinde Yabancı Ülkelerle Etnik İlişkiler ve Dostça İşbirliğinden Sorumlu Komite Başkanı Rustambek Kurbanov, Azerbaycan Cumhuriyeti Diaspora İşlerinden Sorumlu Devlet Komitesi Başkan Yardımcısı Elşad Aliyev ve Kırgız Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı'na Bağlı Dış Göç Dairesi Başkanı Taştanbek Kaimazarov katıldı.

Toplantının moderatörlüğünü Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreter Yardımcısı Gismat Gozalov yaptı.

Taraflar, 12 Kasım 2021 tarihinde İstanbul'da düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı 8. Liderler Zirvesi Bildirisi'nde yer alan Devlet Başkanlarının diaspora işbirliğine ilişkin kararları ve Türk Dünyası 2040 Vizyon belgesinin ilgili maddeleri üzerinde ayrıntılı görüşmelerde bulundular. 

Üye Devletlerin diaspora kurumları ile yurtdışında yaşayan Türk diasporaları arasındaki işbirliğini kolaylaştıracak adımları değerlendiren Taraflar:

 - “Türk Devletleri Teşkilatı'nın 2022 yılı Diaspora Ortak Faaliyet Planı”nı kabul etti;
 - Türk Dünyası 2022 Kültür Başkenti olan Türkiye’nin Bursa şehrinde, Mart 2022'de, “2. Diaspora Kurumsal Deneyim Değişim Programı”nın düzenlenmesini kararlaştırdı;
 - Mart 2022'de dünyanın dört bir yanından geniş ve üst düzey katılımlı “Türk Devletleri Teşkilatı 2. Diaspora Forumu”nun Bursa'da düzenlenmesine karar verdi;
 - Yurt dışında ve Türkiye'de yaşayan Türk diasporasının ve diğer Türk İşbirliği Kuruluşlarının katılımıyla büyük bir Nevruz kutlamasının yapılarak yukarda bahsedilen her iki etkinliği de ivme kazandırılması konusunda mutabık kaldılar.

Katılımcılar ayrıca, “3 Ekim Türk Devletleri İşbirliği Günü”nün, 2022 yılında Türk Devletleri Teşkilatı’nın Dönem Başkanı sıfatıyla Türkiye'nin bir Büyükelçiliğinin ev sahipliğinde düzenlenecek bir resepsiyonla kutlanmasını ve benzer bir resepsiyonun Teşkilatın Macaristan Temsilciliği'nde de verilmesini kararlaştırdılar. 

Azerbaycan tarafının teklifi üzerine Taraflar, 2022 yılında Türk Devletleri Teşkilatı 1. Diaspora Gençlik Forumu'nun Azerbaycan'da düzenlenmesi konusunda mutabık kaldılar.

Toplantının sonunda Taraflar, Türk Devletleri Teşkilatı’nın Diaspora İşlerinden Sorumlu Bakanlar ve Kurum Başkanları 5. Toplantısının 2022 yılında Kırgızistan'da düzenlenmesi konusunda anlaştılar.
https://www.turkkon.org/tr/haberler/turk-devletleri-teskilati-diaspora-islerinden-sorumlu-bakanlar-ve-kurum-baskanlari-4-toplantisi-online-olarak-gerceklestirilmistir_2401

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum